Нормално ли е Еверест да е толкова претъпкан? Да, но не е безопасно

Кислородът на алпинистите може да свърши докато чакат да стигнат до върха
Обновена: 26 май 2019 09:32 | 26 май 2019 09:31, Нели Христова
44
Нормално ли е Еверест да е толкова претъпкан? Да, но не е безопасно
Снимка: Twitter

Навярно в представите ви връх Еверест е тихо, заснежено място, без навалица. Но през последните дни, в мрежата се въртят множество снимки на дълги опашки от хора, които се опитват да стигнат до най-високото място на земята. Тази гледка бе съпроводена и от новините, че вече десет души са загинали докато са се опитвали да стигнат върха или са се връщали от него. Но нормално ли е пътят до Еверест да е така претъпкан и какво предизвиква това "задръстване“?

Още по темата

Според шерпите, по време на сезона за катерене, опашките до върха са нещо абсолютно нормално.

Алпинистите прекарват в тях между 15 минути и 1,5 часа. Колко дълго ще чакаш да стигнеш до върха зависи от това, колко дълъг е прозорецът с подходящи атмосферни условия за катерене, тъй като планинарите трябва да избягват силните ветрове, които могат да ги наранят.

"Когато този прозорец е дълъг около седмица, върхът не е пренаселен. Но ако е само ден или два, тогава се образуват опашките“, казва Мингма Шерпа пред BBC.

"Задръстването“ до връх Еверест се появява в медиите и през 2012 година, когато германски алпинист публикува снимка на така наречената "конгова линия“ от планинари, които се изкачват.

Но броят на жертвите само за една седмица е изключително висок, а някои експерти обвиниха именно трафика на върха и настояха за взимане на мерки и ограничаване на достъпа на туристи.

Според Ралф Дуймовиц, изкачил върха цели 6 пъти и автор на първата снимка на "задръстване" на Еверест, дългите опашки могат да бъдат опасни.

"Докато чакат, кислородът на алпинистите може да свърши или да не стигне за да се върнат обратно“, обяснява той. През 1992 година, докато се връща от върха, кислородът му свършва. По думите му, "чувството е все едно някой те удря с дървена пръчка“.

"Сякаш не можех да направя никакъв прогрес, но бях късметлия, че успях да се закрепя достатъчно и да сляза в подножието успешно,  разказва алпинистът. - Когато ветровете са силни, 15 км/ч например, просто не можеш да оцелееш без кислород, губиш толкова много телесна топлина.“

Често, алпинистите оставят бутилките с кислород, които не са им потрябвали, в планината, за да се възползват от тях други планинари, които са в беда. Но те често биват открадвани.

"Да откраднеш кислород на такава височина означава да убиеш някого, казва Мая Шерпа. - Правителството трябва да обсъди с нас, шерпите, установяването на правила".

Макар опашките до връх Еверест да са нещо нормално, големината им със сигурност е нараснала в последните години, тъй като експедициите са станали по-популярни.

Според алпинистката Андера Цимерман, която покорява Еверест през 2016 г., „задръстването“ често е причинено от неподготвени планинари, които нямат физическата подготовка да стигнат до върха. По думите й, те не рискуват само своя собствен живот, но и този на шерпите, които ги водят в планината. Нейният съпруг, Норбу Шерпа се сблъскал именно с такъв турист, с който водил спор на височина 8600 метра. Алпинистът бил изморен, но въпреки молбата на Норбу да се върнат, настоявал да продължи.

"Стана голям скандал. Казах му, че рискува животът на двама шерпи, включително и своя собствен. Тогава се съгласи да се върнем обратно. Дори не можеше да върви нормално, трябваше да го спускаме с въжета. Когато стигнахме до лагера, мъжът беше изключително благодарен“, спомня си Норбу. Той е изкачил върха седем пъти и е придобил голям опит по склоновете на Еверест.

Според него върхът е най-натоварен от страната на Непал. Тибетската част е по-спокойна, но катеренето не е толкова интересно, а и китайското правителство дава по-малко разрешения за изкачване. Но най-важното нещо е спускането. То трябва да е възможно най-безопасно, дори и да не си стигнал върха.

"Загубих много приятели, които загинаха по време на спускането. Тогава се случват много инциденти, защото хората не се концентрират достатъчно, най-вече на Еверест, където огромни тълпи се качват и слизат всеки ден. Истинският връх е да се върнеш обратно в лагера, където спокойно можеш да изпиташ вълнението от това, което си постигнал".

Норбу също така настоява хората, които предвожда, да тръгват рано сутрин към върха, за да стигнат горе преди да стане прекалено пренаселено.

