Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, това значи голият охльов Явор и групата *** около него да отидат на борсата ?! Боко няма да се съгласи - неговите хора не могат да мизерстват, въпреки, че се доказаха като пълни НЕКАДЪРНИЦИ !
169
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годините на младежа и опита му (докладван от Колев) не се връзват :)Иначе историята може да е съвсем фейк., спрямо описаното. Ето няколко примера:1. Фирмата където работи е точила данните докато тества уязвимостта, не ги е изтрила навреме, а младежът ги е събирал от фирмените компютри.2. Младежът е получил информация за системите от човек отвътре докато работи по сигурността и се е възползвал "невинно"3. Една от услугите е била лошо проектирана и е позволявала сикюел инджекшън. Той просто го е използвал като е източил това което е намерил докато е създавал модела на базата. Затова са и
168
0
 
50
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Много бързо нещо зе задействахте, или просто трябва да се успокои обществото?Между другото, къде мога да видя снимки, макар и с прикрито лице и рани на оня, дето се самопростреля с правена ловджийска пушка, или на оня, дето се самоуби с другата ръка и заглушител на пищова?
167
1
 
50
 
! Отговори
Дефендър Норген преди 4 години
До отАв$тралияСиднейМи то като ги видиш едни със селски физиономии айтита ти става гадно.Ето вчера на един сайт за строителни материали искам да поръчам,сертификата му е кофти и се отказах и си поръчах по телефона....Всички се изнасяме от БГ. А пък не вервам 20-годишния да е хакнал и да е точил 11 години,он требе да е бил в трети клас когато е почнал атаката...
166
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ако можеха да разберат кой е за няколко дни, въобще нямаше това да се случи.Сега ще кажат, че е ползваш и домашната интернет връзка, а не VPN :)
165
2
 
47
 
! Отговори
Хакермен преди 4 години
Аграрчето Колев този път се справи по-бързо с намирането на виновен, а не като оня път с Търговския регистър. Шубенце ни е да кажем истината, а Яворчо? :D
164
1
 
62
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Обикновено нареждам да арестуват някой клошар или мургавел, ама сега се наложи да накиснем пубер.
163
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Криссс ли бе?той още от 2017 боде флашки по компютрите на заспали лелички от администрациятаако 20 годишен аматьор е хакнал НАП, не мога да си представя какво може да направи едно ПРО
162
2
 
54
 
! Отговори
Тъпото кубе преди 4 години
*** кубе съобщи страшна новина :хакера е работил от кувьоз в Майчин дом и играейки си е хакнал без да иска продънената система на НАП.След като са го накърмили кротко е заспал и са дошли да го арестуват.Намерени са доказателства -ЕГН -та по биберона.Сега ще стане много интересно да типосат останалата информация и да видим тогава какво *** обяснение ще дава кибер ***.
161
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е държава,а ромски катун.Управляващите лъжат като роми и управляват като роми.
160
5
 
56
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ ПОЛЗВАМ ПРОГРАМА КОЙТО МИ ПРОМЕНЯ АЙ-ПИ-ТО!!!ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ЧОВЕК КОЙТО МОЖЕ ДА ИЗТОЧИ 100% ОТ ДАННИТЕ НА НАП НЕ ПОЛЗВА ТАКАВА!!!ДОРИ И ДА Е ПРОСЛЕДИМО ДАДЕНОТО МИ НОВО АЙ-ПИ ОТ ИНДОНЕЗИЯ ПРИМЕРНО ТО ЩЕ ОТНЕМЕ МЕСЕЦ МИНИМУМ! ДА СЕ ПРАТИ ИСКАНЕ ДО ДЪРЖАВАТА ТЯ ДА ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМАТА КОЯТО ГО Е ОСИГУРИЛА И ОТ ТАМ ДА ДАДАТ КОЙ СТОИ РЕАЛНО ЗАД ТОВА АЙ-ПИ :DГЕРБ СА ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗМАМНИЦИ И ЛЪЖЦИ !!!
159
4
 
62
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАТО ВСЕКИ КОМУНИСТ И БОРИСОВ ВИНАГИ ЩЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ И ИЗМАМИ ИНАЧЕ НЯМА ДА СЕ ЧУВСТВА СЕБЕ СИ!!!КОГАТО УБИХА ЯНА В БОРИСОВАТА ВЕДНАГА АРЕСТУВАХА КЛОШАРЯ!КОГАТО УБИХА ВИКТОРИЯ В РУСЕ ВЕДНАХА ХВАНАХА ЕДИН КЛОШАР ПАК ПЪРВОНАЧАЛНО!!!ПЪРВИЯ НАБЕДЕН Е САМО ЗА ПОТУШАВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО НЕДОВОЛСТВО !!!
158
0
 
45
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
До Дефендър Норгенимам много приятели кадърни ИТ-та но някой преди мен, някой след мен фанаха Терминал 2. Докато некадърните си седят. Накрая кадърните стават все по малко на фона некадърници. А сигурноста струва пари и някой трябва да я плаща. И малкото кадърни които останаха нито могат да запълнят нуждата от качествени хора, най много накрая и те да си кажат за какво повече да седя тук и те да се изнесат. И целия пазар ще остане само аудиторията на Наков и всякви МАРС-янци
157
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шегата настрана.Кибер сигурността на една Държава е едно от най-важните неща.Даже е по важна от политическата система.Защото партийките все пак могат да възникват и да изчезват,но ако това се случи и с Държавата,никога няма да се възстанови отново такава,каквато е била и ще трябва да се основе на ново т.е .една съвсем нова Държава със съвсем ново устройство и функциониране.
156
3
 
45
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОТ ПРЕС ЦЕНТЪРА НА ГЕРБ: ХАКЕР НА 20 ГОДИНИ ХАКНАЛ И ИЗТОЧИЛ 100% ДАННИТЕ НА НАП ЗА ДА МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ДАНЪКА СИ ОТ 3 ЛЕВА И 20 СТОТИНКИ И ДА НЕ ГИ ПЛАЩА :D
155
1
 
47
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Толко бързо, да бе да. Не знам само дали си мислят, че господарите им ще се вържат.
154
2
 
55
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЛЪЖАТ КАКТО ВИНАГИ!!!!!!ТОЗИ КОЙТО Е АТАКУВАЛ НАП ГО Е НАПРАВИЛ НЕ С ЦЕЛ ДА ОПИТА И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ Е НА 20 ГОДИНИ САМО!
153
1
 
55
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Другарки и Другари,никой не Ви вярва на скълъпената версия с 20 годишния,но....В паниката си Вие с тая версия си го.....още повече,признавайки,че хлапе на 19/20 години е поставило държавата на КОЛЕНЕ!!!
152
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нямахме ли една дълговрата жирафа там някъде в ЕП дето беше Еврокомисар именно по дигатилизацията. Мисля че беше от някакво Неврокопско село и роднина на Плевнелиев ?
151
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Високоплатени специалисти, външни изпълнители, образовани хора...Абе пичове, вие май сте нови тук. Това не ви е нормална държава, а България. Всичко е с връзки, "доверени подизпълнители" и вуйчо владика. Трошат се маса пари и накрая се оказва, че поръчката е изпълнена от фирма на брата на съответния чиновник, а назначените хора дори не знаят какво работят, но взимат маса пари.