По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит

И въпреки недоволството оптимистите са повече от песимистите
Обновена: 23 окт 2019 13:06 | 23 окт 2019 09:14, Камелия Цветанова
131
По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват, вече твърдо са избрали за кого ще дадат своя вот.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират. Това показват данните от новото национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

В навечерието на местните избори 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава резултат - сравнението между същия въпрос през септември и през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. Ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили за коя партия / коалиция ще гласуват, докато 26% все още не са решили. Тук наблюдаваме същата зависимост в сравнението между проучването ни през септември и това през октомври. Регистрираме увеличение на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов главен прокурор "Тренд" тества основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка е МВР - единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на ВСС най-голям дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули / разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20%), да е честен и коректен (19%), да е независим и да не се поддава на влияния (9%), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9%. Най-голям дял от запитаните не могат да преценят.

----------

Проучването е реализирано от “Тренд”. Източник на финансиране: в. “ 24 часа”. Размер на извадка: 1000 преки полустандартизирани интервюта “лице в лице” с респонденти 18+. Представително е за пълнолетното население на страната. Провадено е от 1 до 10 октомври. Размер на статистическата грешка: ± 3,1%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
11
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Аз няма да гласувам, защото нито животът ми, нито работата ми, нито имотите ми, нито кариерата ми, нито бъдещето ми зависи от един кмет на град от една държава в която съм се родил.
58
3
 
19
 
! Отговори
До 66 само питаме преди 4 години
Питаш, ама не искаш да чуеш отговора. Прочети стенограмите за разговорите при президента по този повод и може би ще спреш с манипулативните си твърдения.Точно ГЕРБ фалираха банката, за да свалят Орешарски и успяха. Фалиралите окончателно банки през 1996 година, СДС ги беше вече практически фалирала още през 1991-1992 година.
57
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли мутрите управляващи в България от 2009 година ще допуснат честни избори. Ако изборите са честни, ГЕРБ си заминават веднага.
56
15
 
5
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
ОРЕШАРСКИ, ЧИЙ МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ, БЕШЕ... ?!НАЛИ ПРИ НЕГО РУХНА КТБ??!ТАКА ШЕ БЪДЕ И ПРИ МАНОЛОВА!!!ТЯ, НЕ БЕШЕ ЛИ ПРИ ОРЕШАРСКИ?!!ПОМНИ КТБ!!!ПАЗИ СИ ПАРИТЕ И ГЛАСУВАЙ ЗА ГЕРБ!
55
7
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 64То е ясно, президента е просто лице за приеми. Там власт няма, за какво да се пънат на избори за позиция която е просто манекенска. Президента в нашата държава има по малко власт и от кмет на малко село! Кмета поне има бюджет с които да прави далавери, президента даже и бюджет няма! Една заплата и толкова! Затова не се напъна Бай Тиквондур за тях избори! Те бяха по скоро като проучване, колко от отвратените от него са готови да му набият канчето!
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославПрезидентските избори бяха конкурс за красота:Румен Радев срещу Цецка Цачевабез никакво съмнение Румен е по-красив от Цецка и спечели конкурса.Нататък само можем да гадаем защо самите ГЕРБ не искаха президентския пост.
53
6
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 62При Радев нямаше номер, а просто хората с право се обидиха на Бай Тиквондур като каза, че и магаре да сложи пак ще го изберат и напук отидоха масово да му набият канчето и да му покажат, че когато масово се гласува дори машинациите на Цвъ. Цвъ, купените от маалата и родата от държавната софра не стига за победа! Гласовете на Радев не бяха за Радев, а против Бай Тиквондур! Хората му направиха сечено и масово се изплюха в лицето му!
52
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога вече БСП , няма да ви мине номера Радев - с Манолова .. независима била хахха
51
7
 
13
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До Хахахааааа. КТБ при БСП ли фалира??? ДОКАТО ГЛАСУВАТЕ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ГЕРБ-БСП НИКОГА, АМА НИКОГА НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ. ПОМЕНЕТЕ ТОВА, НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
50
4
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
заради застрояването между блоковете в люлин ще отида да гласувам въпрекиче съм от негласуващите с отвращение за м манолова
49
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
заради застрояването между блоковете в люлин ще отида да гласувам въпрекиче съм от негласуващите с отвращение за м манолова
48
1
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Ти пари в КТБ ли имаше и за това ще гласуваш за ГЕРБ !
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Трайно БезработенЛудия, бягат хората от българия, ама никой не бяга в посока Русия, нали?
46
9
 
9
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Като гласуваш за БСП, първо си изтегли парите от Банката, защото не се знае, коя от банките ще гръмне при ТЕХНОТО управление!!!ПОМНИ КТБ, ГЛАСУВАЙ ЗА ГЕРБ!!!
45
3
 
6
 
! Отговори
станишев преди 4 години
прогнозирам убедителна победа на БСП...в Полски тръмбеш.
44
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин на НРБ преди 4 години
Абе ей едно време като 99 % гласуваха защо се промени строя!И ДНЕС е същото докато не кажат илюминатите ще правим това
43
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Въй, много будали тука. Вие ако си мислите, че вашия глас има някакво значение... Всичко вече е уредено и Фандула ще си кметува още поне 10 години. Останалото е за прах в очите.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината на половината е равно на 25 % като сметнем 25 % от 6 милиона излиза 1,5 милиона!1 милион мъртви души + 500 хил. на държавната софра които си имат фаворит
41
7
 
6
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА ЗА ГЕРБ преди 4 години
И В ГЕРБ ИМА КОМУНИСТИ, НО ПОНЕ СА ПО-УМНИ И СА ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСОФИЛСКОТО БСП, КОЕТО Е ОСКОТЯЛО И ГЛАДНО ВЕЧЕ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ.НА ЗАПАД СА ИСТИНАТА И ПАРИТЕ!!!ТОВА ГО ЗНАЯТ ДОРИ И ГЛУПАВИТЕ АРАБИ И АФГАНЦИ, ЗАТОВА БЕГАТ НАТАМ, А НЕ У РУСИЯ!! С РУСИЯ, НЕМА ПРОКОПСИЯ! ПАК ЩЕ ГО УДАРИМЕ НА ПРОСИЯ. ЗАТОВА---САМО ГЕРБ!!!!!!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никои ли не вдева какво значи това заглавие!Ще гласуват по малко от половината а половината от половината си имат фаворит

Спонсорирани публикации