Когато Андреа Цимерман е в подножието на Еверест, тя решава да изчака един ден повече, за да не е толкова натоварен пътя нагоре. Знае, че е риск, защото атмосферният прозорец може да се затвори без тя да е стигнала върха. Но все пак си заслужава, защото тя и съпругът й остават сами на Еверест.
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
9
 
! Отговори
Ивайла преди 1 година
Шерпите да не се услушват а да построят лифт с всичките му джаджи и кислород!!!:-))) Луди эа връэване и всички свърэани като свински черва!!! Обратно в психодиспансера, светът тотално иэтрещя, эащото човек трябва да цени времето и живота си, а не да го унищожава по такъв начин, това ни е эаложено в инстинкта!!!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И разни шерпи да не дават много акъл, щото този бизнес се разработва години, а основния им приход е от това безумие.
По принцип организаторите са в контакт по между си, и разместват старта на групите си, в рамките на час, но това не помага особено, заради различната подготовка на участниците в групите им, наличие на вътрешна конкуренция и в групите и между фирмите организатори.
Просто от последната голяма трагедия изтече достатъчно време, за да се забравят някой уроци, така че ще има пак урок.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И снимката не е от върха. Ако въобще е от Еверест, то това е долу на ледника.
Няма кислородни маски, големи раници с багаж ...а опашката е на някоя пукнатина в ледника където преминават по импровизирани мостове от една или няколко полегнали стълби.
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южния път е безумно комерсиален, северния само комерсиален. Това вече е просто бизнес.
Кога бе последната истинска експедиция от високопланински алпинисти?
Кога последно е качван по западния рид?
Защо не са подготвени и подбрани такива алпинисти, за които кислорода да е само за спешни случаи?
И дали ако изкачиш Еверест, с трима шепи, 20 бут. кислород ставаш истински височинен алпинист?
Това на Еверест вече е деградация, а не алпинизъм.
38
1
 
26
 
! Отговори
чеверме алпинист преди 1 година
на Бузлуджа кога пуснат безплатните кебапчета е същата навалица.
37
3
 
6
 
! Отговори
. преди 1 година
За едното селфи, братче...
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен31
А ти с какво си помогнал на Света?
Какво си доказал?
И защо въобще ти или те трябванещо да помагат или да доказват?
Правят го за кеф.
Както ти за кеф пиеш по 8 ракии, те за кеф изкачват 8 хиляди метра.
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен34
Ми забавляват се хората бе.
Хоби.
Не може на всички целият им живот да минава в завода въртейки струга и преизпълнявайки петилетки.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суета,лудост,мода?7 Толкова проблеми по света,тези създават нови..
33
0
 
5
 
! Отговори
Mda преди 1 година
Сега погледнах сайта на Makalu Xtreme, агенцията която ползва Иван. За неговия пакет без кислород и шетпа до Лхотце цената е едва 7500$.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е вече смешно
31
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и тия катерачи с какво памагат на света, на кого е нужно това катерене, какво се доказва? хич не ме интересува кой какъв връх е изкачил, нито се трогвам за загиналите!
30
0
 
15
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 1 година
Тия "туристи-алпинисти" *** всичко в Хималайте а ние се чудиме какво става по нашите планини и на Рилските езера....А и Витоша са си я приватизирали и вече 1/3 застроили...
29
1
 
18
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Има и 13 годишно дете изкачило Еверест.

Комерсиалните експедиции осигуряват персонален шерпа за всеки клиент, а някой дори по двама.
28
0
 
30
 
! Отговори
Планинар преди 1 година
Тотални невежи, но с много пари почнаха да се бутат да качват Еверест!! Без подготовка, без познания, с амбицията да си направят селфи горе на върха... А планината наказва
27
0
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Ами те пращат... на, Нанга Парбат обградиха базовия лагер и разстреляха мисля 15 алпиниста, оставиха жив само някакъв пакистанец...
26
0
 
17
 
! Отговори
Сократис преди 1 година
"Когато ветровете са силни, 15 км/ч например, просто не можеш да оцелееш без кислород, губиш толкова много телесна топлина.“ Вятър със скорост 15 км/ч е лек бриз или лек, спокоен вятър.Силните ветрове са над 10 м/с или това прави над 36 км/ч Не, че е толкова важно във случая, но когато се борави с цифри и норми, задължително трябва да точни.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми свършва кислорода точно за 5 секунди в асансьора когато заседне. Представям си какво е по тия опашки към върха.
24
0
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Така е, освен това Меснер изкачва в чист алпийски стил и то по Западния гребен.

Христо Проданов качи същия маршрут, но макар да стигна сам до върха в голяма част от експедицията нашите бяха подпомагани от шерпи.... а и най-важното не можа да слезе, което е неотменима част от успеха!

При Меснер всичко беше чисто, но неговият опит в Алпите и къде ли не е рядко достижим.

Друга легенда швейцарецътът Уели Щек за съжаление загина почти нелепо падайки в цепнатина малко над Лагер 2
23
1
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
К2 е Анапурна са за алпинисти не за туристи, особено Анапурна няма подготовка риска си една трета независимо от подготовката ,много жертви дава този връх.Няма как да се направи туризъм там. Докато при Еверест си е развит туризма, но при туризъм идеята е да има минимален риск, но пренаселването прави рисков този туризъм, при не пренаселването на риска е оптимизиран, човек без два крака е изкачвал Еверест. За деца не съм сигурен че е добра идея.