Още една жертва на Еверест – какво се обърка този сезон?

За две седмици загиналите са двойно повече от преходни години
28 май 2019 11:00, Нели Христова
71
Още една жертва на Еверест – какво се обърка този сезон?
Снимки: Reuters

През последните 20 години смъртните случаи на Еверест са били средно по 6 на година. Но само за две седмици броят на загиналите на най-високия връх вече е 11. Последната жертва е 62-годишният американец Кристофър Кулиш. Той стигнал върха, видял изгрева от него и тръгнал обратно. Всичко вървяло добре – времето било прекрасно, тълпите били понамалели, стигнал до 7900 метра и тогава изведнъж починал.

Още по темата
Тази година рекордните 381 души са получили позволение да изкачат Еверест. Това означава, че с всички помощници на алпинистите, близо 600 души са минали през 2019 година по склоновете на планината. И докато претъпканата пътека към върха бе обвинена за повишаването на броя на загиналите, то има и други фактори довели до гибелта на алпинистите.

На първо място стои пропуснатият прозорец с подходящи атмосферни условия.

В началото на май алпинистите започнаха да се събират в основният лагер на Еверест.  По това време притеснението на властите от циклона Фани, който вече бе ударил Инидя и Бангладеш, растяло. Малко по-късно времето в Непалските Хималаи се влошило, а правителството забранило катеренето в планината за следващите два дни. Много палатки били отнесени от вятъра, а алпинистите, които вече били тръгнали по пътя, били принудени да се върнат обратно в основния лагер.

Продължителното лошо време забавило и монтирането и фиксирането на болтово въже, което да помага на алпинистите. След като и това било поправено, първият чист прозорец с подходящи условия бил между 19 и 20 май. Но само шепа хора решили да изкачват Еверест тогава. Останалите предпочели следващата възможност - 22-24 май.

Според експертите, тогава нещата се объркали и се появил вторият проблем – лошото менажиране на тълпата.

На 23 май близо 250 алпиниста тръгнали към Еверест. Това бил максималният брой хора, който е позволен да са на склоновете на планината. Всички те трябвало да чакат часове на опашка за да стигнат до върха, а след това и да слязат от него. По-голямата част от тях били изтощени, а кислородът им значително намалявал.

Регулацията на планинския туризъм в Непал изисква експедиционни екипи да имат офицери за връзка в планините. Назначени са 59 души, но заедно с 250-те алпиниста тръгват едва пет. Останалите така и не се появили, а повечето, които дошли, се прибрали директно у дома след няколко дни в базовия лагер.
В повечето случаи това е оправдано – те са правителствени офицери, които изпитват трудност в изкачването. Експедиционни екипи често им плащат, за да не тръгват с тях, а те са доволни да си останат вкъщи.

"Ако всички офицери бяха останали в планината, контролът над тълпата щеше да е по-голям", обяснява говорителят на правителството в базовия лагер пред BBC.„

"Можеше да разпределим хората така, че да има повече алпинисти през първия прозорец и напрежението да не е толкова голямо през втория", добавя той. За тези петима офицери, които все пак решили да си свършат работата, било изключително трудно да се справят с толкова много хора.

Служителите за връзка, които не се появяват, са проблем на Непал години наред. През 2019-та, 80% от наетите се появяват в базовия лагер, но не всички остават там за дълго.

Лошата организация е само подсилена от третия проблем – неподготвените алпинисти.

Много от тях тази година преценили, че могат да използват само един шерп, твърдят властите в базовия лагер.  "Но когато изпаднеш в опасна ситуация, един помощник няма да ти помогне особено, защото на първо място, те трябва да се грижат за себе си“, обясняват те.

Онези, които са слезли успешно от склоновете на планината разказват, че са видели как голяма част от алпинистите се мъчат, защото нямат достатъчно кислород.

"Новото поколение алпинисти са устремени към това, възможно най-бързо да стигнат до върха и да се върнат обратно вкъщи. Те не правят разлика между Еверест и Макалу, петият по височина“, обяснява планинарът и автор на много книги – Алън Арнете.

"Те се присъединяват към случайни екипи от хора, с обща логистика за самостоятелно изкачване. Но те не разбират думата "самостоятелно“ и не могат да преценят рисковете“, допълва той. Според ветераните в катеренето, правителството в Непал отдавна трябва да е въвело определени критерии за изкачване на Еверест, включително опит с върхове над 6000 метра.

Тук се появяват и операторите, които за малко повече пари, са готови да качат всеки на върха.

Нови и стари туристически оператори се съревновават помежду си. Новите предлагат доста по-ниски цени, които принуждават и по-утвърдените фирми да намалят таксите. В резултат операторите наемат неопитни хора като водачи, които не могат да предоставят безопасна услуга на клиентите си и не знаят как да реагират в опасна ситуация.

