6 дни в седмицата, по 12 часа – деца работят за Amazon

Над 1000 стажанти са принудени да се трудят извънредно, за да произведат Алекса
Обновена: 9 авг 2019 20:27 | 9 авг 2019 19:57, Нели Христова
53
6 дни в седмицата, по 12 часа – деца работят за Amazon
Снимки: Reuters

„Алекса, събуди се“

За да може всекидневно хиляди души по цял свят да се осведомяват за часа, времето или да кажат „Алекса, пусни ми „Пинк Флойд“, служителите на компанията Amazon трябва да работят неуморно, за да произведат достатъчно бройки от домашния помощник.

Но тези служители не са инженери или възрастни мъже и жени с образование, а... ученици.

Разследване на Guardian показва, че хиляди тийнейджъри работят в заводите на Amazon цяла вечер, за да може Amazon да изпълни своя продуктов таргет.

Според документи и интервюта със служителите, направени от Guardian, над 1000 деца, на възраст между 16-18 години, се трудят в складовете в Китай. Те са взети от училища и технически колежи, а трудът им е в разрез със законите на страната.

Те се водят стажанти, а на учителите им се плаща да ги придружават. В замяна на няколко пачки, възпитателите окуражават своите ученици да работят дори извънредно, ако се наложи.

По време на пиковите за производството периоди, тийнейджърите са във фабриките в продължение на два месеца. Те произвеждали не само Алекса, но и един от най-продаваните продукти на Amazon – четеца Киндъл.
Във фабриките в Китай е позволено да работят деца, навършили 16 години, но законът е категоричен – те не трябва да се трудят извънредно или през нощта.

Компанията Foxconn, която отговаря за доставките на Алекса, а също така помагат и на Apple с iPhone признават, че тийнейджърите са наети нелегално, а компанията веднага ще вземе мерки срещу този проблем. Естествено, те защитиха наемането на деца, тъй като работата за Amazon им давала възможност „да натрупат практични знания и опит, който ще им помогне в намирането на професия веднага след завършването им“.

Разбира се, екипът на Amazon твърди, че техният шеф Джеф Безос, който е най-богатият човек на Земята със състояние над 100 милиарда долара, не е знаел нищо за подобна практика.

„Той няма да толерира подобни нарушения на закона“, казва неговият говорител и уверява, че екип на Amazon веднага е изпратен на място, за да разследва случая.

А самите тийнейджъри твърдят, че работата в заводите на Amazon дори нямала нищо общо с това, което учат. Те са категорични, че са били принудени да се трудят извънредно.

Една от тях е 17-годишната Фанг, който започнал работа преди месец. Тя трябвало да произвежда 3000 Echo Dots на ден. Нейните учители й казали, че ще работи 5 дни в седмицата по 8 часа, но това по-късно се променило. Фанг стояла във фабриката по 10 часа, плюс 2 извънредни часа, шест дни в седмицата.

„Светлините тук са много силни и става прекалено горещо, казва тя пред журналистите. - Не бях свикнала да работя във фабрика, но се адаптирах към работата. Но да се трудя с часове всеки ден е много изморително. Казах на мениджъра ми, че не искам да работя извънредно. Той уведоми учителите ми, но те заявиха, че ако не се съглася, това ще повлияе на стажанството ми и ще се отрази на оценките и завършването ми.“

„Нямах избор, трябваше да се примиря“, категорична е Фанг.

Документ, иззет от Foxconn, гласи, че „отказът на учениците да работят извънредно не само се отразява на продукцията, но и на техния стимул за труд.“   Заключението е: „Учениците ТРЯБВА да работят извънредно.“

Оказва се, че компанията разчита на тийнейджърите, тъй като не успява да намери достатъчно постоянни служители. Един от документите твърди, че фабриката има нужда от още 7000 работници за да изпълни таргета от април до октомври. Но засега са наети едва 30 души.

За своя извънреден труд учениците получават 1,93 евро на час. Редовното време се заплаща по 1,18 евро на час. Фабриката плаща на училищата по 5 евро за всеки ученик, който им изпратят.

Само за изминалата година Amazon продава близо 100 милиона бройки от Алекса. По-простите модели струват по 50 евро или 50 долара. В Австралия, цената е 75 долара. Но въпреки големите приходи, Foxconn решава да спести от заплати, поставяйки си цел – да наеме 1800 ученици, стажанти, които да работят повече от 36 часа извънредно в месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да върнем сергиите,пазарите, мини магазинчетата, а с тях и бухалковците...
39
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До RobinzonА знаеш ли колко реално са хората, които работят за себе си? Често пъти, тези които работят за себе си, им се налага да работят много повече от другите работещи хора. Освен ако не упражняваш свободна професия - проектант, счетоводител, архитект, адвокат и т.н.
38
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До 45: Важното е не дали ще им намерим работа, а дали могат да се осигурят основни блага, за всичките 1,5 милиарда. Това са храна, облекло, подслон и всички други неща необходими за тяхното оцеляване. Ако това е невъзможно, само ще ги залъгваме, че ако работят ще могат да водят достоен живот. А всъщност една голяма част, ще продължават да мизерстват и да умират от недохранване и студ(за северните и планински части на Китай).
37
4
 
