Швейцарското мръсно петно: Защо страната е заклеймила 60 000 души?

Всички те не отговаряли на "общоприетите норми"
23 фев 2020 20:50,
95

Швейцария, една от страните с най-висок стандарт и качество на живот, крие мръсна тайна. До 1981 г. близо 60 000 души са станали жертва на предразсъдъците в една иначе толкова уредена държава.

Един от тях е Валтер Енисбергер. Властите са съсипали неговия живот. Първо отвели майка му, а той бил даден в приемно семейство на свещеник, който го биел ежедневно.

"Биеше ме, дърпаше косите, затваряше ме в мазето или в килера", обяснява Валтер пред DW.

64-годишният Валтер Енисбергер и мйка му са малка част от 60 000 души, които до 1981 г. са били "административно обслужвани от властите.

Те не отговаряли на обществените норми и били пращани в специални затвори. На такова място е роден и той. Предполага, че майка му се е озовала там, защото е очаквала извънбрачно дете.

Швейцария набеждавала тези жени за развратници, мъжете били лентяи или алкохолици. Възрастните отивали в затвори или лудници, а децата се озовавали в приемни семейства.

Историкът Урс Герман потвърждава, че това не са били престъпници, а просто хора, чиито начин на живот не отговарял на общоприетите норми.

В общо 650 институции в страната деца и младежи били затваряни и експлоатирани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е политически труп - факт. Стотици хиляди руснаци излизат в Москва да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
41
4
 
9
 
! Отговори
Кога ще ни стигнат? преди 4 години
Е, ние сме по-цивилизовани.Хрантутим лентяи чрез социални помощи и ги развъждаме.Не пречим на пияници да вилнеят.Не се опитваме чрез труд да вкараме в пътя изтървани деца, растящи на улицата, докато родителите им мързелуват и си купуват ракия с парите, давани им като детски надбавки.Ежедневно в родилните отделения раждат малолетни момичета, а също и пълнолетни жени, които не сключват гражд.брак, защото културните им особености са такива. Ние поощряваме самотните майки с пари,ако са от етноса
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно.Аз съм съгласен с такива неща.Ама куpвенски номера от типа на "ела да ми направиш едно-две деца и след 1 месец спирам да те обочам и ще ми плащаш издръжка 20 год" ги е нямало.Повечето швейцарки и швейцарци са живеели обвързани като семейство.Това е важно за една държава не мислите ли ?
39
3
 
9
 
! Отговори
Къс преди 4 години
До 16ти,43Да споменавам ли,че именно Мъск каза,че Русия има най рентабилните и сигурни товарни космически полети.Ами да отворят Ютюба и да видят как изглеждат руските градове сега.Днес гледах Красноярск има преди и след.Големи части от града са съвсем нови.Какво ново има в Пловдив,Бургас,Варна.Е Варна има най скъпият нов разпаднал се булевард.Ама той Путин работи там.
38
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 16тиРусия е технологично изостанала. Точка. Без помощта на западните концерни дори не могат да си изпекат самун хляб. Швейцария изобрети интернета, изобрети тъчскрийна, в Швейцария е ЦЕРН, които на европейско равнище правят такива научни пробиви, за които в Русия не са и сънували. Точка.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Къспак си чел и разсъждавал, но нищо не си схванал. За пореден ден.
36
5
 
11
 
! Отговори
До 16ти преди 4 години
Я пак си помисли кой изпраща хора в космоса в момента. И с какво се придвижват американските астронавти до МКС ?А твоя приятел Мъск освен, че изпрати в пространството една бракувана кола с една кукла вътре ?! Какво друго смислено направи ? Та всички US фенове чак се подмокрихте от кеф. Русия освен екипажи на МКС изтрелва всяка седмица товарни кораби два пъти по тежки от количката на Мъск плюс спътници и разни други (военни) неща които твоята глава не проумява.
35
1
 
7
 
! Отговори
Къс преди 4 години
Българите още разсъждават в някакви политически отживелици.Така и не видях някой в Гер да се обижда,че имат социална държава.Тук дори се гордеят с това и въпреки че Меркел се опитва леко да промени нещата тук си живеят в реален соц.Да споменавм ли,че ди ЛИНКЕ в бундестага са чисти комунисти,а дори има и Марксистко Ленинска Партия,за която и една критична дума не съм прочел до сега.Ама нашите нали са капиталисти,само псуват монитора.
34
4
 
3
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 години
Българи,да бойкотираме руския свят,не правете дъщерите си пппроститутки,да накажем богаташите от Норвегия и Швейцария
33
6
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Във Норвегия и Швейцария е кофти,русофили марш към Русия ,във знак на протест ,всички от БСП си обърнаха парите от швейцарски франкове във левове,дори заместничката на Радев се отказа във кашетата в евра и прие лева
32
2
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Опа "устроен" ! Извинете грешка!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във свят на талибанлък е най нормално да се мразят богатите и развитите,обаче ако кажеш на талибана старт за Швейцария и тръгва мар на скок пеша без да се замисли
30
1
 
5
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Защо не би спазвал определени норми на живот човек,когато е усроен от държавата финансово,здравно ,битово и житейски! Сигурна работа,добра заплата,качествено здравообслужване и заслужена почивка!
29
4
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Иде реч за деца лишени от родителски грижи, по различни причини и вкарването им в домове или приемни семейства, нещо което го има в целия в свят, така е и при нас, но неграмотния превод, както и ниската компетентност на списвача, така се получава.
28
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Късмен няма как да е иначе когато под всяка втора статия почва облъчването, че едни били мръсни капиталисти с голям външен дълг и т.н. Видим ли рубладжийски опорки следва контраудар, понял дурак.
27
1
 
9
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Странно как след като с векове са били толкова стриктни към най-малкото тъмно петно по бялата вълна на стадото си,швейцасктите политици и държава охотно вкараха в него породи в които изобщо няма бяло като шиптърската ,северо и изобщо африканските и предноазиатските.
26
3
 
7
 
! Отговори
Къс преди 4 години
Абе каквото и да напишат вие все до кумунисти и рубладжии го докарвате.Руската икономика е една от най либералните в света.Четете малко бе хора.Научете езици.Германските концерни искат Меркел да им отвори още повече вратите към Русия.Видяхте наскоро,че Мерцедес откри завод в Русия,а не в Бг.За да запуши устата на бизнеса в Гер Меркел обеща евтини бежанци.Да ама не и сега Русия е отново актуална в Германия.
25
1
 
3
 
! Отговори
Rdi преди 4 години
Аааа...И възрастните хора, защо са ги затваряли? Защото са били вече стари хора?
24
1
 
2
 
! Отговори
Rdi преди 4 години
Не става ясно за какво иде реч.. Значи са пращали в "специални" затвори, жени (и мъже?), които са имали деца, но не са били женени?
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНа Русия като и е малък външния дълг та що. Като подредиш по проценти се класират до Вануату, Микронезия и Гватемала. Впрочем, знаеш ли що Русия няма дългове?!? Отговарям ти веднага, щото няма кой да се излъже да инвестира пари там. На фондовите борси като чуят Русия се обръщат на другата страна.

Спонсорирани публикации