Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се. 20 годишно Дайте некви по-умни опорки, или не ви е по силите?ПП Тоя пич утре вечер ше си е в тях, без обвинение, без нищо. Просто на гологлавия ръб му е трябвало лице за пред теливизията.
129
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истории за бала мурници. Колкото и оня от Костенец се беше самоубил
128
1
 
40
 
! Отговори
отCиднейAaвcтpалия преди 4 години
Ама вие какво искате бе, повечето роммско население е в западна европа, клошарите ги няма лято е сега в БГ, останаха 20 годишни айляци. Можеше и някоя бг-мама да бъде арестувана.Помислете малко какво му е на Яворчо и той е човек
127
1
 
50
 
! Отговори
ГК преди 4 години
Ако хакерът е толкова зле, че Колев от ГДБОП го е хванал, това въобще не говори добре за управлението на дигиталните ресурси в България. Излиза, че някакъв супер некадърен хакер (няма как иначе да го хванат Колев & co) е успял да пробие може би най-важната система в държавата.
126
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 годишен, па точи НАП от 8 години? Тоя ше е некво чудо, вземете го за консултант
125
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми бил руски хакер, най ми бил умнокрасавец. 30 години в панделата за това дете на либералната демокрация. Ако си "бял" хакер първо информираш жертвата, чакаш известно време да се пачнат и ако си правят оглушки след това даваш на журналята, като преди това редактираш базата, че да не пострадат невинни. В момента *** и пульо дърпа бази в нета заради тоя нарцисист.
124
1
 
38
 
! Отговори
водач на МПС преди 4 години
Тия явно са решили с трици маймуни да ловят ! В страните с развит Ай Ти сектор един такъв спец получава по 100 долара на час ! Тук подхвърлят по една минимална месечна заплата и очакват резултати. С други думи казано - с трици искат маймуни да ловят !
123
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато прочетох това за "руснака женен за българка" в писмото на хакера, първата ми мисъл беше, че е написано от неинформиран човек. Че те руснаците женени за българки се броят на пръстите. Ако беше такъв, щяха да го хванат още вчера.
122
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много ми е интересно да разбера, ДАНС взели ли са МОНИТОРА на компютъра??без него НИЩО не мога да докажат:))
121
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъ пото Колев е ИТ специалист, точно толкова - колкото тиквуча е ядрен физик!
120
0
 
38
 
! Отговори
става текст за песен преди 4 години
По онзи двамата - китаеца и Денчев: Хакни ме тук и тук, навсякъде хакни ме...
119
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако това е вярно,пускайте веднага момчето от кауша и го назначавайте за координатор на електронното правителство на специална индивидуална заплата!На 20 години да направиш държава за ебрет,па било то и БГ,това значи просто талант,ум,гениалност!Пускайте момечето веднага и довечера интервюта с него по всички национални телевизии и кабеларки!
118
1
 
41
 
! Отговори
До ГЕРБоТиквите преди 4 години
Ам кат лийкнат втора порция дъмпове, второ пиш леме ли виновно ще си намерите :)
117
1
 
50
 
! Отговори
Пул преди 4 години
"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян" (Я.Колев)Някой може ли да разясни това прозрение ? Или е заподозрян, или не! Излиза, че има вероятност този да не е заподозрян ?!?
116
1
 
45
 
! Отговори
от СиднейАвстраляя преди 4 години
Давам безплатно частни уроци на Яворчо, само билета да си плати до офиса ми в Сидни междо Операта и плажа. Ще получи и сертификат от мен
115
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ли не му вярвам на този , босоглавия.? За хакването се знае от месец, а чак сега , като се вдигна олелия, меверекспертите направили "експертиза". За "съпричастие", Ккаквото и да значи това. Май са се спрели на някое известно тям хакерче и сега се надават да има "той сам си каза" по метода, с който "експертите" бай тошовото ДС установили възрастта на мумията на Тутанкамон.
114
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искал да докаже колко много хора получават заплати от сектор сигурност без да работят.Руснак е ама е женен за ромка която е родена в град Рома и пие ром но е българка с римскиПроизход римлянка родена през вековете из страната.Жалко за изтеклата информация ще се видат крадливите фирми с държавни поръчки колкоОтчитат на държавата а колко много са прибрали .21
113
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в рамките на шегата - джуркащият дани кирилов тоя бял хакер ли щеше да наема ...а иначе къде е оставката на финансовият министър поне, да не съм пропуснал новината. Тиквуний поне едно кръгче с джипа да направи с него, няколко шегички та да се поразмият нещата. Може и дани-джуркащото да земат поне веднъж
112
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покдрепям напълно. Колегите от "бранша" добре познават "качествата" на Явор Колев. :)Инче изприказва (и несамо той) пълни глупости сутринта. Най ме развесели как се изказа за последен път неподготвен. Имало доказателстава ама видиш ли те били "тежко" крипитрани. Паднах като чух това. Е*ем ти и доказателствата.Друг пък каза, че проблема бил в компютрите, че били на 6-7 години. Батка, мога да ти разкажа играта и с 10-15 годишна машина.Тия от отдел сигурност бас държа, че цъкат на някой Windows като на Linux са се "качвали" само на картинка.
111
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдам, свършиха клошарите и наред са 20 годишните.

Спонсорирани публикации