12% от германците неграмотни – едва четат и пишат

Как се справят тези над 6 милиона души?
Обновена: 17 окт 2019 09:53 | 17 окт 2019 09:50, Елка Василева
93
12% от германците неграмотни – едва четат и пишат
Снимка: архив, Reuters

Над шест милиона германци имат сериозни проблеми с четенето и писането. Как се справят с делничните задачи и има ли кой да им помогне?

За повечето хора животът без четенето и писането е невъобразим. Но цели 12 на сто от германците между 18 и 64 години едва могат да четат и пишат. Някои от тях разпознават отделни букви, думи и изречения, но не могат да свързват изреченията. И не са в състояние да прочетат по-дълъг текст, а не могат и да пишат, пише Дойче веле.

60-годината Керстин Голденщайн от Трир например има стратегия: "Когато пращам някому картичка за рождения ден, пиша текста си на листче, което да поставя в картичката. И ако направя грешка, мога да хвърля листчето и да се опитам да напиша текста отново".

Лесни за четене книги

Доскоро Голденщайн, която години наред е работила в месарница, все още се срамувала да говори за проблема си: "Трябваше ми много време, докато се осмеля открито да говоря за това, а и да се науча да пиша правилно". Сега тя се чувства щастлива, че може, макар и много бавно, да прочете книга. Междувременно някои издателства са се специализирали в публикуването на художествена литература в адаптирани на опростен език издания.

Как в една развита страна като Германия, в която училището е задължително, може да има хора, които завършват училище, но не усвояват достатъчно умения за четене и писане? "Учителят всъщност не разбра, че имам проблем", разказва Голденщайн, която е ходила на училище в едно село край Северно море.

През 60-те и 70-те години на миналия век, т.е. по времето, когато тя израснала, родителите и учителите не се грижели особено децата да усвоят умения за четене и правопис, казва тя. Завършила 10-ти клас, защото на устните изпити се представяла много добре и в общата оценка това компенсирало донякъде по-ниските бележки заради правописа.

Неграмотните си помагат взаимно

Едва преди няколко години, когато забелязала, че проблемите с неграмотността я карат да се чувства зле, Голденщайн потърсила помощ и се записала в курс по немски във вечерно училище. "Никога няма да се науча да пиша наистина добре, но доста напреднах и сега вече мога да правя това, което преди никога не съм могла: да пиша кратки истории", разказва гордо тя.

Голденщайн създала група по писане заедно с хора, засегнати от същия проблем. В нея тя е не само говорителка, а междувременно и "посланик" на Федералния съюз за ограмотяване и основно образование в Мюнстер. Сдружението информира за курсове по ограмотяване в цялата страна и предлага анонимен "горещ телефон" за нуждаещите се.

"Посланиците" като Керстин Голденщайн са крайно необходими и полезни. "От общо 6,2 млн. функционално неграмотни или ограничено грамотни едва 30 000 посещават курсове по ограмотяване", посочва ръководителят на сдружението Тим Хенинг. В цялата страна има 100 "посланици" и те са много важни посредници, мотивиращи хората, които имат техния проблем.

Какви са причините за неграмотността?

По думите на Хенинг причините за функционалната неграмотност са многообразни. "Идентифицирали сме няколко ключови фактора, като например обкръжението", обяснява той. "Ако родителите не се интересуват от образованието, детето неизбежно ще срещне трудности." Друг важен фактор е образователната система. "Ако децата не се научат добре да четат и да пишат в основното училище, рядко могат да наваксат тези пропуски след това."

Легастенията и проблемите с концентрацията също могат да изиграят роля. А и смъртта на някой от родителите или тяхната раздяла затрудняват обучението на децата. Те се чувстват изолирани и не успяват непременно да заявят потребностите си.

Предизвикателствата на делника

Макар броят на неграмотните в Германия да намалява, те все още са тревожно много, а уменията има са много различни. Някои, като Голденщайн, могат да четат книги и това да им доставя радост. Други не напускат квартала, в който живеят, защото не могат да разчетат нито пътните знаци, нито разписанията на влаковете и автобусите. Да придобият шофьорска книжка е невъзможно - няма как да прочетат въпросите от листовката.

Мнозина не са в състояние да се запознаят с указанията за ползване на различни уреди, да плащат онлайн сметките си, да общуват по електронната поща или да попълнят данъчни декларации, да разберат описанията на лекарствените продукти.

