Известните личности в Китай, които коронавирусът уби

Режисьор, художник, учен, бодибилдъ са сред жертвите на вируса
19 фев 2020 19:30, Нели Христова
34
Известните личности в Китай, които коронавирусът уби
Снимки: БГНЕС

Режисьор, художник, учен, бодибилдър и директор на болница. В цял Китай жертвите на коронавируса вече минават 1800. Сред тях са и хора, които са оставили дълбока следа в сферата, в която са творили, пише ВВС.

Чан Кай е режисьор в Hubei Film Studios

55-годишният Чан Кай умира от вируса заедно с баща си, сестра си и майка си. В бележка, разпространена от негови приятели, той разказва през какво е преминал преди да почине. Според нея, един ден баща му се прибира с висока температура, кашлица и затруднения в дишането.

"Водих го в много болници за лечение, но винаги ми казваха, че няма легла. Бяхме много разочаровани и се прибрахме у дома“, пише Чан. Няколко дни по-късно баща му умира. След това почива и майка му, която била "физически и психически изтощена“.

"Безмилостният вирус завладя и жена ми, и моето тяло. Отидох в няколко болници и молех да бъда приет. Трудно бе да се намерят свободни легла. Изпуснахме възможността за оздравяване. Едва успявах да дишам“, гласи още бележката. По-късно Чан и съпругата му са приети в болница, но състоянието му е прекалено тежко. Умира на 14 февруари, а жена му все още се бори с болестта. Чан оставя син, който учи във Великобритания. Последните му думи на бележката са: „Аз бях добър син за баща ми и отговорен баща на сина си. Любящ съпруг на жена си и откровен човек през този живот. На всички, които обичам и на всички, които ме обичаха – сбогом.

Професор Лю Шусян е бил обичан художник в Хубей

Лю Шусян е роден в Ухан през 1958 година. Той започва да учи в Академията по изящни изкуства на Хубей, а по-късно става и преподавател там. Успява да придобие и титлата професор.

Из Китай Лю Шусян се прочува със своите акварелни произведения. Творбите му намират място в някои от най-големите и престижни музеи и галерии в страната.

Художникът умира на 13 февруари на 62 години. Гибелта му разстрои потребителите в китайската социална мрежа Weibo.

"Отнема ти десетилетия да развиеш такъв талант и само дни да отнемеш живота му“, гласи един от коментарите.

"Колко таланти ще бъдат погубени от този вирус? Всички знаем, че финансовите загуби ще са големи, но можем ли да изчислим колко губим заради смъртта на тези хора?“, гласят думите на друг потребител.

Дуан Зен Чен е китайски инженер

На 86 години умира Дуан Зен Чен – китайският инженер, който е един от първите, изобретили гама операцията на ракови образувания през 1996 година. Това постижение му печели национално призвание и награда.

Той е роден през 1934 година в Дзянсу. Учи в Централния Китайски университет по наука и технологии, където остава и да преподава. Дуан Зен Чен е академик в Китайската академия по инженерство и главен асистент в National Engineering Research Centre for Digital Manufacturing.

Сред студентите си той е познат като „медицински луд“, тъй като никога не се отказва от това, което започва.
Професор Дуан Зен Чен умира на 15 февруари.

Кю Джън е бодибилдър на 72 години

Кю Джън започва да тренира, едва когато се пенсионира. Той става популярен по цял свят, след като негови снимки са публикувани в онлайн пространството. Кю Джън не само започва да тренира, но и се превръща в треньор за по-младите, които искат да участват в състезания по бодибилдинг.

Той посещавал фитнеса всеки ден и планирал да се включи в състезание по-късно тази година. Ала на 23 януари започнал да проявява симптоми на вируса и по-късно дал положителна проба. Бил приет в болница, където умира на 6 февруари.

За смъртта му съобщава сина му с думите: "Баща ми, който никога не се разболяваше, не успя да се справи с това бедствие.“

Сред загиналите е и директорът на болницата в Ухан Лю Джиминг

Едва миналата седмица Китай призна, че 1716 лекари са били заразени от вируса, шест от които са починали. Преди дни директорът на болницата на град Ухан Лю Джиминг е добавен към списъка.

Доктор Лю издъхва на 51 години. Не за първи път, медиите разпространиха информацията за смъртта му в понеделник, но по-късно се появиха нови статии – че лекарите се опитват да го спасят. На следващата сутрин смъртта му бе потвърдена. Той е първият директор на болница, който е убит от коронавируса.

