Щедрият Мъск подарява патентите на Tesla, за да спаси света

Той иска да направи Земята по-хубаво и чисто място
3 фев 2019 14:05, Нели Христова
72
Щедрият Мъск подарява патентите на Tesla, за да спаси света
Снимка: Reuters

Илон Мъск, отново воден от стремежа си да направи света едно по-хубаво и чисто място, реши да направи всички патенти на Tesla публично достъпни за всички, които имат желание да ги ползват, без да се налага да плащат такси.

Още по темата

В своя блог, футуристът заявява, че компанията му няма да предявява никакви патентни искове към онези, които използват добросъвестно технологиите на Tesla.Това е удивителен жест в епоха, когато компаниите защитават в своите граници всеки малък напредък в технологията и често водят съдебни битки помежду си.

Илон Мъск е категоричев, че мисли само за спасението на света от климатичните промени и прави всичко възможно за развитие на технологиите за електромобили.

В духа на движението за отворен код, Tesla дори е премахнала стената от патенти в лобито на централния си офис в Пало Алто, съобщава още шефът на компанията.

Нещо повече, Илон Мъск казва, че не вярва в патентите, полза от които извличат не изобретателите, а гигантските корпорации и техните юристи. Според него, патентите потискат и задушават прогреса.

Но има и уловка. Всеки, който иска да ползва патента на Tesla, ала после продава колите си по-скъпо, ще бъде санкциониран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да стане! За да си "еко" и живееш в лукс, някой трябва да мизерува. Икономичите еко технологии са такива, защото там където се произвеждат основните компоненти няма как да е, защото няма да е евтино. Просто ползваш евтини неща, защото страната в която си, е с изкуствено надут стандарт, който няма как да съществува, ако други не "слугуват" за него.
19
8
 
6
 
! Отговори
Ултра777 преди 5 години
Предпочитам електрическите модели на БМВ. Тоя наркоман да си пуши ганджата, щото е бита карта.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
той и андроид е отворен код и достъпен за всички, *** май само гугъл печели от него..
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хмм, аз имам Тесла, употребявана естествено, модел P85D и имам много положителни впечатления от колата.Проблема на неверниците (и аз бях такъв) е, че сравняват начина на употреба с кола с ДВГ. Еми аз си зареждам колата всяка нощ в контакта в къщи и ми стига за в града. За извън града - бързи зареждачки, планирам си маршрута. Разликата на 400км е +20 мин. и то само ако не правите паузи с бензинката. Но пък имам истински автопилот, не правя ремонти и ненормално ускорение.Обаче не живея в БГ.
16
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе я стига сте ни будалкали с този мошенник...........ТОЙ бил "подарявал"!!!!Всичките му "патенти" или са крадени, или измеслени от други много-много отдавна или са купени за жълти стотинки от умни хора, но бедни, защото нямат "привилегията" да са се родили в машината и перачницата на пари!! Какво ПО-РАЗЛИЧНО е направил от руснаците, които преди 58 години направиха това, което този неща-с-тник сега ни поднася като "новост"!!!
15
6
 
