Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 498Войската е била основно българска,плюс немски и турски части.
498
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим кога е населен с руснаци 1951/65 на мястото на подложените на геноцит от Сталин народи Факт а колко е бил руски ами че то до 1736 русия московия му е васал и плаща данък Пак Факт Дай да вкараме 7 милиона китайци в москва и след 30 години ще я водим Китаска ако караме по руската логика
497
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
коментарите смърдят на рубли
496
3
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Че защо Русия ще ни напада?
495
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 569 Не плямпай глупости. С тия лъжи дето ги бърбориш, само плашиш гаргите. А Крим е населен с руснаци и винаги е бил част от Русия,а е предаден на Украйна по незаконен начин. Още 1991 г. кримчани гласуваха, че искат да се отцепят от Украйна, но получиха само автономен статут. Крим се върна в Русия, защото кримчани искаха това и гласуваха на референдума през 2014 г. за Русия. Няма какво да казваш, защото нищо от това, което казваш не е истина
494
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Сталин превзе Берлин и източна Германия, съветската армия изкара на улиците походните кухни и започна да вари каша, а немците се редяха на опашка с канчета да си получат дажбата. Така немците не измряха от глад, благодарние на това, че окупационната съветска армия ги хранеше
493
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 571Бе те и украйна нямаха мотив да нападат, пък виждате какво стана с Крим. Българското черноморие край Варна си им харесва на руснаците. Само казвам.
492
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 571 Сата НАТО - Няма никакъв мотив Русия да напада България, освен в промития ти мозък.
491
0
 
11
 
! Отговори
До Сато НАТО преди 4 години
Ти пък в какъв бой ще загинеш, в някоя игра -да, там ти геройски ще загинеш от русите... . Ти п ък много се взе за нещо голоямо..!
490
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точния въпрос трябва да е бихтели заклали путин + или само ще го гръмнете -
489
13
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Най-добрата защита е нападението. Колкото повече руски г ниди се избият преди да почне войната, толкова по-малко ще се изправят срещу нас след това. САЩ добре прави, че ги редуцира на малки порции в Сирия и Украйна, дай Боже скоро и в Либия.
488
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на фронта баба с войни които само между краката се гледат дека ме карашСтар ми е *** с гледка да спра и другите
487
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството може и да иска по заповед от американските си господари, но народа едва ли!
486
13
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Това изследване показва, че 69 % от българите са за Русия и само 12 % против.------ При такъв резултат Просия спокойно може да нападне България. И като почнат да сипват бомбите, няма да питат кой е от 12-те % и кой не е. Аз поне ако е писано ще загина в бой, а не като лигав русофил, надяващ се да мине между капките.
485
1
 
9
 
! Отговори
Така поставен въпрос преди 4 години
Демек искате ли да тръгнете на война с Русия.отговорът е ясен - НЕ. Дори ме изненадва че са само 60%. Човек си представя че Руснаците нахлуват примерно в съседна Румъния и ние едва ли не сами отиваме да се бием и да ги браним.- Със какво? 8 самолета и 3 Фрегати?виж, това звучи по-различно:- Ще помогнете ли на армията на НАТО да защити съюзниците си срещу военна атака от към Русия?
484
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изследване показва, че 69 % от българите са за Русия и само 12 % против. Така че преброихме се. Някой още да не е разбрал? Които не са разбрали да ходят в Донбас. Ние ще им купиме памперси за всеки случай, че нищо не се знае
483
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***...тека за сталин ли го мислиш пък и днешните руснаци каквито са плява изнежени лигл,,ювци неможешти без топла вода и зарядно за телефони Едни Чеченци и разни малцинствени дето стават и дотам
482
10
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До с пушка в ръкаНяма нужда да се ходи към Сталинград за украинските земи и каспийския нефт. Украйна е наша, а нефт по света колкото щеш.
481
10
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До Drang nach OstenОще от създаването на Московската държава от Иван трети, Московия воюва със своите съседи. Така увеличи територията си 20 пъти. Намираше разни поводи за война - или освобождаваше православните от католици или чужди народи от техните правителства. Последния път освободи германците от ''нацизма'', като в Червената армия се включиха 29 (двадесет и девет) немци.
480
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То па на Шипка едни руснаци дето има Набрани в Беларус Брянския полк иУкрайна Орловския :))) + Бг Опълчението дет се вика Бетер турците набрани "босняци и албанци с гарнитура от чеченци :(