"1 май е "Таксим!" прати над 120 демонстранти в ареста в Турция

Площадът е затворен на този ден от съображения за сигурност
Обновена: 1 май 2019 18:04 | 1 май 2019 17:57, Веселина Йорданова
29
"1 май е "Таксим!" прати над 120 демонстранти в ареста в Турция
Снимка: БТА

Турската полиция арестува първомайски демонстранти, които се опитаха да проникнат на емблематичния площад "Таксим" в Истанбул въпреки забраната на властите, предаде АП.

Още по темата
Властите в Истанбул затвориха днес площада за граждани и туристи, а движението бе спряно.

Полицията се оправда със съображения за сигурност, съобщи bTV.

Площад "Таксим" бе затворен за първомайски манифестации от 1978 до 2010 г., след като на такъв митинг през 1977 г. при сблъсъци загинаха 37 души. Всяка година стотици хиляди работници от всички краища на Турция се стичат в Истанбул, за да положат венци на паметника на жертвите.

Проявите през 2010 г. бяха мирни, но след като през 2012 г. забраната бе върната, отново имаше протести, придружени от насилие.

Днес органите на реда разрешиха само на няколко малки групи представители на синдикатите да положат венци на паметника.

Групи демонстранти, скандиращи "Първи май е "Таксим" и той не може да бъде забранен!", се опитаха да пробият полицейската блокада.

Полицията е арестувала 127 души по време на днешните първомайски демонстрации в Истанбул, съобщи ДПА, като се позовава на турската телевизия Си Ен Ен - Тюрк.

Профсъюзите и политическите партии ще отбележат деня на труда с митинги в определените от правителството места в Истанбул и столицата Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
999 преди 4 години
До привет от Германия МОЖЕШ ЛИ ДА МИ ПОСОЧИШ - КАКВИ НАКАЗАНИЯ ЩЯХА ДА ПОЛУЧАТ В "НОРМАЛНА" ГЕРМАНИЯ? ЩО ПИШЕШ ГЛУПОСТИ,БЕ?А БЕ ВИЕ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЕПТЯН ЗА ОВЦЕ ЛИ ГИ ВЗЕМАХТЕ???ЩО БЪЛГАРСКИЯ РОМ СПАЗВА ЗАКОНА В ГЕРМАНИЯ , А В БЪЛГАРИЯ СИ ПРАВИ КВОТО ИСКА?ЕЙ , ТИ ДЕТО ПРАЩАШ ПРИВЕТ ОТ ГЕРМАНИЯ, ОТ КОЕ БЪЛГАРСКО СЕЛО МИ ПИШЕШ БЕ ЧАДО - ЩОТО АЗ СЪМ БИЛ В ДОСТА ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГЕРМАНИЯ И ЗНАМ ЗА КВО СТАВА НА ВЪПРОС!!!НАЛИ ГИ ВИДЯХМЕ НА СРЕЩАТА НА Г20!КОЛКО СА НОРМАЛНИ?
13
1
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ердо го е страх че големи събития може да подкарат масови протести и ги смачква още в зародиш
12
5
 
2
 
! Отговори
Гавазов преди 4 години
Тия пъ да правят като в Париж директно по очите с гумени патрони и газови гилзи,като му хвръкне едното очо и ще миряса кво ги разхождат нагоре на доле.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в София колко арестувани има.???
10
14
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Тези демонстранти ,които са проникнали нерегламентирано в забранените от властта места наистина трябва да получат наказание ! Ако живееха в нормална държава щяха да получат справедливи наказания ,глоби и прочие , но тъй като живеят в Ердоганова Турция голяма част от тях ще бъдат обвинени в тероризъм и връзка с групировката на Гюлен !
9
5
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
интересно, нито дума за това, че са уличили практически цялото руско посолство в кувейт в търговия с алкохол. сигурно е маловажно.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 9Къде има демокрация,че нещо не я виждам?
7
5
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И ТИЯ СИ МИСЛЯТ , ЧЕ В ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ Е ДЕМОКРАЦИЯ :DВ ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА!! НИТО В САУДИТСКА АРАБИЯ НИТО В ИРАН НИТО В ЕРДОГАНИЯ!
6
10
 
13
 
! Отговори
999 преди 4 години
ИНТЕРЕСНО,ЛЮБОПИТНО И КОЛКО ВЯРНО,ОБАЧЕ СЕ ЧУДЯ КАК СЕ ОТЪРВАХТЕ ТАКА ДА ИЗТЪКНЕТЕ ФАКТИТЕ В РЕАЛНИЯ ИМ ВИД!Вярно,че площада за такъв вид манифестации е затворен и забранен от 1978г. !!!От времето на светската Турция!ДОЙДЕ ЕРДОГАН 2002 И ПОЧНА ДА ГИ ДЕМОКРАТИЗИРА, ОБАЧЕ ВИДИШ ЛИ ЕРДОГАН НЕ Е ВИНОВЕН,ВДИГА ЗАБРАНА И СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ Я ВРЪЩА ОТНОВО,ЗАЩО ЛИ???ВИЖ УЛИЦИТЕ НА ПАРИЖ !!!СЕДМИЦИ,ВЕЧЕ МЕСЕЦИ...МАКРОН Е ДИКТАТОР!И В ЕВРОПА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДЕМОКРАЦИЯ!
5
25
 
12
 
! Отговори
Професор преди 4 години
1 май е комунистически и болшевишки празник. Браво на истанбулската милиция!
4
7
 
23
 
! Отговори
V преди 4 години
Дори в Македония МРЗ и пенсиите са по големи отколкото в по голямата българска държава ,част от ЕС .ТОВА КАТЕГОРИЧНО ГОВОРИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАГУБИЛА 10 ГОДИНИ ЧРЕЗ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ .НЯМА РЕЗУЛТАТИ .логичния въпрос е кой е виновен герб или ЕС ????? Защо никой не задава въпроса публично -Защо Македония ни изпревари ????? Кой трябва да си ходи ????? И какъв е смисъла от членството ни в ЕС ?????
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички, които се борят за правата си, въпреки опасността от репресии са достойни за уважение. Всички наричащи себе си "нормални" и треперещи за хляба и кожичката си са достойни за съжаление. Първите движат света напред. От вторите полза няма. Ако всички бяха по този начин "нормални" хората още щяха да са роби.
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Вкарват в затвора хора с различно политическо обеждение.Ако това е нещо незначително. Незнам какво трябва да ни трогне.Радев може да постне нещо по тази тема в туитър.
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година ЕС трябва да поиска оставките на Макрон и на Еродоган.