Да напуснеш армията в Китай – публично унижение и жестоки наказания

Ще може ли да привлекат военните повече образовани хора?
17 дек 2019 15:31, Нели Христова
48
Да напуснеш армията в Китай – публично унижение и жестоки наказания
Снимки: Reuters

Китай има една от най-големите армии в света, близо 2 милиона души служат  в нейните редици. На пръв поглед изглежда, че ако някой реши да се откаже, проблемът няма да е толкова голям. Може би дори никой няма да забележи. Но всъщност e точно обратното.

Миналата седмица Джан Мукан обявява, че вече не иска да е военен. Той е студент от провинцията Хайнан. Точната му възраст така и не е посочена, а историята му разказва англоезичният сайт People Liberation Army.

Да напуснеш армията се оказва ад

След като обявил решението си, Джан получил 8 наказания. Те включват – забрана да пътува в чужбина в следващите 2 години, да пътува из Китай със самолет, влакове за дълги разстояния или автобуси. Джан не може да си купи недвижим имот, да взема заеми или да си прави застраховки, да започва свой собствен бизнес и да се записва или да учи в колеж или средно училище.

Той също така няма да може да получи държавна работа до живот, включително и като временен служител. В това число се включват и държавните компании, а в Китай, това означава повечето големи бизнеси.

Отказът му си има и финансова цена – той ще плати 4000 долара глоба. Ще се наложи да възстанови и разходите, които военните са вложили в него в краткия му период на служба, като „политически преглед", медицински преглед, пътни и битови разходи, както и за легло и облекло. Така Джан ще плати още 3700 долара.

Заедно с всичко това той ще бъде подложен и на публично унижение чрез социалните медии, държавната телевизия и вестниците.

Случаят на Джан е рядък, но не е единствен

Поне дузина бивши войници са били подлагани на публично унижение от китайското правителство през последните години. А наказанията са включени в закон.

Според експертите, случаят на момчето обаче ще се използва "като пример“, за да се покаже на обществото какво държание е неприемливо.

В китайската армия се влиза чрез военна повинност, но това е метод, който в последно време рядко се използва, тъй като достатъчно доброволци всяка година заемат местата в модернизиращите се военни сили.

Модернизацията на армията иска да привлече по-малко, но по-качествени и образовани войници. По този начин те оставят силата на страна и залагат главно на добре подготвени технически войници, намалявайки шансовете на онези, които идват от по-бедни райони. А това също води до проблеми.

Ако икономиката в Китай остане "здрава“, то кариерата на войник ще е по-малко предпочитана от завършващите университети и въпреки че интерес в сферата все още има, той не е широко разпространен.

Пекин желае да създаде армия, която да може да отговори на нуждите на модерната война.  Но трудностите на военния живот ще засегнат тежко дори и добре образованите войници – далеч от семейството и приятелите си, в тежка обстановка, извършвайки не само физически, но и опасни дейности. За повечето млади китайци армията изобщо не е подходящо място да работа.

Джан най-вероятно се съгласява с това

Модерната китайска армия не можела да му предложи живота, който той искал. Присъединява се към военните през септември и решава да си тръгне месец по-късно. Джан така и не успява да се приспособи към живота в армията. Страхува се от трудности и умора. И колкото и да е бил умоляван, дори и пред тежките наказания, той е категорично решен да си тръгне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
8
 
! Отговори
ояснително... преди 4 години
"историята му разказва англоезичният сайт People Liberation Army."няма ли да разкажат и сърцераздиреталната история как няккой обратен си е изправил резбата там?
39
7
 
16
 
! Отговори
българин преди 4 години
Това да НЕ си служил в армията.Е унижение за всеки истински мъж! Да държиш автомата и се чувстваш че всичко е в краката ти! Казармата изгражда един мъж като характер и дисциплина! Това да не желаеш да служиш,е равносилно на женчо и мамино синче! Днес " демокрацията" Освободи младото ни поколение от армията. А иначе те " държат НАТО Американското да ни пази"! Знаят си интереса!-:) Една държава е държава с армия! От 30 г вече не знаем кои сме уви вече!
38
4
 
