НАТО на 70 г: Държи Москва на мушката, Тръмп я критикува

Руската "заплаха" остава причината за съществуване на организацията
1 апр 2019 17:00, Елка Василева
208
 НАТО на 70 г: Държи Москва на мушката, Тръмп я критикува
Снимка: архив, Reuters

Седемдесет години след създаването на НАТО руската "заплаха" продължава да е причината за съществуването на организацията, която празнува годишнина тази седмица във Вашингтон. Пред Алианса вече има ново предизвикателство: непрестанните критики от страна на домакина на тържествата, президента на САЩ Доналд Тръмп.

Министрите на външните работи на 29-те страни членки на НАТО ще се срещнат в сряда и четвъртък в американската столица, за да отпразнуват 70-ата годишнина на Алианса, пише Франс прес.

Създадена, за да се противопостави на Съветския съюз в Европа, НАТО продължава да води борба с Москва в един международен контекст, създаващ впечатлението за нова Студена война.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви в сряда, по време на изслушване в Конгреса, че се надява съюзниците "да обявят нова поредица от съвместни мерки срещу действията на Русия в Крим" - анексирания през 2014 г. от Москва украински полуостров.

Вниманието обаче ще бъде съсредоточено върху Доналд Тръмп, който от идването си в Белия дом в началото на 2017 г. непрестанно отправя нападки към НАТО, обвинявайки най-близките съюзници на Съединените щати, че по въпросите на отбраната разчитат прекалено много на Вашингтон и на неговите колосални разходи за отбрана.

Милиардерът републиканец също така заяви поучително миналото лято на срещата на върха на НАТО в Брюксел, че всяка страна членка трябва да увеличи военните си разходи до два процента от своя брутен вътрешен продукт - цел, която все още е доста далечна за много от държавите, като се започне с Германия, която е първата икономическа сила на Европа.

Още по темата

Скромни тържества

Президентът на САЩ освен това често поставя под съмнение обвързаността си с този стълб на отношенията с Европа, както когато попита дали наистина си заслужава да бъде защитавана малка страна членка като Черна гора, например.

Майк Помпейо защити американската позиция, уверявайки, че целта на Съединените щати е "НАТО да съществува и след 70 години“.

"Когато разговарям с колегите си, те започват разговора с думите: "Америка трябва да направи X и Y заради руската заплаха", каза в четвъртък Помпейо на форум във Вашингтон. Когато обаче ги попиташ какво са готови да направят те самите, "отговарят: трудно е, избирателите ни не обичат да харчим пари за отбрана", добави той с усмивка, посочвайки за пореден път Берлин като един от "слабите ученици".

Честванията на 70-годишнината, които ще бъдат на министерско равнище, се очертават скромни. Те ще бъдат в рязък контраст с 50-годишнината, отпразнувана с голяма тържественост под егидата на американския президент Бил Клинтън.

Този път Доналд Тръмп ще приеме утре генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди самата среща. В сряда Столтенберг ще произнесе реч пред Конгреса на САЩ.

"Причината за безпокойство е Тръмп"

Дерек Шоле, член на администрацията на бившия американски президент от Демократическата партия Барак Обама, е на мнение, че министрите трябва да подчертаят предимствата на Алианса.

"Причината за безпокойство обаче е Тръмп", чиято сянка тегне над бъдещето (на НАТО), казва Шоле, който сега е вицепрезидент на базирания в САЩ мозъчен тръст "Германски фонд Маршал". Независимо дали са го "чули директно, при закрити врата или са го прочели в печата", европейските лидери знаят, че президентът на първата световна сила "смята, че Алиансът не е полезен за Съединените щати. По тази причина те се опасяват да не би страната основател на НАТО да се превърне в най-непредсказуемата, дори най-слабата", добавя той.

На фона на засилващите се атаки на популистката десница срещу Алианса, една част от пацифистката левица също отдавна се противопоставя на съществуването на организацията и има намерение да организира демонстрации във Вашингтон по време на годишнината.

