По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит

И въпреки недоволството оптимистите са повече от песимистите
Обновена: 23 окт 2019 13:06 | 23 окт 2019 09:14, Камелия Цветанова
131
По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват, вече твърдо са избрали за кого ще дадат своя вот.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират. Това показват данните от новото национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

В навечерието на местните избори 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава резултат - сравнението между същия въпрос през септември и през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. Ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили за коя партия / коалиция ще гласуват, докато 26% все още не са решили. Тук наблюдаваме същата зависимост в сравнението между проучването ни през септември и това през октомври. Регистрираме увеличение на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов главен прокурор "Тренд" тества основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка е МВР - единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на ВСС най-голям дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули / разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20%), да е честен и коректен (19%), да е независим и да не се поддава на влияния (9%), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9%. Най-голям дял от запитаните не могат да преценят.

----------

Проучването е реализирано от “Тренд”. Източник на финансиране: в. “ 24 часа”. Размер на извадка: 1000 преки полустандартизирани интервюта “лице в лице” с респонденти 18+. Представително е за пълнолетното население на страната. Провадено е от 1 до 10 октомври. Размер на статистическата грешка: ± 3,1%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
14
 
! Отговори
Последно преди 4 години
Ще гласувам, да! Защото не искам такава София. Не искам да прилича на бунище! И ако сега не използваме шанса си да изтрием герп, вече ще е мнооооого късно?
78
2
 
11
 
! Отговори
Бочара преди 4 години
Тук ми се струва, че някакъв гербер ловира да не гласуваме, за да могат неговите да победят пак с мъртвите си души. Да, ама този път- не!
77
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 4 години
До Samo minavamТова ще го получиш пак и пак ще съм аз!
76
2
 
7
 
! Отговори
Бой преди 4 години
Да гласуват и другите! Ама те са сигурни в далаверите на герп. Гласувайте, защото само ако всички пуснем глас, няма как гробокопачеството на България да продължи.
75
4
 
15
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Да отида да гласувам,за да може някой нещасник,да краде законно ,да дебелее и да ме гледа нагло.Няма да стане.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 55% са поне 65%. В списъците например е цялото семейство на чичо ми, който от повече от 10 години е в Англия. Отседналостта я няма, но едва ли не изрично трябва някой да отиде и да каже, аз съм този, който няма право да гласува. Заличете ме
73
1
 
21
 
! Отговори
пясъък в очите! преди 4 години
До робОт избори файда няма! Гласуваме само за лъжци,крадци и насилници!
72
1
 
22
 
! Отговори
бандюгите на Герб преди 4 години
До АнонименТе сами се самоизбират а баламите гласуват кой за пари кой без пари!
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославАма ао видими зора, а подкрипими президентааа!! Ураааааа! .... Отивам пия една ракия, че виж кое време стана!
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно нещо, винаги ме е учудвало - Когато гласуваме за кмет, гледаме партията. Когато гласуваме за парламент - гледаме личността.Не че нещо, ама ... Сбъркано е някак си бе, хора!
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бандюгите от герб пак печелят изборите.Ура!
68
7
 
4
 
! Отговори
Зозо и СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ние пак че си гласуваме за бате Бойко щото искаме Той да стане кмет на София и на Младост а не некой ***
67
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 75Аре стига с тия простотии, всеки път една и съща комунопитетска мантра! Набий си в тиквата, че България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА!!! Президента може само да констатира, даже ветото му е просто едноседмично отлагане на неизбежното!!! В Парламентарни републики вината е в Парламента и управляващото мнозинство, в Президентски републики вината е в президента! От втори клас неща не са ви ясни!
66
5
 
15
 
! Отговори
роб преди 4 години
Отивайте да гласувате, офце, 30 години не ви дойде акъла, че от избори файда няма... Марк Твен го е осъзнал преди 200 години, а на вас още 2000 ще ви трябват. Бееее
65
9
 
6
 
! Отговори
русофила преди 4 години
Мая Манолова ми е симпатична. Като кандидат кмет на София има един малък недостатък. Тя не познава кварталите на София и селищата около нея. Обещава да изкупува всички терени и градинки, ще строи всичко но ниско, изобщо лъже като шефката си. Но това е малък косур. Големият въпрос с парите го премълчава. Народът я нарича Галева.
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 67Аха. Така беше.Преди 2009-та нямаше мутри.След 2009 дойдоха мутрите.Всички помним кога бяха мутренските времена - при управлението на БСП.
63
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ГЕРБ няма смисъл да си измиват ръцете с президента Румен Радев, и ако ще да е какъв да е, комунист, марксист, ленинист, троцкист, болшевик, меншевик или обикновен капиталист, от него нищо не зависи.Реалната власт е в ръцете на Бойко Борисов.Ето го на сега, японския император официално встъпва в длъжност.Наричат го "император" само да го показват по телевизията, като театрален декор, и реално Японска империя няма от края на войната 1945 г. Днес Япония е конституционна монархия.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
верваме!
61
6
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Само питаме:Накрая БСП и ГЕРБ си делят парата според предварително договорения договор от последния конгрес на БКП преди да се разделят (поне за пред стадото) на младежко и дърто БКП след ноември 1989! Схемата е измислена още преди комунопитеците да сдадат формално властта. Тъй като Бат Бибитко вече се изчерпа и номера почна да не минава, затова се задава новия "спасител" Славун които ще поеме щафетата от Бат Бибитко, а той ще поеме ролята на картофодържач от БеСиПе-то!
60
6
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Само питаме:Герб са майстори в бягане от отговорност и прехвърляне на горещия картоф в чужди ръце. Целия им цирк беше ясен още преди да подадат оставка, заготвили са схемата и им трябва някои които да поеме негатива! А БСП бяха достатъчно удобни, старата разсейка на БКП (БСП) вече само за това става, да събира негативи и да го играе пожарна команда на новата разсейка на БКП (ГЕРБ). Герб дробят, когато са готови мятат картофа на БСП, те излизат напред, гърми картофа,стадото плюе БСП и толкова

Спонсорирани публикации