Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Художникът признава, че е чел само първата книга
Обновена: 20 ное 2019 14:39 | 20 ное 2019 14:38, Нели Христова
110
Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Децата на 90-те отраснаха с Хари Потър, а историите за младият магьосник и до днес вълнуват дори и бъдещите поколения. За художника Любен Зидаров, който бе избран да нарисува кориците на българското издание на поредицата, това е само мода, която ще отмине.

Още по темата

"Хари Потър" не е гениално произведение, а е като всяка мода по света. За момента просто е популярно. А от екипа на Роулинг одобриха кориците ми", каза Зидаров пред "България Днес".

Той споделя, че е огорчен от негативната реакция срещу творбите му, но най-вече от определението "призрак от миналото".

Не са много държавите, които могат да се похвалят със собствени корици, украсили историята на Хари Потър. Но творбите на Зидаров вместо да подтикнат чувство на гордост, разпалиха скандал в и извън социалните мрежи. Повечето мнения за кориците бяха негативни. Намериха се и хора, които да защитят Зидаров и дори да го сравнят с неразбрания Пикасо.

Зидаров признава, че е чел само първата книга, въпреки че първоначално се твърдеше, че за срока от 1 година той е трябвало да прочете всички книги и да сътвори кориците. Времето е малко, но такива са изискванията лично на Роулинг.

"Четох, че непрекъснато ме критикуват, казва художникът. -  Нека спорят. Аз съм си свършил работата. Но повечето от хората само говорят, никакви анализи. Иначе съм чел само първата книга. Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината? Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно - как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение."

По думите на Зидаров, нормално е в едно демократично общество да има диалог за или против нещо.

"Няма народ от само от интелектуалци. Такъв не съществува. Но опасни са не простите хора, а полуинтелигенцията, тя е най-многобройна и най-агресивна. То не е само тук, по целия свят е така. Като прочетете историята колко писатели са били ругани, колко са неприети, после самото време по-късно ги приема. Как ли не ме нарекоха мен и защо е цялата тази работа", пита художникът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
9
 
! Отговори
Цонко преди 4 години
Какво се учудвате бре, Зидаров е илюстрирал най-тиражирания български превод на "Винету"! Разбрахте ли сега!
62
3
 
8
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Вагнер казваш.Ти знаеш ли колко трае ,,Пръстенът на нибелунга" и КОЛКО ДЕНА се играе.???Не си ,,случил" с примера,Вагнеровата публика е много специална и спецефична.
61
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Израстнах през 80-те с илюстрациите на Зидаров... Защо? Защото бяха задължителни книги - Каралийчев, световна литература, български приказки и т.н. МРАЗЕХ книгите заради грозните, тъмни, депресиращи рисунки, които ме стресираха и нанасяха психотравми. Знам името на този човек поне от 1985, а не трябва! Бягах от изкуството му чрез пиф, дъга, чуден свят (но само красиво нарисуваните комикси) и книжките с чуждестранни илюстрации. Това са фактите, Зидаров!
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука всичките естети и изкуствоведи не прочетоха ли в статията, че самата богиня-майка Джоан Роулинг е одобрила илюстрациите?!?!?Прочетох, но не видях лично самата авторка, да се е занимавал с това. А доколкото съм работел с британци, за повечето България е нешо средно между Москва, Ориента и евтина туристическа дестинация или по-скоро тяхната представа за тези неща. Нямат си на идея какво е България и разчитат на статистиката, която им казва, че този художник е популярен...
59
1
 
7
 
! Отговори
Милиарден тираж??? преди 4 години
Тиража на една книга не определя по никакъв начин нейната гениалност.То и чалагата у нас има най-голям "тираж".Няма кръчма без чалага.Нима това прави гениални простите елементарни мелодии с още по-***, а понякога дори просташки текстове?
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 51То и аз се обиждам, когато някой не нарече чалга поколение, но фактът е, че тези който са били родени през 90те, няха най-големите фенове на поредицата.
57
4
 
24
 
! Отговори
отвратително преди 4 години
Мои ранни детски спомени - разглеждах великолепните илюстрации на Бенвенути към Андерсеновите приказки и сравнявах с недодяланите, уродливи неща на г-н Зидаров. Значи не е въпрос на зряло чувство за естетика - просто са си грозни неговите. По-надолу някой се чуди кой му е дал да илюстрира Потър. Ми същите, които пробутват Асса, Даниел и останалите мастити некaдърници за сметка на младите ни таланти, които станаха графични дизайнери, за да преживяват. България не обича талантливите!
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Има защото светът се е побъркал.
55
19
 
8
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
Аз пък много харесвам кориците на Зидаров. Стила му е уникален и разпознаваем. Илюстрирал е едни от любимите ми детско-юношески книги като: Конникът без глава, Граф Монте Кристо, Том Сойер, Приказките на Ангел Каралийчев, и много други. Ама какво ли разбира прасе от тикви...хора, дето са прочели две книги на кръст в живота си се изживяват като отявлени критици.
54
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една голяма тъпня е Хари Потър
53
8
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Няма вече такива пенсийки дечко.Те бяха по времето на прабаба ти и дядо ти.Не си в час за да коментираш нито илюстратора нито ,,пенсийките" невръстни мушмороко!
52
6
 
3
 
! Отговори
лит. критик преди 4 години
Чалга "фентъзи", за бъдещи зомбита.
51
8
 
5
 
! Отговори
жури преди 4 години
Даже се е престарал. Като за тази книга.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хари Потър книгите имате повече продадени бройки отколкото цялата българска литература някога ще има...................................На концертите на пАйнер се събират повече хора, от оперите на Вагнер.
49
7
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Само дето първата книга излиза през средата на 2001 год и не знам за какви деца на 90-те говорите. Аз като дете от 90-те се обиждам като ни преписват маниата по тази секта.
48
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любен Зидаров не е гениален художник, че да има претенции за съдник. Какво като са го одобрили за илюстратор ? Ако на хората им се струва зле това което е направил, ами изненада - зле е. Отнесъл се е безотговорно към най печелившата книжна поредица в света. Надраскал е нещо колкото да вземе комисионна, сега се нахвърля на поредицата и нейните почитатели. Непристойно поведение, другарю.
47
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Зидаров, абре българино некадърен...Защо коментираш гениалността на произведение с милиарден тираж?!!! Виж как си го оакал по български !!! Ами "доволни" ще са Роулинг...казали са "абе кат за българи става"
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"А от ЕКИПА на Роулинг одобриха кориците ми"
45
2
 
17
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Виж ти! Голямото изкуство се надигна. Само че това не е картина, това е илюстрация на книга, та да обявинявате хората в некомпетентност! Смятам, че като не познавам другото творчество на автора, не е редно да го коментирам...поне до толкова ми стига добрият вкус. Някак си е признак на уважение ПОНЕ да я прочетеш книгата. А да не говорим колко е грозно публично да я коментираш дори и да не ти харесва на теб лично. В момента, в който ти си приел да бъдеш част от нея, е все едно да плюеш по себе си
44
5
 
30
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 4 години
Значи господинът видно не е харесал Хари Потър.Каквото му отношението , такива и рисунките.Въпросът е защо при това отношение е взел да ги рисува?Аз се сещам за парите само. Че ги взел, взел, *** сега да си търпи и отношението.

Спонсорирани публикации