9
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До Патриот Много късогледо другарю. Защо забрави Куба, Северна Корея, Виетнам, Венецуела... Или тези държави не са достатъчно комунистически за тебе?Плюй си в пазвата това твое изказване да не стигне до председателя на първичната партийна организация, че ще последва наказание и няма да може да растеш в Партията!
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
I tuk be taka i po carsko i prez soca sram i pozor ama imasche i dyrjava pa sega ni armiq ni dyrjava
36
1
 
3
 
! Отговори
И какво преди 4 години
До до 29Абе като гледам тебе са те спечелили марсианците.
35
0
 
15
 
! Отговори
спал с китайка преди 4 години
невероятно е, затова са милиарди!
34
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кефят ме китайците!
33
3
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
не, лекарството е Освобождаване на САЩ от Юдейско Иго!
32
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като имат 2милиона армия кво , и 2милиарда да имат все тая.Един път руснаците им показаха как от 20 000на армия не намериха и копче , сега нещо се пънат на американците , явно искат да ги върнат в неолита.
31
2
 
12
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Като им разкаже военните тайни на китайската армия..." Че как няма да им ги разкаже? Джан за месец е разкрил всички секрети на китайската армия и сега ще си плати едни ~$8000 неустойки, след което отива в щатите, да продава държавни тайни."Не ми е много ясно защо е това отношение" Която и армия да напуснеш, месец след като си влязъл, отношението няма да е по-различно.
30
3
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
СССР се трансформира в ЭСССР, а бившето СССР беше дадено на шепа Юдеи по настоящем мултимилиардери обрали богатството на руският народ създадено по време на СССР, 99.8% от милиардерите в Русия са Юдеи. 100% от труженичкете в Палестина, окупирана от Юдеи, са рускини и украинки. сексуално и финансово р0бство.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Главните американски сили се включват с десанта в Нормандия месец юни 1944год.,по това време Червената армия е на границата на днешна Молдова и пред Киев ,много бързо стигат до Берлин от янките и съюзниците им!САЩ влизат във войната заяжда спасяват Европа от комунизма,а Хитлер през юни 44г.си беше пътник!
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците не били спечелили война, пък СССР го няма?Как става тая работа?
27
6
 
6
 
! Отговори
Вавилонски Талмуд преди 4 години
най-продавана книга в Китай, китайците са юдеите на изтока!!
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПатриотЗатова ли великия СССР го няма?
25
9
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 4 години
в грешка си : Студената Война я Спечелиха Комунистите - това беше сценарият за превземане на Запада с Комунистически формации като ЭСССР, а ВСВ я спечелиха Юдейте. Всъщност, Комунистите и Юдейте доста често са едни и същи!!
24
14
 
15
 
! Отговори
TT преди 4 години
До Бате ГойкоКоя война са спечелили американците ли??? Ами например Втората световна...Те са основната причина границата между Германия и Япония да не минава през хребета на Урал...Спечелиха и Студената война...Ако не ми вярваш-потърси на картата държавата СССР.!
23
2
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
това е щото китайките обичат да поемат големи монголски, както и големи бели, а големите обичат малките им кутии...
22
3
 
10
 
! Отговори
Комунистически свине преди 4 години
Аз ако съм на него и държавата се отнася така с мен ще избягам в САЩ и ще стана китайският Сноудън. И то в американската армия ако ме приемат. Предвид случаят, Петелът отвъд океана веднага ще му уреди гражданство. Като им разкаже военните тайни на китайската армия, ще ги видя жълтите друг път ще правят ли така с хората си.
21
1
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Не ми е много ясно защо е това отношение,по принцип китайците не залагат много на военната мощ,в исторически план те най-често са губели войните .Интересното е,че,че след като загубят войната китайците обикновено асимилират този ,който ги е победил!Най-характерният пример -монголите!