Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Интересно е другоШантаж, изнудване и рекет. Държавен рекет.
149
2
 
41
 
! Отговори
Аз преди 4 години
20 годишен? Какво образование има тоя с жълто по устата че е назначен на такава позиция?Кой са родителите му? Те ли го уредиха? Ужас бати държавата!!!
148
2
 
37
 
! Отговори
отCиднейAaвcтpалия преди 4 години
Без да се смятам за гуру, правя проекти на електроното правителство на Австралия, и неколкократно ми правят анализи на кода от някакв отдел по сигурност в Канбера. Едното е анализ с техни ботове, другото е човешки анализ. Най много някой бъг да ми хванат, но секюрити рисковете сме ги защитили. Но за да има сигурност на мен ми плащат за да се получи сигурен продукта който предоставяме на Австралийското правителство. Взимам 6 цифри на година долари след одръжките.
147
0
 
40
 
! Отговори
Дефендър Норген преди 4 години
До отCиднейAaвcтpалияТо в БГ са само лузъри и оскотяли кодери изкарали 3-месечен курс и вече са гоУемите програмисти дето не знаят колко е 2х1=? обаче го раздават тежко като ИТ-експерти по разни симпозиуми.....влачат баджове насам-натам.....
146
0
 
37
 
! Отговори
Ибн Хак Муш-Муш преди 4 години
Алаах хак бар
145
1
 
40
 
! Отговори
Интересно е друго преди 4 години
Събирани данни за съдии, прокурори, бизнесмени, журналисти, чужденци и пр., както и за техни близки, роднини, партньори. На много от тях не е извършвана данъчна проверка, но все пак инфото е събрано и акуратно подредено. Защо е колекционирана тази информация? И кой е разпоредил да се направи това?Несъществуващата, според вътрешния министър, мафия е заповядала да се събират данни за оперативно интересни хора и фирми. С тази информация мнозина вероятно са били изнудвани или заплашвани.
144
1
 
38
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
КОЛКО ФИРМИ КОИТО РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ ИЗНЕСОХА СЪРВЪРИТЕ СИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ И ДАННИТЕ С огромен брой имена на БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби СА СОБСТВЕНОСТ НА ЧАСТНИ ЧУЖДЕСТРАННИ ДРУЖЕСТВА? ЗА КАКВА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ГОВОРИМ ПРИ ОВА ПОЛОЖЕНИЕ? ИМА МНОГО ПО - ГОЛЯМИ ПРОБИВИ В СИГУРНОСТТА ОТ ПОКАЗАНАТА СЛАБОСТ ОТ ТОЗИ ХАКЕР. МАЛКО СЕ МИСЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА.
143
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе ние нямахме ли еврокомисар, един дълговрат такъв женски, точно по тези въпроси? И в нейно лице отговаряме за киберсигурността на цял ЕС, ха-аха-аха!
142
8
 
36
 
! Отговори
западняк европеец преди 4 години
Всичко проруско е опасно за България и трябва да бъде забранено със закон против руското влияние.
141
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Способен хакер,ей!Съсипа данъците на тикволандия!Тоя Явор Колев веднага да отстъпи мястото си на по добрия,няма да му плащаме незаслужената заплата я?Или направо да го направим министър на дигитализацията щото оная сегашната дето е назначена там разбира от технологии и компютри точно колкот Колев!Никак!
140
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, дори и да се махнат тези некадърници от властта, пак ще бъдат избрани от огромната армия роми и чиновници и пак ще са на власт, бе, хора! Как да се отървеме не ми е ясно...
139
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом сега е на 20 ... явно на 9 е почнал да е съпричастен :) Де'а и ми шките - това ли измислиха за 24 часа :)
138
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страните с развит Ай Ти сектор един такъв спец получава по 100 долара на часТо лошото е, че и тук може да ги получава, ама пак ще е някой "наш човек", дето едва си пуска компютъра.
137
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата нямала пари за заплати - дрън дрън. Като нямаш пари аутсорсваш на външна фирма да ти върши дейността. Освен това да държиш на заплата спец по сигурността си е пилеене на ресурси. Много по-ефективно е да си плащаш за годишен одит на фирма с опит и ресурси и тя да си носи отговорност. В държавната фирма тия специалисти ще ги гърчат да инсталират уиндолси, да опъват кабели, ремонтират компютри и няма да ги оставят да правят това за което са назначени.
136
2
 
44
 
! Отговори
Хакермен преди 4 години
Добре че е Явор Колев с аграрното виШу да хваща лошите хакери, че майката си трака. Истински white hat сред море от зли pro russian black hats. Това всичкото го установил само помежду другото, докато сваля торент сайтове и лови педофили по фейсбук. Евалата Явор, евала Колев.
135
1
 
40
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Еее па не е ли много голем.....Дайте некой 12/15 годишен де!!!
134
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остана да повярваме, че за един ден го хванаха, като знаем , как се действа в България.
133
1
 
42
 
! Отговори
pipo преди 4 години
МВР разполагат с дедовия ми! Пълни некадърници са и нямат никакви специалисти. Кой нормален IT специалист ще им работи за 1500лв. заплата? Който не може или не иска да се реализира в живота отива да работи в МВР! Там леко полека ще избута до пенсия без никакъв зор.
132
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Киберсигурността в родното МВР се ограничава до това заптиета, дето не мога т да си напишат името, да подслужват фейсбуците, вайбърите, месинджърите и мейлите на хиляди българи, плюещи по *** и герб.И после "Внимавай какво пишеш у фейса и недей са подиграва с Бойко, ако искаш да останеш на работа!"За сериозна кибер-сигурност, разкриване и превенция на престъпления, *** от родното МВР не ги търси.
131
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Презумпцията за невинност преди съда не важи за България. Имаме си виновен, ехоооо, медиите