6
 
! Отговори
може да греша но преди 5 години
Не му се получава добре от много време, с неговата кола, само я преработват и пак не могат да я направят без проблеми. В момента всички автомобилни концерни разработват електрически коли, до 2 години ще започнат да ги пускат, затова не знам доколко е радостно това което прави. Ако Ламборджини, примерно, пуснат електрическа кола, тя трябва ли да е по-евтина от Тесла, отчитайки, принципно, колко луксозни са тези коли? Защото принципът на всичките им ще е подобен ако не същият и само защото някой го е "пуснал" публично не значи че, е само негов.
14
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
И АЗ ЩЕ ГО НАПРАВЯ ТОЯ ХОД ИМА МНОГО ПАРИ В НЕГО!!!СЕГА АКЦИИТЕ ПАДАТ КАТО ЦЕНА И В ЕДИН МОМЕНТ СЕ ИЗКУПУВАТ ЕВТИНО ПОСЛЕ СЕ ОБЯВЯВА , ЧЕ МЕГДАНА С БЕЗПЛАТНИТЕ ПАТЕНТИ Е СВЪРШИЛ А НЯКОЙ ПРАВИ МИЛИАРДИ ПЕЧАЛБИ ОТ АКЦИИТЕ НА ТЕСЛА КОИТО СЕ ПОКАЧВАТ ЗНАЧИТЕЛНО :D
13
6
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИЗОБЩО НЕ СЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ!!! ТОВА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ХОД :DДОБРИЯ МЪСК ДАВА ПАТЕНТИТЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ С ЦЕЛ ЗАРИБЯВАНЕ И СЛЕД 3 ГОДИНИ ИДВА ДРУГ ЛОШИЯ ДЖОН И СПИРА МЕГДАНА А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ НОВИТЕ ЗАВОДИ КОИТО СЕ СЪЗДАДАТ ВСИЧКИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ НА ТЕСЛА ЗА ДА РАБОТЯТ :DПРИ НАРКОТИЦИТЕ(ПАТЕНТИТЕ) ПЪРВИТЕ ДОЗИ СА БЕЗПЛАТНИ :D
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз подаpявам патенти за заводи за производство на квантова енергия и климатични бомби.
11
2
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Илон Мъск казва, че не вярва в патентите, полза от които извличат не изобретателите, а гигантските корпорации"Това го казва в качеството си на изобретател или в това на милиардер?
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 продължениенай-яркият пример е с певците. реват все, че им "крадяли" песните ? моля ?! е па той симуснал песента в тубата или по радиото, хората са я чули и край ... тя е публична вече и не може да имаш претенции, "да ти се плаща" за да я слушат! ами никой да не тия слуша?!? пари ше изкарваш от концерти, т.е. от жив контаркт с публиката, която е харесала песента от радиоти и иска да я чуе "на живо"! ето там си търси "патента" - на сцената! в тубата всичко е общо! като не щеш, ако щеш!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Не става така не може арабеските да искат пари за петрола си пък да ползават безплатни интелектуалните достижения на Европа безплатно. Тогава няма да има и финансов стимул.
8
8
 
18
 
! Отговори
quattro™ преди 5 години
Колко лаично: да спаси света от клима....... Я сега да вземе пресметне колко енергия и вредна химия отива за изработката на една батерия за тесла и то с най-малкия капацитет 12 кВт стигащ за 200км пробег. Да я сравни с колко енергия и химия отива за добива на 20л бензин при кола с ДВГ харчеща 10л/100. После да сметбе колко 10-ки години батерията ще му се разлага в почвата. И какво излиза - ТОПКИ. Големи ТОПКИ! Всичко е лъжа и измама е този *** и с екологията му.
7
2
 
16
 
! Отговори
Благомерси преди 5 години
То хубаво ги дарява, но кой ще ги иска.Те и американците продават и подаряват даже демокрация, но никой не им я ще.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз отдавна съм противник на всякакви патенти, особено пък в информационният 21-и век.след като си създал един продукт и си го пуснал в публичното пространство, какви претенции може да имаш за "авторски права"? значи хем създаваш нещо уж "за хората", хем искаш да ти плащат за това, че си го създал?! е па не измисляй тогава нищо!можа да ти се плати само веднъж - за да *** пуснеш публично! от там насетне какви претенции може да имаш за "собственост", като то е станало публично? иначе си го дръж!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще ходиме на Марс туй да каже ?!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше инвентор, после стана инфлуенсър сега вече е футурист!?! Дето се вика - първите букви на трите дни от седмицата след вторник! С главни букви.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А купете му риза сега на мистър Категоричев.
2
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз кълвач е разбрал, че от Тесла нищо нема да излезе и за туй ги дава другите да си блъскат главите с патентите му, дръж си колите и патентите не ти ги искаме. Като дойде арктическата зима Теслата нема да ни помогне а ще питаме руснаците как се строи дача и Сибирска къща.
1
2
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Американците с техните патентни закони направиха американските коли неуправляеми на висока скорост .Защото японците знаят че могат да ги съдят за много пари не им дават патенти както на германците за малко пари.И американските компании се принудиха да си конструират сами окачването като внимават да не засегнат някой патент.Тази политика направи американските продукти не конкурентни и е хубу този въпрос да бъде договорен с международни общи правила.В смисъл за 5 години да е скъп ,а после достъпен

Спонсорирани публикации