Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
36
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
//офтопикИзвинявам се за грешките допуснати в писането, но малък екран още по тъчава клавиатура и както и да е уважавам си езика и културата!//онтопикМомчето за съжаление е имало неблагоразумието да прави проби в един период, в който не е трябвало и то без даже да се е прикривал.Уви в по-пресните логове "светва" и айдаа Яворчо, да кажат как по старите лохове са изманипулирани и защо голяма част липсват и защо толкова некадърност и безочлива наглост в това правителство бе?!
189
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, проруски хакери. Щото написал, че е руснак. Ако беше написал, че е американец женен за българка, щеше ли да е про-американски? Толкова сте жалки че направо е трагично. От самото начало беше очевидно, че е чист българин, вероятно провокиран от постовете на Бивол, които пък бяха провокирани от тъпо.умието на българските институции, които просто отказват да признаят, че има пропуски в сигурността и да се погрижат за тях. Кой е престъпника тогава, хакера или институциите?
188
0
 
41
 
! Отговори
Плевню преди 4 години
стига ве, нима не е Путин? Разочарован съм
187
1
 
32
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
....а като знам и какви "ладри" работят в ДА и колко безплатни кондултации САМО от мен са получили защото те могат единатвено и само да си сплескват задните части и да "вкарват в йексела" и това са АйТи опс айсиктирите!Отивам да си посадя два корена картофи, че тук поне плащат за всичко и ти си плащаш ама виждаш къде ти отиват парите.Що неща направиха и една *** лентичка не беше прерязана защото си е в реда на нещата да се прогресира!
186
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
момчето си уреди живота, само че ние ще му плащаме масрафа след Страсбург... агронома толкова си може. Очакваме още публикации скоро :)
185
2
 
37
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
Е ще го обвинят за това, че е свалил копие на БД и за факта, че има инструментите за "хакване" и после в МВР и това момче му отиде и кариера и здравето и нвма да може да сади картофи.Говорейки за картофи, след като ни пратиха да ги садом аз и семейството ми преди 5 години взехме експертно мнение да ги садим в чужбина за по-висока цена където инженерното образование и ценза ти го уважават и ти плащат достойно и виждаш децата ти да растат без лишения и без да се притесняваш за тяхното бъдещв!
184
0
 
43
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
До АнонименНе са, не са, разследват още. Вълшебството им засега стига само да набедят момчето. После ще доизмислят останалото по опорните точки.
183
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, значи може да са 2 независими хакера :DТака се случва при великите открития обикновено ...
182
0
 
45
 
! Отговори
пери преди 4 години
"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава, заяви Колев пред "Нова тв". - Щом тоя Колев влиза в обяснителен режим, работата е ясна.
181
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кавко стана сега с хибридната война и кибер атаката в НАП която водила Русия срещу България. Нещо исказването на г-н министъра на МВР не се потвърджава. . Сега какво следва ако сме наистина демократична европейска държава - оставка или остава.
180
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП откъде ще извади 40 милиона за да плати глобата.Пак ли ще ни бръкнат в джоба.680 хиляди държавни тюфлека , месец без заплати.То пък 1 бачкане тяхното.
179
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като как хем не е руски хакеР (ед. ч.) пък се "проруски хакерИ" (н.ч.) и изобщо, какво е искал да каже поетът?!Не ходите ли на училище, бе, не си ли развивате логиката на мисълта, а ? Все едно ми говори някой Ерджан Фикрет, такъв е изказът ви!И за какво им е на руските хакери да взломяват българския НАП?След двамата, самозастреляни рамбовци, тоя ще е поредния, самоиздал се пишман-хакер. Даните съхранява на дом., настолен комп, а атаката извършена от чужбина.Май ни взимате за Винету, а ?
178
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видно от мейла, получен от Русия, за източници на атаката се считат проруски хакери?!?А про НАТОвските хакери са спали...Аман от *** управници ГЕРБаджии на ръководни места...Вадят *** заключения и дори не ги е срам да ги обявяват официално.То затова онези са писали какво ни е павителството и каква ни е сигурността
177
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ако не престанат да търсят като *** проблеми от мними "проруски сили", аз повече за партията няма да гласувам.
176
0
 
43
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Отдавна не слушам и не гледам политически новини, защото всичко е лъжа. Казват по телевизията, че има хакерска атака срещу НАП! Вие видяхте ли я, защото аз не. Изчерпах и темата и коментарите!
175
0
 
47
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Абе, това не е ли старозагореца? Оставете го човека. Не стига, че Ви показа пробива, а вие се заядохто с него.Ей, горкия човек... Така е като помагаш на МАФИЯТА. Веднага ХУР-КАПАН. Честните хора в ЗАТВОРА. А, престъпниците в базата с мощните транзакции за по 3 милиона бонус.Горкия човек... ;(
174
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако въпросната услуга на НАП е написана по начин, който позволява преточването на въпросните данни, това хак ли е?
173
1
 
47
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МНОЖЕСТВО ХУБАВИ КОМЕНТАРИ, ДОСТА МЕ РАЗСМЯХА :DНИЕ ХУБАВО ИМ СЕ СМЕЕМ НО ЛОШОТО Е, ЧЕ БОРИСОВ И ГЕРБ ЕООД-ТО МУ НИ СЕ ПОДИГРАВА В ЛИЦЕТО!
172
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, си е купила нов джип за 500 хиляди евро, в началото на тази година.Това става от изтеклите данни от НАП, след вчерашната хакерска атака.-Действащ министър получава по близо половин милион лева месечно от действащ олигарх, стана ясно от изтеклите вчера файлове от НАП.-Лиляна Павлова с 3,5 млн. лв. бонус за изключително успешно Председателство
171
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако мейлът беше от абв.бг ... Румен Петков ли щяха да арестуват?!

Спонсорирани публикации