Преди 15 г.: България влезе в НАТО с подписа на премиера Симеон

Организацията чества своята 70-та годишнина
29 мар 2019 08:36,
60
Преди 15 г.: България влезе в НАТО с подписа на премиера Симеон
Снимка: BulFoto архив

Тази година, когато Организацията на Северноатлантическия договор чества 70-ата годишнина от своето създаване, България отбелязва 15 години откакто се присъедини към НАТО през 2004 година, съобщава БТА.

Още по темата

На 29 март 2004 г. България и още шест източноевропейски държави станаха пълноправни членки на НАТО. На церемония в американското министерство на финансите министър-председателите на седемте страни, включително българският премиер Симеон  Сакскобургготски, връчиха на американския държавен секретар Колин Пауъл документите за ратификацията на Северноатлантическия договор, а Пауъл ги приветства "в най-преуспяващия алианс в историята на човечеството".

Премиерът Симеон Сакскобургготски връчва пръв ратификационните документи, а след него по азбучен ред премиерите на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. САЩ са депозитар на Северноатлантическия договор и от момента на предаването на ратификациите на Държавния департамент седемте страни станаха пълноправни членове на алианса.

Дни преди това, на 18 март 2004 г., българското Народно събрание гласува ратификацията на Северноатлантическия договор с 226 гласа "за" и четири "против". Законът беше публикуван и в Държавен вестник, с което влезе в сила.

България беше поканена да започне разговори за присъединяване към Северноатлантическия съюз на 21 ноември 2002 година. С писмо от министъра на външните работи Соломон Паси до генералния секретар на НАТО от 17 март 2003 г. правителството потвърди официално желанието и готовността на България да се присъедини към алианса.

На 26 март 2003 г. постоянните представители на страните членки подписаха в Брюксел протокол за присъединяването на България. Документът беше допълнение към Северноатлантическия договор, което позволява присъединяването на България и разширява териториалния обхват на действието на договора.

На 5 февруари 2004 г. Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да ратифицира Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон.
На 1 март тогавашният генерален секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер отправи официална покана от името на страните членки към България да се присъедини към Северноатлантическия договор.

През 2004 г. с присъединяването на България и още шест източноевропейски държави се извърши петото разширяване на Организацията на Северноатлантическия договор, основана на 4 април 1949 г. като военен съюз на 10 европейски страни, САЩ и Канада.

Няколко дни по-късно, на 2 април, националното знаме на България беше издигнато на церемония пред централата на НАТО в Брюксел заедно със знамената на останалите 6 новоприсъединили се държави.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
До АнонименНИЕ НЕ СМЕ ВЛИЗАЛИ ВЪВ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР - НИЕ СМЕ ГО СЪЗДАВАЛИ ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ И ТО В ОТГОВОР НА СЪЗДАДЕНИЯ ,ВЕЧЕ, НАТЮ !!!!!!!!!!!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция и Германия са отказалина пенс , вицето на тръмпуняка ,да изпратят военни кораби в Кримза провокации срещу Русия .А какво ще каже пишман мутропремиерът ?" Имаше силен натиск " ?
36
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
От политиката по-*** работа няма. Добре че махалото винаги има обратен ход и издрапалите нагоре през кръв и сълзи накрая попадат в мелачката
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...., върви във вашингтон !
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФИНЛАНДИЯ Е ЧЛЕН НА ЕС, НО НЕ ЧЛЕН НА НАТО!УМНИ ХОРА!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И плащаме 1 милиард годишен членски внос.
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44българските военни (простиселянчета) си помислиха че българскиятнарод че ги храни пои облича и въоръжаваа те ще изпълняват чужда агенда .А как беше между 1944 и 1989г ?Да не ги хранеше Патаран докато служеха на СЕСЕСЕРЕ и се кълняха на БКП вместо на България?
31
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До37. Някой от българския народ бе със Съветския Съюз. С Русия няма защото дабъде няма как да я познаят. Има Руска империя царизъм , който е в историята.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече е дошло време да излизаме от нато .Защо ? Защото българските военни (простиселянчета) си помислиха че българскиятнарод че ги храни пои облича и въоръжаваа те ще изпълняват чужда агенда .
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Току-що видях статия,че са започнали да преследват,тормозят и автора на сайта "Строго секретно" и вероятно ще го спре,надявам се,да не му се случи нещо лошо,това е един от малкото сайтовете без цензура.Крайно време беше да се закрие този развъдник на хибридки.Освен него трябва да натиснат и burgaspodlupa, informiran.net, informiram.net, budnaera и т.н. рубладжииски развъдници на простотия.
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До40.Факт.Та кой ни пита и когато влизахме във Варшавски договор или като страна в СССР. А РЕФЕРЕНДУМА ЗА Монархия или Народна Република бе манипулиран и фалшив. Така станахме Соц. Държава. И като неразбираш не пиши лъжи.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Току-що видях статия,че са започнали да преследват,тормозят и автора на сайта "Строго секретно" и вероятно ще го спре,надявам се,да не му се случи нещо лошо,това е един от малкото сайтовете без цензура.Вижеем в желязна диктатура и абсолютен деспотизъм!
26
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Нямаше референдум за НАТО, нямаше референдум за ЕС.Българинът никой не го пита за нищо. Каквото нареди задокеанския господар на България, това става.
25
0
 
19
 
! Отговори
Така е преди 4 години
Влиза се във всякакви организации де има и де няма, важното е да изглежда като нещо важно.
24
12
 
9
 
! Отговори
Въпроси? преди 4 години
САЩ и Русия = един дол дренки
23
2
 
16
 
! Отговори
по план преди 4 години
Гледайте новия клип на Rammsten-Doutschland EU и ще видите истината в какво ни превърнаха......
22
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО - Страж на Мира !
21
13
 
4
 
! Отговори
ПРАЗНИК преди 4 години
Един прекрасен ден за България и всички родолюбиви българи! А червените българофоби да правят като вятъра.
20
4
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
До фактСупер, значи сме измамили ***.
19
3
 
16
 
! Отговори
факт преди 4 години
Според ДОВСЕ подписан между САЩ и Русия и регламентиращ закриването на военните блокове,НАТО съществува не законно и в нарушение на този договор!!!