Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
479
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кармен Златарева: Май здравата си се накълвала със социалистическа пропаганда. Вече сме 2020, проклятие, осъзнайте го най-сетне! В тази политическа игра никой никому не помага. Всичко е тънки сметки, интереси, задкулисие и когато трябва дори подлост и двуличие. Затова и политиката не е за всеки.
478
5
 
15
 
! Отговори
с пушка в ръка преди 4 години
След като някой от НАТО е толкова навит да се бие срещу Русия, защо не тръгне с пушка в ръка към Сталинград? През зимата времето и снежната покривка са много подходящи за една геройска смърт!
477
9
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Европа и европейците имаме нужда от евроармия, която да ни защитава от изток и запад, от Турция, Британия, Русия, Сащ и Канада. Европейците няма да допуснем да бъдем наново разделени от враговете на Европа. ''Европа над всичко''
476
6
 
20
 
! Отговори
с хляб и сол преди 4 години
Ако руските войски днес навлязат в България, да ни освободят от престъпния режим на пожарникаря, на ЕС-мафията и НАТО, ще ги посрещна с хляб и сол!
475
0
 
19
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 4 години
До Кармен ЗлатареваТо е ясно, ние дори като съюзник на хитлерова Германия сме отказали, камо ли сега. :)
474
3
 
18
 
! Отговори
Drang nach Osten преди 4 години
Още от създаването на руската държава от Иван Грозни (1533-1584), западняците и техните васали искат да я завладеят. Да завладеят земите и богатствата, населението не ги интересува. Поводите бяха различни - бореха се срещу православието, срещу комунизма, за човешки права, срещу присъединяването на Крим, за демокрация, против "намесата" на Русия в чужди избори, против тоталитаризма и т.н., а целта беше една и съща - Drang nach Osten! Русия я спасява това, че е силна. И така трябва да бъде!
473
5
 
12
 
! Отговори
Реално преди 4 години
Единствено САЩ имат ресурс за война с Русия. И цялата Европа да се събере пак няма особен смисъл. Руснаците ще изпепелят целия континент с 2 Цар бомби.Третата световна война е едно доста безсмислено занимание.
472
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги срещу ва тни ци те......
471
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да но по добре ние да я нападнемНяма кво да се церемоним с московските.........................
470
7
 
25
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 4 години
Ще се бием на страната на Русия! Руснаци са се били на Шипка, а не натовци!
469
7
 
19
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 години
Никога срещу Русия....не забравяте какво е правила за нас и колко ни е помагала!?
468
4
 
17
 
! Отговори
Не преди 4 години
Не да се оправят сами !
467
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВангаВанга беше предсказала, че през 2016-та година Европа ще е загинала, никой нямало да живее там. Аз на врачки, пък били те и Ванга не вярвам. Когато някой ми обясни механизъма на виждане на бъдещето - може.
466
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този с Ванга си го измисля това. Няма как тя да д казала такова нещо за Русия. Лъжеш, куче!
465
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе със сигурно няма да се бутаме първи. То кой изобщо желае да воюува че пък и срещу Русия но мисля ще помогнем.
464
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия сама голяма война никога не могла да спечели Но е падала често
463
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 571 - Ти чуваш ли се какво говориш - съвременната война ще се води с ракети. Ако има война в Европа, след края й Европа ще заприлича на мъртва и изпепелена земя с лунен пейзаж. Ето затова в Европа няма да има война, колкото да им се ще на краварите. В Европа вече 75 години си имаме мир и ни е много гот от това.
462
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 591:Е, хайде нека да не омаловажаваме военните успехи на ген. Колев - бащата на българската кавалерия.Иначе по темата - НАТО вече е компрометирана организация. Създадена наистина с други идеи, в днешно време се е превърнала в маша за "*** работа", доминирана от страна с ид.иот за президент. Ако Русия нападне България, ще се бия с руснаците докато шавам и дишам. Иначе не се меся. Няма да ходя по чуждите държави да убивам хора, чийто език разбирам без речник.
461
1
 
11
 
! Отговори
До 596 Реалноста преди 4 години
Аааааъъъъъиииии ! Стига бе ! *** верно ли ? И ти ли ще го направиш дето не си виждал автомат ? Да си чувал за освен за въоръжение и за боен дух ? Не си разбира се то в гендарклуба няма такъв дух.
460
4
 
10
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 4 години
До РеалностаТеб ще те пратим първи Тонка, сваляш гащите и чакаш руснаците...хаха

Спонсорирани публикации