Гражданският арест - препоръчителен, крадлите не са безобидни

Джебчийството е професия, учи се от дете, цели кланове се изхранват с него
Обновена: 3 май 2019 13:38 | 3 май 2019 12:55, Камелия Цветанова
52
Гражданският арест - препоръчителен, крадлите не са безобидни
Китайските туристи, които арестуваха крадлата Събка. Снимка: Facebook

Гражданските арести са често срещано явление у нас, особено в случаите на джебчийство, коментира адвокат Марин Марковски, след като група китайски туристи обезвредиха крадла, опитала се да вземе парите от чантата на жена от групата от Азия във Велико Търново.

Още по темата

"Джебчийките са професионалистки, те се обучават, това не са случайни прояви на гладна жена. Има кланове, които се занимават само с това нещо. Когато в квартала се роди русо момиче, това е празник, защото тя се облича хубаво и влиза незабелязано в препълнения трамвай", посочи адвокатът пред bTV.

Според него има много малолетни джебчии.

Той смята, че това което са направили групата китайски туристи е полезно и законово препоръчително.

"В закона пише, че по време на задържането може да му бъдат причинени и вреди, на този, който прави престъплението. Има важно уточнение – не трябва задържането да превишава степента на съпротивата на този престъпник", посочи юристът.

Според него Наказателният кодекс брани човешкото здраве, а лека телесна повреда може да бъде едно и ощипване.

Конкретно за случая във Велико Търново той обясни, че има и  елементи на противозаконно лишаване от свобода като я стискат за ръката, което е елемент на насилие, но пък това е препоръчително от закона, защото тя е задържана, но не е приложена повече сила от необходимата.

"Ако този, който задържа, по време на задържането извърши действия, които надхвърлят необходимите – носи наказателна отговорност, но за непредпазливо деяние", заяви адв. Марковски.

Юристът заяви, че трудно един граждански арест може да се обърне срещу този, който задържа.

Марковски даде пример и със задържането на бежанци от граждани.

"Ловецът на мигранти Динко аз съм го защитавал, по процедура, по която го оправдаха. Когато един чужд гражданин преминава границата не на определеното за това място, то има редица текстове на закона, които дават да се потърси политическо убежище в републиката. Преминаването през границата обаче позволява да бъде задържан, но не бива да бъдат насилвани", допълни адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
Да помагаме, но ... преди 4 години
До А не!Един мой приятел преди време беше видял на улицата мъж да бие жена. И защото моят приятел тогава беше добро и наивно 21-годишно момче, веднага се намесил да отърве жената. Обаче се оказва, че тя била съпруга на бияча и веднага след като моят приятел блъснал силно бияча и му викнал "Ти какво искаш от жената, бе?", въпросната жена се нахвърлила върху него, започнала да го псува и рита и да вика "Не пипай мъжа ми!"
39
0
 
6
 
! Отговори
До DO 28 преди 4 години
Да, ама тази вечер по телевизията мазникът от БХК К.Кънев пак започна нагло да усуква и да доказва, че гражданският арест не бил хубаво нещо, защото гражданите нямало как да знаят кое е престъпление и кое не е! Значи, спипваш я да вади портфейла от джоба ти, но не си наясно дали това е престъпление! И когато Каракачана ги нарече нагли, те от наглост се опитаха да правят протест под прозорците му, но когато журналистите ги питаха защо са там, се оказа, че не знаят - казаха "Искат да ни бият!"
38
0
 
6
 
! Отговори
Преди време видях преди 4 години
в трамвая момиче на не повече от 10 г. И на двете му ръце бяха отрязани и малкият, и безименният пръст. Обърнах внимание на това, защото една жена се развика, била хванала ръката на малката в чантата си и тогава един млад мъж просто хвана детето за яката и го изхвърли от трамвая на следващата спирка.Не знам, никой ли не обръща внимание на деца с така "обработени" ръце. Сигурно имат и ТЕЛК за това увреждане.Не е ли редно веднага щом се забележи това, да бъдат отнемани от родителите и средата им?
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато в квартала се роди русо момиче"Сефте чувам деца да се раждат руси. Тоя адвокат лъже все едно е в съдебната зала.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв граждански арест ви гони? Вие НК и НПК някога виждали ли сте? Знаете ли какви са присъдите за "самоуправство"?Това да не са ви законите в Америка, дето са писани с цел хората да си защитават живота и собствеността? Тук закона е написан за да защитава правата на престъпника. Прави се като застраховка, защото този който пише закона може в един момент да попадне под ударите му. Затова се внимава да не се направи прекалено строг.
35
1
 
