Щедрият Мъск подарява патентите на Tesla, за да спаси света

Той иска да направи Земята по-хубаво и чисто място
3 фев 2019 14:05, Нели Христова
72
Щедрият Мъск подарява патентите на Tesla, за да спаси света
Снимка: Reuters

Илон Мъск, отново воден от стремежа си да направи света едно по-хубаво и чисто място, реши да направи всички патенти на Tesla публично достъпни за всички, които имат желание да ги ползват, без да се налага да плащат такси.

Още по темата

В своя блог, футуристът заявява, че компанията му няма да предявява никакви патентни искове към онези, които използват добросъвестно технологиите на Tesla.Това е удивителен жест в епоха, когато компаниите защитават в своите граници всеки малък напредък в технологията и често водят съдебни битки помежду си.

Илон Мъск е категоричев, че мисли само за спасението на света от климатичните промени и прави всичко възможно за развитие на технологиите за електромобили.

В духа на движението за отворен код, Tesla дори е премахнала стената от патенти в лобито на централния си офис в Пало Алто, съобщава още шефът на компанията.

Нещо повече, Илон Мъск казва, че не вярва в патентите, полза от които извличат не изобретателите, а гигантските корпорации и техните юристи. Според него, патентите потискат и задушават прогреса.

Но има и уловка. Всеки, който иска да ползва патента на Tesla, ала после продава колите си по-скъпо, ще бъде санкциониран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Местя.
39
5
 
5
 
! Отговори
Е.... преди 5 години
Той си продаде компанията за батерии. Патент за електромотор ли подарява?
38
6
 
12
 
! Отговори
Смях преди 5 години
В заглсвието няма Путин или ракети и драскачите на заплата в рубли пропускат. :)))Даже минуси няма кой да дава на коментарите на нормално мислещите хора.
37
10
 
17
 
! Отговори
До хахо преди 5 години
"Милиардер не се става току така"Става се с непрекъснато наливане на пари от данъкоплатци. Трябва само да си от избраните за целта. Виж, тези преди него които правеха електрически коли, без да им наливат от държавата- това е постижение, но техните коли ги иззеха от хората, извадиха от фабриката и смачкаха с валяци!Също, странен избор на име - Тесла, след като в едно интервю, Мъск каза че, не намира Тесла за толкова велик колкото го изкарват, какво толкова бил направил, Едисон бил много по-голяма работа от него...
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подарява ги да, след като го отстраниха от управлението на компанията, ха ха ха...
35
7
 
11
 
! Отговори
Втора стъпка преди 5 години
От плана как да пречупим немските производители.И най-вече как да ограничим ползването на руските суровини и ги пренасочим към литиевите от Афганистан (20 години се бият за този литий там). Но нека, мисля че е за добро.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих се съгласил до известна степен , че напоследък патентите се изродиха в инструмент за търговска война . В нашата компания имахме проблем с това че група "адвокати" ни съдиха защото били патентовали свързването на телефона към аудио ситемата на колата с кабел. И това след като подобни продукти са от години на пазара. Само търсят какво не е патентовано и после дела и пари. Патентите трябва да служат за защита на инвестициите в измисляне на принципно нови технологии. Очевидно в Тесла няма такива
33
4
 
6
 
! Отговори
Спартакусс преди 5 години
Електрическите БМВ се продават по-малко от Волга.Ако чакаме на тех...
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този си мисли че е измислил правия ток . В тези коли няма нищо ново. Даже батериите им ползват , поне до скоро ,стандартни елементи.
31
4
 
10
 
! Отговори
бял г0й преди 5 години
муахаха, има ли още който вярва на приказките за безплатен обяд?!
30
5
 
4
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
е такива предатели като този подариха научно-техническият прогрес на Запада на Еврейте и Китайците и в същото време деиндустриализираха Белият Свят за да го поробят!!
29
4
 
8
 
! Отговори
до хахо преди 5 години
"Като чета коментарите ми става смешно."Редовният лаф тип: фен съм на субекта на статията, чета коментарите, нямам с какво да ги оборя, затова ще почна да представям българите в негативна светлина, щото коментиращите статията не се кланят безмозъчно на идола ми.
28
1
 
1
 
! Отговори
Потрес преди 5 години
От всичко прочетох категоричев
27
13
 
9
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Като чета коментарите ми става смешно.Уж недоверчив българина,пък на първо място в света по телефонни измамници и измамени.Абе хора,щом така е казал човека,така ще бъде.В лондонското сити и не само там се договарят сделки за милиони по телефона и после се спазват,щото иначе си загубен.Милиардер не се става туко така.Пример е Бил Гейтс.Шушумиги сте и шушумиги ще си останете.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според него, патентите потискат и задушават прогреса."Е да, де, в това се състои основният проблем с клаузата му да не продаваш продукта си на по-висока цена от неговата. Как точно човечеството ще прогресира, ако лично той му слага спирачка? Тоест ако ползваш техологията на Мъск като базов безплатен ресурс, за да прогресираш значи, че трябва да я подобриш тази технология и да вложиш ресурс за целта, а това няма как да стане ако Мъск те ограничава в крайната продажна цена.
25
3
 
8
 
! Отговори
На евреи ... преди 5 години
..не вярвам. Оставам верен на дачията 1.5 дци. Хакам го на всички фенове на сешоари
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Но има и уловка. Всеки, който иска да ползва патента на Tesla, ала после продава колите си по-скъпо, ще бъде санкциониран."Тоест ако създадеш по-добра технология на базата на тази на Мъск, тя със сигурност ще е по-скъпа, а договорът те задължава да не я пускаш на по-висока цена от неговата настояща, което автоматично обрича технологията ти на провал, освен ако не му платиш едни проценти от печалбата си...
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали не вярвате, че наистина ги предоставя безвъзмездно? Тоя работи на принципа на ало измамниците с една основа разлика- първо чака да се качат достатъчно маймуни на клона и после ще ги източи всичките. В момента, в който достатъчен брой фирми се закачат за патентите му, ще вкара клауза рекет, задължаваща ги да снясят определени суми за правото да продължат да ползват патентите (които продължават да се водят на негово име).
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
", че не вярва в патентите, полза от които извличат не изобретателите, а гигантските корпорации и техните юристи. Според него, патентите потискат и задушават прогреса."Наяде се след като 20 години смука печалба от патентите и сега вече е щедър- не вярвал в това, което го направи богат и решил да си подари патентите... АХАХАХахаххАХАХ
21
3
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
дали подарява и патента за загуби на стойност 1млрд/долара за последното тримесечие, или ще си кюта в същият дух докато хипстърбалъчетата му купуват талигите и акциитЕ?

Спонсорирани публикации