"Състезанието е за количество, а не качество“, казват властите. Но задават и друг въпрос:

"Хора умират и на Килиманджаро. Защо никой не ги притиска толкова?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Мда до 59 преди 4 години
Данните, които посочваш са за сезона в целите Хималаи. За Еверест загиналите тази година са 11.През 2014 и 2015 големият брой жертви се дължи на лавината погребала шерпите на Кхумбо ледника и земетресението което уби много хора в базовия лагер.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па пращайте повече хора там - естествен отбор. Не е като на планетата да са останали невероятно малко хора.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено че причината за смъртта му е изяснена, Все пак е на 7900. Сърдечен пристъп.Но това не е важно за медиите, а да си разкажат опорните точки по темата.Иначе, като не броим средно по години:1996г - 15 2012 - 112014 - 172019 -19Нямам идея как ги смятат средно по 6 човека. Ама да се смята не е нужно иначе няма ка да се пишат опорони изречения.И да Еверест е бизнес, но всички печелят залагайки живота на мераклиите на руска рулетка. Всеки интелигентен сам може да си направи изводите.
54
1
 
3
 
! Отговори
Пешеходец преди 4 години
Какво се обърка ли ? Ами допуснахте всякакви катерачи на селски баири да "покоряват" Еверест . Некадърно подготвени, калпава екипировка, без никакъв опит и сал с една мечта - да си направят селфи на Еверест за да се хвалят с него на селските си приятели .
53
0
 
3
 
! Отговори
Българ преди 4 години
Местните власти трябва да затегнат достъпа до върха!
52
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Магнитни аномалии и сърцетуп...
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МдаТо трябва малко обща култура. А я няма. Камо ли термини от алпинизма. Които и от филмите ще ги научиш. Да, ама....
50
0
 
15
 
! Отговори
nina преди 4 години
Добрите катерачи ходя да изкачват Анапурна,К2..На Еверест ,за съжаление навалицата е от туристи,които ги влачат шерпите нагоре -надолу и само замърсяват планината.
49
0
 
25
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Как какво се обърка - обърка се това, че взеха това опасно начинание за квартална разходка на богатшчета и разни пишман инфлуенсъри... това не е като да отидеш да се снимаш по бански на Бора Бора... щом чак вече и здръствания взеха да стават на Еверест по лагерите, смятайте колко неподготвена *** е тръгнала натам
48
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 4 години
ХАХА, явно за news. bg думичката "травер.с" е *** дума, та я цензурира.
47
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Покрай жертвите малко в сянка остана новината за французойката, която направи *** Еверест - Лхотце без кислород в рамките на два последователни дни. Та все още има и спортисти там.
46
2
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
Разбирам да получиш 30-40 бона,след като изкачиш баира,но ти да дадеш толкова пари,за да огледаш всичко наоколо то високо,те това са пари на вятъра за мен!
45
3
 
2
 
! Отговори
Браун преди 4 години
До пикела- С кафяво не щеш ли?
44
0
 
8
 
! Отговори
пикела преди 4 години
Да си напишеш с жълто името горе на снега на Еверест - безценно.
43
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 4 години
А стига с тая политика, вие нормален живот нямате ли ??? Все едно в новините за ГЕРБ или БСП някой да намеси Еверест. Ами смешно и тъпо е.
42
7
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 45 Много уместен въпрос . Браво.Чий го търсят на Еверест , както и БСП чий го търсят в политиката ?
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ги наричат експедиции? Мислех, че експедиция е да откриеш нещо ново или поне да изследваш нещо открито. Това какво общо има с експедиция? Експедиции е правел примерно Колумб, Магелан, Кук, Белингсхаузен.
40
0
 
17
 
! Отговори
Mda преди 4 години
Отваряйки сайта на почти всяка агенция човек остава с впечатлението, че това е малко по-екстремна двумесечна разходка и само да има 35000$ ( долната граница за качествена експедиция) може да се пробва. Е да, ама не. Самият Алън Арнет, който често бива цитиран изкачва Еверест едва от четвърти опит. Предните три опита спира на няколкостотин метра под върха. Това би направил един разумен човек, щото изгубените пари са нищо когато си мъртъв, а планината няма да избяга.
39
0
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До 1234 Че то и Черни връх не е всеки. На село е по добре.
38
0
 
12
 
! Отговори
Mda преди 4 години
"Еверест" героизира Роб Хал, който е човекът първопроходник на комерсиалните експедиции. С рекордния брой "алпинисти" не е странно, че има и рекорден брой жертви. Тази година направо се набива на очи, как възрастовия профил на загиналите е масово 45-65г. Моите уважения, много по-млади не ставар за нищо, но все пак човешката физиология се подчинява на определени закони. Очевидно мнозина ги гони кризата на среданата възраст и Еверест им даде нова възможност за изява.

Спонсорирани публикации