Две трети от хората с ограничени умения за четене и писане работят и това повишава самочувствието им. Най-често обаче те са общи работници, заети са в строителството или в почистването. Функционалната неграмотност не е свързана с липсата на интелигентност, подчертават експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За брадатите "германци" ли става дума?
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералесМного си "умен", затова не си се научил.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, 8 години са, а при специални обстоятелства може да намалее до 6.5/7 години (студент)---Това също не важи за бежанците. Условието за всички бежанци да кандидатстват за немско гражданство след 8 години е преди това да са получили разрешително за заселване (Niederlassungserlaubnis), което се различава от статутите за други чужденци. Едно от условията на Niederlassungserlaubnis е работното място. Не знам дали такъв статут се дава дори на работещи студенти.
49
7
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Немския е изключително труден език, с най-трудната граматика. Успех е ако само 12% не го пишат. Аз, който живях 50г. в ФРГ и имах бизнес, не се научих да пиша правилно.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 44Тук не се държи сметка за фактите. Повечето хора които постват са или хора които просто няма какво да правят и постоянно пишат безмислици, или хора които си имат дневен ред, и той също не признава факти. Да, 8 години са, а при специални обстоятелства може да намалее до 6.5/7 години (студент).
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, а това заглавие расистко ли е, или се отнася за новите германци?
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ....aaНемския не само е труден но и лесно се забравят думите като се научат.
45
1
 
7
 
! Отговори
....aa преди 4 години
немският е труден език де...при нас са над 50 %..шведите пък.........
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
меркелица покани представителите на най-мирната религия. да се оправят
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАЛКО МЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ В ГЕРМАНИЯ Е ЗА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ПОЛУЧАВАНЕТО НА ПАСПОРТ!---Ами не се съмнявайте, работя в Германия с бежанци и трябва да ги съветвам по такива въпроси. Бежанците не само не получават немски паспорт, а дори нямат право да кандидатстват за такъв. Условието изобщо някога след най-малко 8 години да кандидатстват, е преди това да са получили разрешително за заселване. За немско гражданство не може да се кандидатсва с никакъв ограничен престой в Германия (виза, бежански статут).
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената държава която посреща 20 век с 100% грамотност е Япония,нещо което не могат да се похвалят нито България нито Германия дори за началото на 21 век.Дали в началото на 22 век нещата ще са различни съмнявам се.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие вкъщи пробвайте да напушете 5 реда ръкописно, всеки различен текст. Разменете си написаните текстове и ги прочетете на глас. Преценете доколко се справяте с четене да различни шрифтове. т. е. доколко четете буквите, доколко думите като еднотипен печатен образ. Голям пропуск в нашето образование е, че не се обучава действително на четене чрез непознати текстове с различен шрифт и размер.
40
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 37ЯСНО ПИШЕ , ЧЕ Е ВЗЕТО ТО ДОЙЧЕ ВЕЛЕКОЛКОТО И ДА ТИ СЕ ИСКА НА ТЕБ АЗ СЕ НАДЯВАМ НОВИНИТЕ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА НЕ СПРАТ!!!!
39
0
 
6
 
! Отговори
Имигранта преди 4 години
КАКВО Е ФЕЙК???????АНГЛИЧАНИ МОИ
38
2
 
9
 
! Отговори
Стига с преди 4 години
Дойче веле, никой не я чете тая помоя. От край време се знае, че днес.бг копират статии от други медии. Не се тупайте по гърба, толкова много, не сте открили топлата вода.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За неграмотен по европейските стандарти се счита човек, който не умее да си попълни основни документи. Не е да не познава буквите и да не може да си напише името. У нас също е крайно време да се въведат изпитвания за четене с разбиране, защото масово хората НЕ умеят да получават информация от писмен текст, чакат някой да им го каже "с две думи". Положението за четивните умения и у нас е трагично, включително сред хора с високо образование като документ.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А поне отдясно наляво могат ли да пишат, или само бомби и деца могат да правят? За един преятел питам...
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е само в Германия.И у нас,и навсякъде е така.В министерството на образованието са длъжни да знаят,че умението за четене на букви се свързва с определени участъци в мозъка, които,както всички други участъци в мозъка,може да са неразвити,слабо способни за развитие и много способни за развитие.Писмеността отначало затова е била с картинки, защото този вид разпознаване е за всички животински видове.Хората,които не умеят да свърват букви в дума, обикновено са с добра зрителна памет и рисуват добре
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един критичен Коментар няма тука за копирания Текст от друг сайт , значе коментарите са вътрешни на сайта ви , никой освен вас не пише тука
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немският език е много зле. В него се използват думи както от новият подобрен немски така и от старият немски. Все едно ние да използваме едновременно старият български и новият едновременно.

Спонсорирани публикации