3
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
До Малка игра на думиАбсолтни глупасти ,при капитализм може ш да работиш за себе си.При социалаизма работиш за селския бег с основно образование.
36
0
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До АнонименЗначи отвищ на бригади,ленински съботи,тимуровски команди,работиш без пари в казарамата,на военното пак работиш без пари а здравопазването и образованиет било без пари.Абе КА.....УТИ па ние сми си изработвали бе.Така и не разбраха тъ.....пите социалисти че накрая някой плаща сметката,а при комунистите са бедещото поколение.
35
2
 
1
 
! Отговори
И какво преди 4 години
Значи Китай ги произвежда и там работят децата а Амазон виномни.Абе Амазон да не да ги кара насила.Ви какво мислите ча така се намира работа на 1.5 милиарда души ,да са мислили китаиците когато са се онождали.
34
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Не съм казвал, че аз предлагам най-умния вариант, но със сигурност има други много по-справедливи начини за разпределение на благата сред обществото.
33
3
 
3
 
! Отговори
Малка игра на думи преди 4 години
При социализма човек експлоатира човека, а при капитализма е точно обратното.
32
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До До икономистСамо, че при сегашната икономическа система няма никакви правила, тя е хаотична система, която зависи от пазарните стихии. Дали например някой ще има желание да инвестира или не в България... Тоест ако не реши да инвестира, маса хора ще останат безработни и гладни. Защото когато нямаш работа, нямаш и доходи, а без доходи умираш от глад.... Тава не са ли също тъпизми, при положение, че всяка година се говори, че има все по-големи излишъци на почти всички важни продукти?
31
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Всеки месец тези "електронни пари" ще се нулират, за да се предотврати натрупването на средства у единици, както в момента се случва. Според мен не са ни необходими сегашните пари, които само създават възмжоности за процъфтяване на корупцията, и възможности за някои хора, да печелят пари от нищото, чрез спекула на фондовите борси. Реално не са ни необходими и фондови борси и банки, които всъщност нищо не произвеждат.
30
2
 
0
 
! Отговори
До икономист преди 4 години
Не се мисли за много умен и че си осъзнал дълбоката истина за икономическите отношения е едно общество. Това което си написал са клишета и тъпизми, които много лесно могат да а бъда оборени. Просто не си струва да се прави. Все едно да се спори за правилата във футбола, и ти да твърдиш че една врата от не от 7 метра както е в момента, а от 30метра ще направи играта по интересна, ще им да речем двама или трима вратари, и да речем, тя нямат право да ритат топка, самода я топката както в баскетбола
29
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 35Има перфектна система, и това за мен е ресурсно базираната планова икономика, при която липсват парични системи. Парите могат да бъдат и под някаква електронна форма. Кредити, които се зареждат по разплащателни карти, подобни на сегашните банкови карти, с които получаваш достъп до определени продукти и услуги. Ще има минамале брой кредити, които всеки човек ще получава, без значение дали работи или не, и максимален възможен брой кредити, за хората с по-важни професии.
28
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Исканията ни обаче трябва да бъдат добре формулирани, и да бъдем достатъчно настоятелни. Както при протестите на "жълтите жилетки" например. Ние сме над седем милиарда хора по света, и ако се даде приоритет, да се произвеждат само най-важните продукти, необходими за човешкото оцеляване, можем много да облекчим труда на хората.Работната седмица ще се намали на половина, ще се намали и стреса свързан с работата и хората ще са значително по-щастливи, и ще имат повече време за най-близките си.
27
0
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Защото искам повече хора да си отворят очите, и да разберат, че системата може да се промени към по-добро, и че това зависи от желанието и усилията на всички нас! Много хора си мислят, че те не могат нищо да направят за да променят система, и че това зависи от политиците, но всъщност кой избира политиците?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономистМного точно го казваш, само не разбирам защо си хабиш енергията да го обясняваш на *** с по две мозъчни гънки...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До икономистИ двете системи имат предимства и недостатъци. Социализмът беше тромава система, с редица ограничения, но хората в като цяло живееха материално по-добре от капитализма. При капитализма има също ограничения от друго естество. Няма перфектна система. Сега се опитват да оправдават провала на демокрацията и капитализма с недостатъците на социализма.
24
0
 
7
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Познавате ли някой, който да не е наследил несметно богатство, и въпреки това да е избрал да не упражни правото си на труд? И жив ли е този човек все още? Щом не можеш да избереш опцията да не се трудиш, значи не си свободен човек, и обществото няма как да е демократично.
23
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До ДемократИ двете системи не са добри, защото принуждават хората да работят! Само, че капитализмът го прави по един по-деликатен начин, създавайки у хората илюзорната представа, че те имат избор.
22
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Да не би някой да се е припознал в коментарите ми, че така ярстно нацъкахте минусите?Или някой смята, че кучетата-роботи, които подскачат, превъртайки се във въздуха, след натискане на копче, са смислен продукт? А нямаше ли да е по-добре родителят да има повече свободно време, за да се грижи и забавлява децата си, вместо да им купува играчки, с които децата му да се занимават? Тези играчки не падат от небето, някой трябва да ги произведе...
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, ако е посещавал правителствена болница или подобни, не е било безполезно. Но повечето от нас бяхме ... .

Спонсорирани публикации