7
 
! Отговори
Истинският Моше преди 4 години
Ето защо исляметата оправят жените ви защото сте готови да се съюзите с тях срещу Израел затова и ще ду.ате супата.Израел ракетите си ги има проблема е във вашето поле!
34
0
 
3
 
! Отговори
софийски селяни преди 4 години
До столичанинТова направихте от гражданите!!!!
33
1
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
До А не!След като е било бригадирски лагер или си бил пубер или студент. То разлика почти няма. И акъл имал ли си да се биеш заради момиче на тия години? Те още преди години се дръмбиха като за световно. Разбирам те, мой много близък така си съсипа живота в такива възраст. Една Румяна от Русе я опъвал половината град, пък той влюбен. Лапешка история.
32
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В сайта открито се отправят призиви за физическо насилие над определен етнос. Но съ.порта ги одобрява и насърчава, публикувайки еднотипни статии след статии. Журналистите от медията подклаждат етническото напрежение.И заличават политнекоректните за тях постове.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Ами така се прави в Китай. Китай не беше ли социалистическа държава? Тясно свързана със СССР. Може ли някой да ми припомни?И С. Корея, и Китай не бяха ли в братска дружба с братушките?
30
1
 
23
 
! Отговори
Един преди 4 години
НА всички е ясно, че след задържането нио няма да последнва. Затова единственото полезно нещо, което може да се направи е здрав бой без проява на милост. Ритници, юмруци, ако имате гумена палка също не е зле, за да не си нараните ръцете. Трябва да се внимава защото тези "труженички" имар ножове или бръснарски ножчета _(с които режат чантите). При една от наказателните акции за малко да ме нарежат с бръснарските ножчета. Трябва да се удря бързо и силно, за да нямат шанс за реакция.
29
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е призив към саморазправа. Всеки може да събори на земята някой, който не му е симпатичен, има му зъб за нещо или се е усъмнил, да го унижи публично на обществено място и какво ли не. После каква работа ще се отвори на адвокатите, що пари ще се потрошат, колко хонорари ще гушнат адвокатите...След Октомврийската революция комунистите призовавали народа да следи за всякакви буржоазни прояви и да задържа всеки съмнителен. Подчертавам- граждански арест по ПОДОЗРЕНИЕ! Тия времена се върнаха пак
28
2
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Крайно време е да си внесем китайци и да им направим общежития в Столипиново и Факултето ... Така по един естествен начин ще решим проблема с ромската престъпност, а после ще им направим и завод, за да рециклират тамошните отпадъци ... !!!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А не!Явно са те "превъзпитали". Мен не можаха.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23За момента може и да имат превес, но ако след това се надигне родата от Китай?
25
1
 
14
 
! Отговори
DO 28 преди 4 години
АКО СИ ЗАБЕЛЯЗАЛ, ТОЯ ПЪТ НИТО БХК, НИТО ЖАНДАРМЕРИЯ СЕ МЕСИ!!!
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно в Китай така се прави,а в БГ, НПО-тата ще ореват света,че са наранени при ареста,а американското посолство задено с гадини от НПО-та ще посети гетото,за да гарантира човешките им права. Накрая жертвата на престъплението ще е виновна. Както народа е "виновен и ***" защото политичиските гадове го крадат,предават и продават. Винаги жертвите са виновни в клоноията БГ.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БХК -ТО КЪДЕ СПИ БЕ, НЯМА ЛИ ДА СЕ ОПЛАЧЕ НА АРМЕНСКИЯ ПОП ПОНЕ? ТВА Е СЕГРЕГАЦИЯ, ТЯ ДЖЕБЧИЙКАТА ИМА ПРЕАВА БЕ!
22
2
 
19
 
! Отговори
УЖАС! преди 4 години
АБЕ КАК НЕ СЕ ВТУРНА ДЖАНДАРМЕРИЯТА ДА ПАЗИ ДЖЕБЧИЙКАТА, КАКТО ОБИКНОВЕНО БЕ?
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сигнализирайте китайския посланик да заповяда на цацаров да я осъдят крадлата, щото той цАЦАТА си я пусна след 24 часа. както обикновено!

Спонсорирани публикации