Тръмп не е загърбил НАТО, иска и Бразилия там

Руски издания: Ясен сигнал към европейските съюзници на САЩ
21 мар 2019 14:45, Елка Василева
20
Тръмп не е загърбил НАТО, иска и Бразилия там
Жаир Болсонаро и Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Според руски сенатори идеята за членството на Бразилия в НАТО не е само една от "странностите" на Доналд Тръмп - президента на САЩ, пише "Газета".

Вашингтон разглежда сериозно възможността Бразилия да стане "голям ненатовски съюзник" или дори "съюзник от НАТО", заяви Тръмп във вторник, след като посрещна в Белия дом бразилския си колега Жаир Болсонаро.

Тръмп се опитва "да покаже, че не е загърбил НАТО" и думите му "не са поредните странности на екстравагантния стопанин на Белия дом", а може да се превърнат в реалност, коментира във Facebook Константин Косачов, председател на комисията по външна политика към горната камара на руския парламент. Предложението на американския лидер има ред различни измерения, посочва той, цитиран в руски издания.

"Поканата на новия десен лидер на Бразилия за военен алианс, било то в рамките на НАТО или в отделен формат - това е предложение за създаване на един вид "Антикоминтерновски пакт", добавя Косачов.

Става дума за "известното японско-германско споразумение от 1936 г., сключено с цел да не се допусне по-нататъшно разпространение на комунистическата идеология в света. Целите впрочем доста си приличат - противодействие срещу левите на американския континент, а както се знае, към тях не спада само Венецуела", отбелязва "Росийская газета".

Освен това според руския сенатор идеята на Тръмп е "ясен сигнал към европейските съюзници на САЩ (. . .), че продължат ли да демонстрират непокорство, най-вече във финансовите въпроси, водещата страна в НАТО може да измести акцентите в самата концепция на алианса", премахвайки "днешната му евроцентричност".

Косачов вижда тук и намерение "да се внасят раздори в често дразнещото Запада обединение БРИКС" - икономическия блок, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Бразилците не оцениха диалога на своя президент с Доналд Тръмп за евентуално влизане на страната им в НАТО, констатира "Вести". Това сочат резултати от допитване, пише онлайн изданието. "Рейтингът на Жаир Болсонаро падна с 15 на сто. Никой от предходните бразилски лидери не е бил толкова непопулярен. А няма и три месеца, откакто е на поста", допълва "Вести". Според последната анкета на института Ибопе 51 процента от бразилците одобряват начина, по който президентът управлява, в сравнение с 67 процента през януари.

Руският сенатор Алексей Пушков нарече Тръмп "новатор", защото лидерът на САЩ иска да присъедини към НАТО страна, която географски няма нищо общо с организацията, пише вестник "Известия", цитиран от БТА.

"Най-добрият път към заглъхване на НАТО е чрез разтваряне (на пакта, б. р.) в безбрежния Атлантик", цитира всекидневникът коментар на Пушков в Тwitter.

Думите за членство на Бразилия в НАТО са "едно от екзотичните изявления на Доналд Тръмп", защото "не може да става и дума за институционално съюзничество" - според Северноатлантическия договор в алианса могат да членуват само САЩ, Канада и европейски страни, обяснява социологът Татяна Пархалина пред "Московский комсомолец".

Бразилия обаче може да тръгне по пътя на Колумбия, която миналата година първа от страните в Южна Америка се присъедини към НАТО като "глобален партньор". Това не е съвсем пълноценно членство - страната не е задължена да участва във военни действия. Подразбира се сътрудничество примерно в сферите на кибернетичната сигурност и разминирането, прогнозира вестникът.

Проблемът дали Бразилия ще участва или не в решаването на венецуелската криза изглежда вече по нов начин - защото, ако поканата за НАТО бъде приета, съюзническите отношения явно ще задължат страната да действа "солидарно" с другите членки на алианса, отбелязва "Независимая газета".

Темата за членство на Бразилия в НАТО стои с особена острота за Русия. Как хипотетичното членство в НАТО ще се съчетава с членството на страната в БРИКС - ето един голям въпрос, който все още остава без отговор, подчертава изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ко стаа Бриксаджии? Долари има ли? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
11
1
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А, Русия в НАТО кога?
10
0
 
4
 
! Отговори
Xoxo преди 5 години
Получава се нещо като евровизия....
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото нещо което заплашва Бразилия е голямата престъпност ,бедняшките квартали и корупцията.И как НАТО ,ще помогне за премахване на тези проблеми?Иначе,220 млн.,Бразилия е супер-силата в Латинска Америка и няма държава която да посмее да воюва с нея!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавно почти всички са антитръмписти тоест са против неолибералния фашизъм който Тръмп прокарва а съотношението на минусите е много странно.Или не е американските *** вече са в истерия че и без пари и имат много свободно време и седят вкъщи и пишат ли пишат минуси не осъзнавайки че вече на никой не му дреме от тях.Пък любимите им фашисти са все по-слаби и изолирани и за това по-агресивни и истерични, дано да не ви разкрият истинските патриоти ме ви чака доживотен затвор за държавна измяна.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е той на Болсонаро рейтинга тепърва ще пада макар че и аз се изненадах колко бързо.Това е проблема с фашистите качваш ги щото км вярваш на лъжите и си будала после се усещаш рейтинга им пада и искаш да ги свалиш а те в отговор ти казват като Орешарски ми няма да си дам оставката,държавата това съм аз а демокрация ще има доколкото вярната ми армия реши и забравят да си тръгнат.Бразилия с тоя гъзолизе.ц на Тръмп си вкара един автогол, сега новата екстра американски бази за който Бразилия ще плаща.
6
2
 
6
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Под управлението на Болсонару Бразилия може да бъде много подходящ член на НАТО.Съвсем наскоро Болсонару обяви един от принципите на неговото управление-"Свобода и демокрация може да има дотолкова,доколкото армията позволи"!Откровено и справедливо!
5
4
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТЪРЪТЪРЪТЪП--- И ЕДИН ТРИЛИОН "ДОЛАРИ" ЗА ЦРУ НЯМА ДА СЛОМИ СВОБОДОЛЮБИВИЯ ДУХ НА ОСТАНАЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО !!! ДНЕС СТЕ КУПИЛИ БРАЗИЛОТО ;УТРЕ ТАЙВАНОТО ; В ДРУГИ ДЕН ЗАЯЦО-ГОВНАЙДОТО - ДУКЕ , НО ИМА ОЩЕ 7 МИЛИАРДА -КОИТО ЖЕЛАЯТ СВОБОДА ОТ ДАЛАВЕРИТЕ НА САЩ ЦЕЛЯЩИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ !!!!!!!!!!!
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРЪМП обединява всички антиболшевики, а сесесерейската росиА е в паника хахахаха
3
3
 
7
 
! Отговори
fghfghfgh преди 5 години
Най добре Австралия да стане член на нато - не само не е на северния атлантически океан ами даже е на други океани
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
O ВРЕМЕНА ДА СЕ ГОТВИ ЗА ЧЛЕН И БУРКИНА ФАСО И УАГАДУГУ
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Как хипотетичното членство в НАТО ще се съчетава с членството на страната в БРИКС - ето един голям въпрос, който все още остава без отговор"---------------------------------------Типична за "Независимая газета" недомислица.Кой неначетен търси отговор на несъществуващ и невъзникнал въпрос?