"През 21-и век НАТО трябваше да излезе в пенсия, а не да се превръща в средство за доминация", смята Джоузеф Герсън от "Америкън френдс сървис комити" - християнска пацифистка организация. Без намерение да прави апология на Владимир Путин, той твърди, че съюзниците е трябвало да предвидят, че Русия ще отвърне на разширяването на границите на Алианса.

"Искаме също така хората да разберат, че НАТО се е превърнала в глобален съюз, който се е отдалечил от това да има за единствена задача отбраната на Европа", добавя Герсън.

Доналд Тръмп предложи в организацията да бъде приета Бразилия, чийто нов президент, крайнодесният Жаир Болсонаро, бе приет с почести в Овалния кабинет. НАТО освен това от 17 години е разположила свои войници в Афганистан.

Въпреки че Русия продължава да е основната заплаха за Алианса, Дерек Шоле очаква страните членки да дискутират все повече предизвикателствата, които създава Китай.

"Въпреки проблемите си НАТО е уникална организация, подобна на която допреди това не е имало и от чието съществуване САЩ трябва да са много радостни", казва той, подчертавайки, че Москва и Пекин не могат да се похвалят, че имат толкова много партньори, готови да се защитават взаимно, водени от принципа "един за всички, всички за един".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: НАТОДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е най-великата държава на света!Бог да пази България и Русия!!
184
2
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОГА ,КОЙ И ОТ КОГО Е ОТБРАНИЛ " ОТБРАНИТЕЛНИЯТ АЛИАНС" НАТЮ ?!??!
183
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиСу-57 сега е в Торжок и провежда държавни изпитания 2020 година ще е на въоръжениекой от двата :)))Су-57 няма да има, защото Индия се отказа навреме от това недоразумение, а руснаците немат мъни да финансират производството му.
182
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРОЛОВЕТЕ НА блнато водят хибридна война против България. Против Русия само лаяТ и вият като хиени. България го отнася.
181
5
 
7
 
! Отговори
Михал преди 5 години
До Бдинец. Численото превъзходство не е решило никоя война. Единствените неща от решителна важност са по доброто въоръжение и духът на армиите. Ти и аз и безбройните щтракачи по клавиатурите ли ще воюваме с Русия? Оядените европейски народи ли ще воюват? Братята *** и главорезите, крадците и изнасилвачите от ИДИЛ ли? Руснаците имат и дух и оръжие. 150 милионен народ бил в колапс. Ти си голям майтапчия бе.
180
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНОНИМЕННо вече в НАТО сън не ги лови знаейки за това с какви ракети разполага вече Русия и как са по-бързи от звука и неуловими.и като изтрият клипчетата на джуджето в ютуб кво праим?
179
0
 
2
 
! Отговори
Симеон преди 5 години
До Бдинец."През 1774 годинапо време на битката при Козлуджа(днес Суворово), Руската армия, макар и по малобройна от османската, побеждава". На 22 септември 1789 година, Суворов е начело на 25 хилядната обединена Руско - Австрийска армия.Атакува турските позиции при Римник, които са отбранявани от около 100 хиляди души".
178
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО - Кошмарът на Кремълската Хунта !
177
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 165 и 16 преди 5 години
Мисля, че сте един и същ човек. Човека е висше социално животно, което означава, че колективизма е основа и гаранция за неговото съществуване и развитие. Когато колективизмът се представя изкривено, като форма, тоест се изпразни от съдържание, се превръща в противоположност, за която говориш. Да вземем за пример НАТО, преди това Варшавския договор. И двете организации се командват от един център и всъщност колективизация няма. Обективно погледнато и ЕС е на същата позиция. Робство е силно казано
176
5
 
5
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
До 179 Всичките си спечелени битки във войните със западни държави Русия печели единствено с огромното си числено превъзходство достигащо понякога до 4към 1.Това е още от времето на Александър Невски в битките му шведите!Срещу японците през 1904-5г.и това не им помогна!Как виждаш Русия с демографския колапс който има да може да води успешна война със САЩ?Руснаците в момента ги спасява доброто ПВО което имат и ракетите от всякакъв тип с които разполагат в излишък!
175
5
 
