От 2021 г.: Кой ще може да работи във Великобритания?

Страната спира необразованите, привлича квалифицирани мигранти
21 фев 2020 19:26, Елка Василева
68
От 2021 г.: Кой ще може да работи във Великобритания?
Снимка: архив, БГНЕС

През 2021 г. Великобритания ще въведе точкова система за привличане на квалифицирани мигранти. Същевременно Островът ще ограничи притока на работници с ниска степен на образование. Какво трябва да знаем, пише Дойче веле.

След излизането си от ЕС Великобритания превръща привличането на квалифицирана работна ръка от чужбина в приоритет. Същевременно броят на имигрантите със слабо образование и ниска квалификация ще бъде сериозно ограничен. Плановете на правителството в Лондон са сходни с точковата система, която се използва в Австралия.

Британската вътрешна министърка Прити Пател обяви, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2021 година. "Слагаме край на свободното придвижване, връщаме си контрола върху границите и се грижим за приоритетите на хората", каза Пател. Тя описа решението като "исторически момент".

Какви ще са условията?

За да получат работна виза за Великобритания, кандидатите ще трябва да докажат, че имат специални умения, говорят добре английски език и са получили предложение за работа.

Още по темата
Кандидатурите ще бъдат оценявани с помощта на точкова система. За предложена годишна заплата от поне 25 600 паунда, което е около 30 820 евро, кандидатът може да получи 20 точки. 20 точки ще бъдат давани и за "подходящите компетенции" и за познания по английски език на "необходимото ниво". Те, разбира се, трябва да бъдат доказани. Специалисти в сферите с недостиг на кадри ще получават допълнителни точки. Общият брой на събраните точки трябва да е най-малко 70.

Новата система ще важи както за гражданите на Европейския съюз, така и за останалите чужденци.

Особен приоритет за правителството са кадрите със сериозни компетенции и таланти, сред които учени и инженери. Очаква се предложението да бъде подкрепено в парламента, където консерваторите на премиера Борис Джонсън имат мнозинство.

Плановете бяха посрещнати с критика от страна на опозицията и работодателите. Според лейбъристите "враждебната среда" ще усложни набирането на работници. Британският индустриален съюз CBI приветства някои от регулациите, но предупреди за негативни последици върху строителния бранш, здравеопазването и хранителната индустрия.

Търсят се болногледачи

Синдикатът Unison алармира за катастрофални последици в сферата на болногледачите. В много британски клиники и в момента има жажда за кадри.

Във Великобритания живеят около 3,2 милиона граждани на ЕС. Точният брой не е ясен, тъй като в страната няма система за регистрация. На 31 януари Обединеното кралство официално напусна ЕС след 47 години членство. По време на преходния период до края на 2020 година Великобритания все още е част от вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
43
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Значи във Индия и Пакистан бъка със образовани имигранти,само ,че аз пакита и индийци да берат ягоди още не съм виждал,земеделието им иска румънци и българи
33
5
 
21
 
! Отговори
Дедо Мъдрьо преди 4 години
Аз отказвам да работя за англичани.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В GB *** могат само да използват други, на които се плоащат жълти стотинки. Но такива - дал Господ.
31
3
 
23
 
! Отговори
панчо преди 4 години
няма да спрат програмите със заетост в селското стопанствопросто ще издават 5-6 месечни визи за полски работници които няма да могат да се установяват в страната както до сега
30
4
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
явно евтината работна ръка е време да се замени със технологии и роботика които висококвалифицираните да създадат а китай да произведе и внесесвърши се работата на източно европейската чистачка нищо нашите вече могат и скандинавските страни да се насочат да поочистят техните къщиехххх кога ще ги стигнем британците...мечтиии
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То до 2021 няма да има Великобритания .Така че ориентирайте се към държави в ЕС .
28
5
 
11
 
! Отговори
Живко преди 4 години
Не пишете глупости ,ами учете език и професия.Достатъчно ромите са представлявали България в Европа.Какъв друг може да бъде Мюмюн в чужбина ,освен роб-без език,препоръки,знания и професия,лоша хигиена и работещ по ,,ромски"??? ....Имам познат-авиоинженер /с език/,който си намери добре платена работа още на вторият месец и прибра жена си и двете деца при себеси.
27
4
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
И ИНСУЛТИТЕ И ИНФАРКТИТЕ ГАДИНКИ ГИ ПРАВЯТ, АТЕРОСКЛЕРОЗАТА МОЖЕ ДА СЕ ДИАГНОСТИЦИРА С УЛТРАЗВУК И ПАК УЛТРАЗВУКЪТ ДА Я ИЗЛЕКУВА, ДРУГОТО Е С ОРИГИНАЛЕН АНТИБИОТИК, ДОБРИЯТ АНТИБИОТИК АТАКУВА ИЗБИРАТЕЛНО!
26
15
 
13
 
! Отговори
God save the Queen преди 4 години
Не ми пука, да му мислят берачите на ягодите. Аз си имам английски паспорт, хубава къща в провинцията и бачкам само за себе си...
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички от които ГБ има нужда. Най вече берачи на плодове и зеленчуци.
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който може да работи, може да работи навсякъде. Естествено, във Великобритания се допуска да работят само роби.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,опозицията на ГЕРБ са англоамериканците,а ГЕРБ са европейските партии,кой ще изберете?Не съм против Англия,но винаги ще избера съюз с Европа!
22
0
 
18
 
! Отговори
ops преди 4 години
Ами да запретват ръкавите, и да започват да си вършат "долните" работи сами!!!!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 18И там същото и прибави плюс по-трудния местен език от английския.
20
3
 
6
 
! Отговори
F5 преди 4 години
УЛТРАЗВУКЪТ ИЛИ ОРИГИНАЛНИЯТ АНТИБИОТИК ИЛИ АНТИМАГНИТЕНИЯТ АЛКАЛ ЛЕКУВАТ ВСИЧКО!!!СЕГА ЩЕ МИ ЦЪКАТ МИНУСИ, НО ВИЕ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ ОТ ВИДЕОЗОНА ДАЛИ НЕ ВИ СТАВА ПО-ДОБРЕ!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За образовани трябва да се чака на опашка и конкурси за 1 място със милиони кандидати индианци, пакита, канатци, австралици и китайци, Ако изобщо на някой от бг му дойде реда и късмета както беше Бербатов и после суша.
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания не трябва да се заблуждават за прекрасното си бъдеще. След Брекзит и снощните разправии за бюджета на ЕС, англичаните ги очакват само проблеми, защото предизвикаха такива и на целия Съюз.А няма как мнозинството да преглътне ТОВА заради благоденствието на един!
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега ВБ даваше само нискоквалифицирана работа за наши висшисти. За високвалифицирани те си имат и не признават наште висшисти. Сега наште висшисти ще трябва да се върнат на нискоквалифицирана по кланиците и нивите в България, защото и в България няма висококвалифицирана работа или е заета от калинки на ГЕРБ. Или остават безработни и държавата ще се бърка бюджета за помощи.
16
3
 
7
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Ултразвукът , май че видеозонът е такова, ЛЕКУВА ВСИЧКО!
15
4
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Развалят алкала с магнити, и бакелитът и гумата май са алкали!

Спонсорирани публикации