Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Художникът признава, че е чел само първата книга
Обновена: 20 ное 2019 14:39 | 20 ное 2019 14:38, Нели Христова
110
Огорченият Зидаров: "Хари Потър" не е гениално произведение

Децата на 90-те отраснаха с Хари Потър, а историите за младият магьосник и до днес вълнуват дори и бъдещите поколения. За художника Любен Зидаров, който бе избран да нарисува кориците на българското издание на поредицата, това е само мода, която ще отмине.

Още по темата

"Хари Потър" не е гениално произведение, а е като всяка мода по света. За момента просто е популярно. А от екипа на Роулинг одобриха кориците ми", каза Зидаров пред "България Днес".

Той споделя, че е огорчен от негативната реакция срещу творбите му, но най-вече от определението "призрак от миналото".

Не са много държавите, които могат да се похвалят със собствени корици, украсили историята на Хари Потър. Но творбите на Зидаров вместо да подтикнат чувство на гордост, разпалиха скандал в и извън социалните мрежи. Повечето мнения за кориците бяха негативни. Намериха се и хора, които да защитят Зидаров и дори да го сравнят с неразбрания Пикасо.

Зидаров признава, че е чел само първата книга, въпреки че първоначално се твърдеше, че за срока от 1 година той е трябвало да прочете всички книги и да сътвори кориците. Времето е малко, но такива са изискванията лично на Роулинг.

"Четох, че непрекъснато ме критикуват, казва художникът. -  Нека спорят. Аз съм си свършил работата. Но повечето от хората само говорят, никакви анализи. Иначе съм чел само първата книга. Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината? Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно - как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение."

По думите на Зидаров, нормално е в едно демократично общество да има диалог за или против нещо.

"Няма народ от само от интелектуалци. Такъв не съществува. Но опасни са не простите хора, а полуинтелигенцията, тя е най-многобройна и най-агресивна. То не е само тук, по целия свят е така. Като прочетете историята колко писатели са били ругани, колко са неприети, после самото време по-късно ги приема. Как ли не ме нарекоха мен и защо е цялата тази работа", пита художникът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хари Потър книгите имате повече продадени бройки отколкото цялата българска литература някога ще има
42
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука всичките естети и изкуствоведи не прочетоха ли в статията, че самата богиня-майка Джоан Роулинг е одобрила илюстрациите?!?!?Т.е. - сърдете се на нея! Значи и тя няма вкус, така ли? Значи и тя не разбира.Или пък - щом гениалната авторка на гениалните романи за Хари Потър ги харесва - какъв ви е проблемът на вас, будни гражданчета?!?!? Де да се възмущавахте така и като ви увеличиха годините за 250-300 лв. пенсийка, или като ви вдигат цените на храни, ток, парно, вода 2 пъти годишно....
41
6
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Зидаров ... мълчи си. Никой не го интересува какво мислиш...
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То бива връзкарство бива ама ... Зидаров отдавна ече не е комерсиален. Кой луд му е дал поръчка за хиляди евра, като не отговаря на съвременното търсене?
39
5
 
24
 
! Отговори
Сата НАТОП преди 4 години
Навремето се чудех кой рисува идьотските илюстрации на Джон Силвър, Чичо Том, Андерсенови приказки, Винету и куп други. Единственото ми обяснение беше, че комунистите искат да запечатат в мозъците на децата всичко западно в уродлива светлина. Да сте видели някъде Митко Палаузов, овчарчето Калитко или Тимур и неговата команда, нарисувани по този начин,
38
2
 
6
 
! Отговори
О_о преди 4 години
Аз друго не мога да разбера... Значи тези книги се издаваха ранните двехилядни години. аз също тогава съм ги чела и си имаха корици. Защо сега 20 години по-късно става скандал? Или става въпрос за преиздаване на тиражи с нови корици? Кога ги е рисувал този човек? Нищо не е обяснено, както обикновено!
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как всеки който прави нещо неграмотно и грозно, след това представя творбите си като протест срещу света или че иронизира битието. Това е книга за деца и корицата и не трябва да иронизира съдържанието или да плаши или отвращава децата. След като не харесва или изобщо не се интересува от книгата, защо е тръгнал да прави нейната корица... алчността и арогантността винаги вървят ръка за ръка!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34 Ако за теб това е арт експеримент, явно не правиш разлика между експеримент и екскремент. А колкото до галерия, също явно никога не си стъпвал.
35
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да нарисуваш илюстрации за книга, по която вече е заснет филм-рекордьор по гледане, си е неблагодарна работа. Иначе благодарение на тези илюстрации, книгата става детска. А без тях си е една глу пост, която не става и да си обършеш гз с нея.
34
8
 
13
 
! Отговори
Умник преди 4 години
Като за шестгодишно дете рисува прилично.
33
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плебеите си търсят кича. Ако ще правиш нещо за масите за да печелиш пари, прави го като другите кич майстори на захаросани и зализани рисунки. Такива арт експерименти не се приемат от масовата публика и никога не са се приемали. Такива хора в художествена галерия са стъпвали само по погрешка.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя зидаров що не вземе да се гръмне? Или да стане част от екипа Ушев Господинов Зидаров, екипаж, три танкиста тривесьольй друга екипаж машина боевой. Пълен *** взел да дава оценка на Роулинг. Харесали му рисунките .. ми да не очаква да ги изгорят
31
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не съм харесвал илюстрациите на Зидаров, а през ръцете ми са минали доста книжки с негови илюстрации. Ако някой ги харесва - ок, в крайна сметка в изкуството няма черно и бяло и всеки има право на вкус. Това което ми прави лошо впечатление е, че при положение, че човекът е изградил име в тези среди е абсолютно недопустимо да си чел само първата книга от цялата поредица, която трябва да илюстрираш! Овсен това е абсолютно недопустимо да коментираш художествената й стойност!
30
3
 
10
 
! Отговори
Хаджи Смион преди 4 години
Киселичко му се вижда грозденцето на дедо ЛИбен май. :D
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Човека е получил задача, да направи продукта по привлекателен за евентуалните купувачи. Никий не го спира да творили да прави изложби, ама като получиш работа и но не я свършил добре, нормално е, да не се хареса.
28
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи платна, изпълнение с много ирония, сарказъм и критика към съвременното състояние на България и света.Но къде ти. За това се изискват други сетива.За масовия вкус върхът на сатирата е "Шоуто на Слави". За масовия вкус хумор е "Актьорската вечер".Любен да се сърди на себе си. Хем по-добре от всеки знае какво представлява "народът".
27
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм се чудел, защото актьори, певци, художници и т.н. се наричат интелектуалци? Какъв пък интелект имат точно те? Повечето от тях са много елементарно простовати човечета, с доста ограничена обща култура, но пък за сметка на това се изказват "компетентно" по всякакви теми.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се харесва и на деца със специални образователни потребности, сега това е модерно...
25
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Негова си е грешката (и то голяма!!!!) да илюстрира издания на книги, които са част от световния мейнстрийм. Масовият вкус никога не прощава на различните гледни точки (във всяка сфера). Това е все едно Пламен Джуров да дирижира концерт на Азис. После публиката ще се оплаква защо толкова много цигулки са звучали. Същата работа е и тука. Едва ли някой от коментиращите капацитети тук е бил на изложбата в СГХГ, в която участваше и Зидаров преди години. Големи платна, изпълнение с много ирония
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зидаров От 1943 година до сега не е мръднал въобще. Още си рисува по същия начин по който си рисуваше и по време на войната. Само че вече никой не го харесва.

Спонсорирани публикации