4
 
! Отговори
Славчев преди 5 години
До Видов ден. Спокойно не те плаша, тебе никой не може да те уплаши, защото си се родил подплашен. Само, че разбирам от кармични натрупвания и знам какво е Видов ден. Няма от какво да се плашиш. Това което ти разправям се отнася до фините, духовни нива. Ти си физиологично същество и при тебе, ако има мир, всичко ще е наред. Ядене, ходене до тоалетната и хабене на клавиатурата. Бог да ти е на помощ.
174
6
 
7
 
! Отговори
До умника 172 преди 5 години
Тези "агресори" кой ли не се опита да ги "вразуми". Ама то монголи, шведи, поляци, Французи, германци и знаеш ли защо? Защото руснаците са агресори. Така е. Ти винаги ще бъдеш умен,въпреки че се държиш като ***. Нека ти кажа една тънкост. САЩ, които подкокоростват такива таланти като теб, Никога не са воювали срещу Русия! И никога няма да воюват, по една единствена причина - не са си изпили мозъка. Там високо интелигентни и четящи индивиди знаят че " Кат Русия няма втора, тъй могъща на света".
173
1
 
5
 
! Отговори
Видов ден преди 5 години
До СлавчевЩе ядеш голата опашка! Тръгнал да плаши...
172
6
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Нали уговорката преди 30 години беше разпада се Варшавският договор и НАТО да се разтури? Това поне беше"договорил" Горбачов със западните си колеги. А то какво стана НАТО достигна и до Грузия ? Е как тогава Русия да стои със скръстени ръце и да гледа случващото се с безразличие? Но вече в НАТО сън не ги лови знаейки за това с какви ракети разполага вече Русия и как са по-бързи от звука и неуловими. За нас като "лоялен" партньор на НАТО вече имаме насочени такива ракети към нашите земи
171
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПричината за съществуване то на НАТО не е Русия, а парите. Всяка страна, където има база на НАТО е длъжна да и плаща издръжката плюс 50%. А в коя база на НАТО има други военни, освен американски? Русия била в истерия, че САЩ ще ги превземе, САЩ не били в истерия. А кой имаше повече от 800 военни бази по света, Русия ли? Русия няма нито една, но именно тя била агресора. Ега ти логиката.
170
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименнато е саздадена за окупация и грабеж на България. Кратко, ясно и вярно.
169
7
 
5
 
! Отговори
Славчев преди 5 години
До БГ 169. За какво се имаш бе нахалнико, че определяш кой къде да пише? Понеже си невеж, не знаеш, че в руските сайтове се подвизават недоразвити типове, които под думата демокрация, разбират правото да плюят по Русия, която за сведения им е родина. И тези българи, които не са на твоето мнение и в руските сайтове ще бъдат пратени не знам къде да пишат. Скачай си и гледай да не те намерят, щото на Видов ден ни сълзи, ни сополи ще ти помогнат.
168
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да го има НАТО и да го няма все същото ще е , щатите ще си командват васалите от Европа. Ето днес сме по-бедни от средния руснак, въпреки пропагандата, сигурно затова, защото няма кой да им гепи на руснаците от парите. БВП Русия 10668 долара на човек, България 8068, "спасената" от руската "агресия" Украйна 2099. Сърбия колктото нас а спасено косово - 3100. Само И Д И ОТ НЕ ВИЖДА КАК ЗАПАДА НИ СЪСИПВА. *** то тия психодесните са си такива. Запада им гепи от джоба те викат Русия виновна.
167
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Руския царизъм през СССР сталинисти, брежневисти, ***. Те са били и сега винаги агресори. Психозата си подържат към народа че може някой да ги нападне и завладее. За това е създадено НАТО против агресията на СССР.
166
3
 
9
 
! Отговори
ГОТИН преди 5 години
До БГТУК ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ИЗКАЗВА МНЕНИЕ-НЕ СИ ТИ ТОЗИ КОЙТО ДА ОПРЕДЕЛЯ КОЙ КАКЪВ Е--НАЛИ СИ ДЕМОКРАТ БЕ ПИЧА....СВОБОДА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА ,ТАКА СЕ ВИКАШЕ ОТ СКАЧОЧИТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ...