Малката Молдова и големият проблем с алкохолизма

Не си човек ако не пиеш, казват местните
9 сеп 2019 21:00, Нели Христова
44
Малката Молдова и големият проблем с алкохолизма
Снимки: Reuters

През януари 2018 година кметът на град Пухой в Молдова е на ръба на нервите си. Всеки ден неговият асистент се появява на работа пиян. И не е само той – повечето му служители имат проблем с алкохола. Всъщност, почти всички в този град, с население от 5000 души, изглеждат пияни.

За това Петру Фрунзе организира конкурс – който остане трезвен най-дълго получава възнаграждение от 1000 леи и държавна работа. 20 двойки се записват. Само една успява да издържи. Фрунзе им намира работа в столицата, ала само за няколко месеца те отново се връщат към алкохола.

"Този живот не е за нас", казали му те. Конкурсът така и не се състоял повече.

Алкохолът е основен отрасъл в Пухой. Почти всеки в града работи във винарната и почти всеки пресушава собственото си производство. Алкохолът дори се използва, за да се плати на хората за свършването на някоя дребна работа или услуга.

„Не си човек ако не пиеш“, казва 35-годишният Николай Русо пред TIME. Той признава, че всяка година произвежда и изпива около 300 литра вино.

Молдова е на първите места по консумация на алкохол и... смъртност. Един на всеки четири човека умира заради алкохола. Според статистиките 15,2 литра чист алкохол се пада на глава на населението в Молдова. Това прави средно по 167 бутилки вино. Но числата не са точни, тъй като 70% семействата разчитат на домашно направени напитки.

„Почти във всяко семейство има човек с проблем с алкохола“, казва Тюдор Василиев, психоаналитик, специализирал в сферата на пристрастяванията.

В Европа употребата на алкохол намалява. Но в бившите съветски страни си остават най-твърдите пиячи. А това води и до повече смъртни случаи. В Русия един на всеки пет души умира заради прекаляване с чашката.

Но в пиянството на Молдова, една от най-бедните страни в Европа, експертите виждат и политически елемент.

Според тях това е начин населението да се държи пасивно, тъй като „пияните хора не протестират“.

Пухой се е променил много след разпадането на СССР. По-празен е. Повече от 1 милион души са напуснали Молдова, оставяйки след себе си население от 3,5 милиона души. А масовата миграция предизвикала и... масово пиене.

„Първо си тръгва един човек, после двама, накрая цяло семейство. Как можеш да останеш тук, положението се превръща от лошо в ужасно“, казват местните. Безработицата е голяма, а според Световната банка, повечето от онези, останали в Молдова, живеят с по-малко от 5 долара на ден.

„Има много безизходица тук. Младите хора няма какво да правят. Ако започнеш бизнес – рискуваш. Трябва да си способен да плащаш дългове. - казва Иван Лунго, който е пристрастен към чашката от десетилетие. - Пиенето беше облекчение за мен. Поне за кратко.

Но проблемът с алкохола на по-голямата част от населението прави живота на онези, избрали да останат в Молдова, още по-тежък. Случаите на домашно насилие, престъпления, каране в нетрезво състояние и неспособност за работа зачестяват.

Правителството осъзнава колко е тежък проблема, за това през 2012 година приема няколко нови закона – възрастта, на която е легално да се пие, скача от 16 на 18 години, акцизът скача,  рекламите са забранени, а напитките се продават в точно определени часове. Въпреки това, резултатите са незначителни, тъй като законите не засягат алкохолът, който е домашно производство. Бирата също се превърнала в любимо питие, след като за нея също нямало ограничение.

