Какви са истинските причини за режима на ток във Венецуела?

Саботаж или некомпетентно правителство стои зад кризата?
31 май 2019 21:45, Нели Христова
105
Какви са истинските причини за режима на ток във Венецуела?
Снимки: Reuters

През последните няколко месеца Венецуела тъне в тъмнина. Честото спиране на електрозахранването засяга цялата страна. Според правителството САЩ умишлено саботира ел. мрежата на държавата, но може би причините са много по-прости?

“Говорих си с директора на болницата, когато изведнъж лампите спряха. Това се случва ден след ден, във всички венецуелски болници. Искахме да разберем какви са истинските причини за спирането на тока“, казва коренспондентът на BBC в страната Гилермо Олмо.

Във Венецуела често има различни версии за истината. 

Още по темата

Според правителството, режимът на тока се дължи на саботаж и терористични актове. Ала Олмо открива човек, който работи в ел. станция. По думите му причината е друга – некомпетентност, липса на финанси и поддръжка.

Пласидо Малаве бил ръководител на местните пожарникари. Когато той отвежда Гилермо до електрическата станция, националната охрана вече е там и ги очаква. Така и не им позволяват да снимат. Но потвърждението на думите на Малаве се вижда дори и от колата им – станцията тъне в разруха. 

По думите на мъжа един от трансформаторите избухнал преди месец, а това утежнило ситуацията с режима на тока в района. Пласидо им показва и електрическите стълбове и жици, по които се вият растения.

"Това прави съоръженията податливи на горски пожари. А понякога, тежестта им ги събаря на земята“, казва Малаве. Около тях пилоните дори не се виждат от растителност. По-скоро приличат на дървета.

От това място идва цялото електричество на Пуерто де ла Крус, градът в който се намира Гилермо. По-късно вечерта, той и спътника му вървят по улиците на тъмната Венецуела.

"Беше като във филм, в който единствената светлина е от запалени свещи или от колите, които преминават“, разказва той. Една непозната жена ги кани в дома си и им разказва как семейството й било силно засегнато от режима на тока.

"Не можем да съхраняваме храна. Ако електричеството не дойде, тя ще се развали. Има липса на храна, на лекарства, а сега и на ток. Понякога се пречупваш, но трябва да продължиш“, разказва жената.

Олмо се среща с още една възрастна дама. Казва, че никога не му се е налагало да прави интервю в такава странна обстановка.

"Това е стъпка назад за нас. Никога не сме живели така. Саботаж – това е лъжа. Ако правителството наистина обръщаше внимание на всички предупреждения по-рано, това нямаше да се случи. Те са онези, които трябва да виним“, твърди Аугустина Фернандез.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Нали спомняме какво стана когато Луканов реши да не плаща на еврейските банки?
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам значи станциите от години са неподдържани но някак си точно сега когато Венецуела е в конфлик със САЩ масово взеха да отказват а до сега не гледай каква случайност бе поредната поръчкова стария а нека да позная критерия кой да се интервюира е кой е на страната на Говняйдо тоест кой ще даде американска политкоректна информация всички интервюирани в статията и това личи от налина им ба изразяване са от опозицията другите просто не са питани за нищо и така.
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общото на Куба Венецуела и СК е че са под санкции наложени от САЩ. Същите тези които удобно си мълчат за правата на човека когато това им пречи на техния интерес. Какво стана с запалените камиони с хуманитарна помощ? Оказа се че протестиращи против Мадура по грешка са ги подпалили. Ама кой гледа на тези неща важното е че за това обвиниха Мадуро. И целия проблем дойде защото Чавез не искаше чужденци да им взимат природните ресурси и изгони богатите приятелчета на САЩ. А мразя комунистите...
74
0
 
3
 
! Отговори
И аз бях захъсал преди 1 година
И ми викаха - Венец --тъжно е...
73
1
 
5
 
! Отговори
И аз бях захъсал преди 1 година
И аз бях закъсал като Куба и Венецуела- имах малко производство и ме хранеше добре, давах и на бедните. Но..дойдоха застрахователи, продавах само на тях, а те не ми плащаха.
Така стигнах до 5 $ на месец за мен.
А комшиите ми се смееха ехидно ...
72
9
 
7
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 1 година
Във Венецуела средната месечна заплата е около 5 долара. Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече и Венецуела навлиза в периода на комунизма, след Куба и ссср !
Всички характерни признаци са налице!
70
14
 
11
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 1 година
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
69
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аха и ся требе да повярваме, както и за С Корея. Поне снощи една наша телевизия имсше смелостта да излъчи филм на западна медия за живота там. Зарършвайки, че и с корейците си били нормслни хора, забавляващи се, пазаруващи с децата си учещи в университето с добро ниво.....
68
4
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
А у Бургас па водата спре ! На едни кафяви хора,които забравили ,че дължат 100 000 лева за нея ! Ама един компетентен чичка от с.Банкя взе че им опрости стоте хилки ,сега имат вода и пак трупат нови 50 000 €...Нашето правителство е компетентно !!!
67
9
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
,,Некомпетентно правителство,, ?!!! Тая статия по поръчка на ,,Козяк,, ли е ???
66
5
 
11
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Истинската причина е грижата за хората.Много хора могат да загинат ако ги удари тока.
Същото важи и за липсата на бензин по бензиностанциите във Венецуела.Това е грижа за природата и за народа.Ако Мадуро спре и автомобилите тогава Венецуела ще стане най екологичната държава в света.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"той и спътника му вървят по улиците на тъмната Венецуела."
------------------------

Eтo какво е сюреализъм.
64
1
 
5
 
! Отговори
рапа умре преди 1 година
Тоя няма да плаща ,оня няма да плаща и след няколко месеца тока спря.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венецуела произвежда близо 3 пъти повече електроенергия от България и е на 33-то място в света, а България на 56-то. Освен това 65% от електроенергията им е от ВЕЦ (7-мо място в света).
62
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Гуайдо яко му го намадуриха.
Краварите мучат, обикалят наоколо, ама са им къси ръчиците. Ха-ха-ха
61
18
 
11
 
! Отговори
ЕС форевър преди 1 година
Те гладуват вече, вие за ток говорите. Така е, който се заиграва с диваците от Сибир гризва дръвцето. И ние го гризахме, някои пък искат пак да ни върнат там. Хехеееееееее, няма да стане другари, ЕС е нашия живот.
60
4
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 година
Ало журналистчетата пак ревете на чужди гробища защо не критикувате цената на тока у нас след поредното, но не последно увеличение. Както върви няма да се учудя, ако хората сами започнат да си дърпат шалтера и да седят на тъмно.
59
1
 
9
 
! Отговори
да ве преди 1 година
Е, имах си аз НелитУ да пише че е съботаж -никога !
58
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До 80

В И Е Т Н А М

Спонсорирани публикации