За личния живот на Лю Джиминг не се знае много, но в китайските социални мрежи, той е провъзгласен като герой.

"Сбогом на този герой, войник в бяло“, гласи един от коментарите.

"Няма болести в рая. Благодаря ви за саможертвата“, пише друг потребител.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата нарочно ще го вкара вируса сега, за да не дава вече пенсии, а да увеличи помощите на електората.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
над 50г от топ кандидатите с над 80% фатална прогноза....има доста в парламента, ама де късмет.
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста пенсия се спестява в Китай с тези известните личности. Може и при нас да помогне на младите.
24
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Анонимен 24

ТОЧНО. КИТАЙ ПОЛОВИНАТА Е ПУСТИНЯ И ЧУКАРИ!

ИНДИЯ Е 2 ПЪТИ ПО-НАСЕЛЕНА И ПО-ТОЧНО ПРЕНАСЕЛЕНА ОТ КИТАЙ!
НО ПОЛОЖЕНИЕТО В БАНГЛАДЕШ Е СТРАШНО!) В БАНГЛАДЕШ ХЕМ СА МНОГО ХЕМ НА МАЛКА ТЕРИТОРИЯ !

ВИРУСА ПЛЪЗНЕ ЛИ В ИНДИЯ ИЛИ БАНГЛАДЕШ ЩЕ ПОКОРИ ЦЕЛИЯ СВЯТ ДОРИ ДА ИМА ВАКСИНА!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германците пък ги изписаха, всичките са здрави и не са взимали никакви специални лекарства срещу вируса. Който си има здрав ген, няма защо да се тревожи.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да се отрече: че всички са над 50г от топ кандидатите с над 80% фатална прогноза.
21
3
 
4
 
! Отговори
@21 преди 1 месец
Гъстота на населението се дефинира като хора на квадратен километър. В Уикипедия има таблици - примерно Италия има гъстота на населението 200 човека/км2, Германия 233 човека/км2, Китай - 145 човека/км2. Това отговаря ли на въпроса ти? (САЩ имат гъстота 33 човека на км2 и имено затова примерно там може спокойно да искарваш шистов газ, защото е много по-трудно да отровиш голям брой хора, в ЕС това не е така. Европа е гъсто населена.)
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изключително тъжно! Където и да се беше случила тази трагедия, щеше да е същото. Даже ако беше в гъсто-населената Европа щеше да е много много по-зле. Защото проблемът не е само че е вирус, а вирусите се лекуват изключително трудно, проблемът е, че при толкова много разболели се хора болниците просто не смогват. Няма как да нарисуват болничните легла, нито системите, нито антивирусните и антибиотиците. Много им е тежко, да се помолим за тях.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия показва каква е реалната трагесия на чисто човешко ниво в Китай. Дано БОГ да се смили над хората там и по целия свят.
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни прости сметки, за да видите колко безобиден е този вирус срещу тумора на тази планета - човека. Ако вируса убива по 10 000 човека на ден, повтарям на ден, ще чакаме само 1230 години за да убие всички в Азия, само в Азия!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайте филма Contagion на Содърбърг от 2011 година! Направо едно към едно!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ББС ЗАСЛУЖАВАТ СЪЩОТО ЗА ГНУСНИТЕ СИ ИЗМИСЛИЦИ
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9

Не ти харесаха коментара, защото е безсърдечен. Но иначе си почти прав. Някои вируси проявяват специфика. Този изглежда е от тях - заразява основно хора над 40 години. Което обаче също не е много успокояващо.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Претенция - да се чете - преВенция!
13
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Анонимен 12

АУ ТАМ СМЪРТНОСТТА Е 100% :D
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добрата претенция срещу вируса е в Иран,в 12.30 часа обявиха два случая на заразени с корона вирус,в 16.30 пациентите бяха починали!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7

Никой не може да направи ваксина толкова бързо. Стига с тези конспирации.
10
1
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Дано Бог опази България от вируса.Не ми се мисли какво ще стане ако страната пламне.
9
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статистически погледнато от статията всички умрели са над 50 години. Излишна паника, вируса май отнася само хора със слаба имунна система.
8
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Вземайте мерки българи.Не чакайте последния момент.

Спонсорирани публикации