А какво става, ако решиш, че имаш нужда от помощ, за да се откажеш от алкохола? По времето на СССР на пияниците се е гледало като на „обществен товар“, като на утрепки. Положението в Молдова не се е променило много. Адекватна помощ почти няма. Само една клиника предлага нужното на своите клиенти, за да ги отърве от вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Не може от 20 участници в конкурса за въздържане от употребата на алкохол, а само един да наруши условието, да се прави този генерален извод за цял един народ.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Град Пухой? Град Пухой???Всъщност е село Пухой.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И понятието умерено пиене на една бира дневно *** и залъгва със своята фиктивна безопасност ,но човек винаги е заставен да,, избира,, профeсия, храна, приятели, съпруг( съпруга)и това става обикновено според условията интересите, възможностите и влиянието на много други фактори.
22
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произвежда по 300л. вино за година и го изпива?! Това е по-малко от литър на ден, бе!Ако от толкова вино на ден се става алкохолик с проблеми, то аз трябва да съм супер-алкохолик и да лежа на системи от години.Явно и тия са ги превзели западните ценности, дето една бира дневно е непростим грях.
21
4
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Както казваше Ицко Финци в "Преброяването на дивите зайци": - Хубав край....хубави хора! А относно пенсииите дето както винаги лъжат, защото мразят Запада, живял съм 1 година в Испания и 1 в Англия.Няма такова нещо, че пиели всяка вечер. В Испания се пие само по фиестите в края на седмицата и то бира, по няколко копи. Те наблягат на xaшиша повече. В Англия е същото. Младите вярно много се оливат, но пак в края на седмицата. Постоянно пият пенсиите по пъбовете
20
5
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Леле, като чета какво е в Пухой, излиза, че ако имаш пари ще си Цар и Господар там. Явно и алкохола им е безумно евтин, щом почти всички се безработни, ама перманентно пияни :))) За нула време с пари там ще си намериш авери за поркане, отделно с жените гарантирано няма да имаш проблем, която си пожелаеш, твоя ще е...Само трябва да си наемеш 2 горили да те пазят, че да не им хрумне да те пречукат за 20 долара в джоба пиянките
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те това е град за мен!
18
1
 
12
 
! Отговори
Наздраве преди 4 години
Явно Молдова е добро място за живеене, сигурно няма и акцизи на алкохола, цигарите и горивата.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви Руснаци като половината са с Български паспорти смятани за Бесарабски Българи незнаещи грам Български език казват,че са Гагаузи Европа е пълна с такива измислени граждани на БГ.
16
11
 
12
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Къде мине руснак си е само едно пиене на спирт и това е .Както казваше един бивш соц.партиец сума ти руски спирт изпихме щото немаше водка.
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви руснаци, като Русия е мъртва.Това са остатъци от СССР, дето за нищо не стават.
14
17
 
25
 
! Отговори
А наздраве! преди 4 години
В прибалтийските републики по традиция за всичко са им виновни руснаците - даже и за основаването на даържавите им!Давайте нататък!
13
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък Европейците изобщо не пукат спирчок... Навремето бях в Гърция, там всеки втори пукаше бира и узо.Отидох в Испания, след работа беше задължително да пукаш текила или бира с шефовете иначе на другия ден си аут.А какво да ви кажа за Англия, пукат та се не спират - уиски и бира на корем. Ами в Германия, толкова бира и наденички не съм видял някъде са се пука като тук. Стига с тези проаганди, познавам доста молдовци и молдовки които не близват алкохол като мен.А в БГ чупим рекорди по промили...
12
24
 
15
 
! Отговори
t2 преди 4 години
Докато четях статията ми дойде една прекрасна идея - всички, които празнуват днес и веят руски/съветски знамена да вземат да се изнесат в Молдова. Там ще са си прекрасно извън ЕС, НАТО и близко до ботоксовият левент.
11
10
 
15
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 4 години
В България минималната Пенсия осигурява 4 долара на ден .Кое е номер 1 ?
10
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма ги пропи.Само в бивши СССР страни е гордост да си пияница.
9
1
 
25
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
***, ти направо ме утрепа с тази дума "***". Казва се "***".
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали могат да псуват???
7
4
 
5
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Ami i jas taka velam ne si covek ako ne pies
6
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти да видиш! Молдова ли са измислили " алкохола? Не не мисля!-:) Оставете я Молдова вие.Ами я вземете напишете нещо.За Американските алкохолици! Как си дремят опиянени по парковете им.И си спирката по пейките и тротоарите им! По ще е достоверно от това за Молдова! Подсещам ви само! Огромна държава с лицемерна " демокрация". Пък алкохолици да няма? Ти да видиш!-:) Леле леле манипулации скучни!

Спонсорирани публикации