Автономните автомобили се оказаха... расисти

Сензорите им трудно засичат хора с тъмна кожа
30 мар 2019 17:15, Нели Христова
32
Автономните автомобили се оказаха... расисти
Снимка: Reuters

Все още има много препятствия пред автономните автомобили, преди те да станат част от живота ни. Макар с всеки изминал ден да стават все по-съвършени, никой не би очаквал, че някои от вече използваните автопилотни системи страдат от истински "расизъм".

Изследователи от Американския технологичен институт в щата Джорджия забелязват, че някои системи работят много по-зле, ако "срещнат" на пътя пешеходци с тъмна кожа. По време на анализ на видеоматериали, заснети по улиците на Ню Йорк, стана ясно, че системите реагират по различен начин на пешеходците от различни раси и най-лошо на тъмнокожите, особено, ако те са облечени в тъмни дрехи и пресичат пътя в тъмното. По-специално това се наблюдава при автопилота на моделите на Tesla.

Междувременно, ако сензорите на безпилотното превозно средство не могат да разберат, че обектът е пешеходец, вероятността от сблъсък между колата с човека се увеличава значително. Причината е, че автомобилният компютър и автопилотът не могат да предскажат по-нататъшното поведение на такова "препятствие".

Изследователите подчертават обаче, че не всички автопилотни системи страдат от този вид "расизъм".

Още интересни факти около автомобилите четете на сайта на AutoMedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24На 300 км н север от Дунав, никой не мисли българите за бели хора. Дори поляците!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти, специално, може и да не си от белите "българи". Най-вероятно си от римляните и арийците с български паспорти обитаващи района на "Факултета". За тези същества е визуално ясно, че не са бели. И няма форма на далтонизъм, която може да ги сбърка с бели.
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато българите се имат за "бели". Ха.. Хахаххееееехехееехехейе.Не сте!
21
1
 
12
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Същата зависимост може да се забележи и при управление на автомобил от човек. *** в тъмни дрехи и тъмна нощ трудно се забелязва. Това не означава, че шофьорите са расисити! Това си е чиста физика!
20
0
 
8
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
Затова ли Ердоган е забранил автономни автомобили в Турция?
19
0
 
7
 
! Отговори
Мъра преди 5 години
Някой пак ми застреля и четирите гуми
18
0
 
5
 
! Отговори
Съра преди 5 години
Някои пак ми спука и четирите гуми
17
3
 
10
 
! Отговори
УАЗ преди 5 години
Изкуствения интелект при автономните автомобили се усъвършенства постоянно, например ако пресича някоя мадама, колата превантивно надува клаксона, за да се стресне пачата и да си изпочупи токчетата.
16
8
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
*** е изключително просто същество. Кълве на такива Новини. Първа радост е за него, българин да се нарича
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има термокамери които разпознават хора и животни да инсталират такива и решават проблема. Моят климатик в къщи разпознава винаги дали аз или кучето е вкъщи и също дали си почивам или се движа активно и регулира температурата. Такива сензори ще помогнат на автомобилите.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакваме скоро и *** автопилоти.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали просто не става въпрос за сензори и елементарни физични закони?А сега авторът на статията да ми отговори, дали ако мине на четири крака, пиян-залян в три сутринта в недобре осветен подлез пред автономен автомобил ще очаква адекватна реакция от него (автомобила) или ще каже, че просто е сексист?
12
2
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Започвам да си мисля, че автономните автомобили имат изкуствен интелект.
11
2
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Започвам да харесвам автономните автомобили...
10
1
 
24
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
И това е само началото . Тия автономни коли ще бъдат тествани дали са сексисти .... антисемити... религиозно адаптивни...дали са подходящи за вегани.... транс и други третополови индивиди..... навигациите им дали са полово неутрални.... дали са убивани невинни животинки и цветя докато ги произвеждат ... и куп други тестове жизнено необходими преди да им бъде позволено да ги продават .
9
4
 
21
 
! Отговори
пецата преди 5 години
проектирани са от бели мъже, нормално е
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чистия разум на машината не може да бъде излъган от разхни мулте - култи простотии и направилно тълкувани хуманни норми. Факт! Ако не знаете - първият бот стана националсоциалист само след месец в нета и го спряха:))) Факти!
7
2
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Лоша новина эа слабите шофьори, и за пияниците които шофират де
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и аз да съм, и аз няма да ги видя. Черно на черно. Да си слагат зелени елеци,аз или софтуера какво сме им виновни за боята?Иначе, да си седят у Африка, или пък нашите да си отидат в Индия, ако продължават да твърдят, че някъде ги дискриминират.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предполагам че работят на основата на чернотo и бялото. Всеки сив цвят в зависимост от това колко е тъмeн или светъл се номерира . Като се зададе някаква програма на компютъра и всичко което излиза от определените стойности на цветовете се счита като препятствие. Автоматично го засича програмата, но ако на пътя който е чeрен се появи негъp неговите стойности са близки до тези в границата на допустимото и колата не го разпознава като препятствие. Трябва да е облечен със светли дрехи.