Защо години наред България плащаше най-скъпия газ в Европа?

Енергийните експерти Еленко Божков и Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2020 11:18 | 4 мар 2020 11:03, Анисия Иванова
246

След дълги и трудни преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" цената на руския газ за България падна с рекордните над 40%. Това стана ясно навръх 3 март на извънреден брифинг в Министерския съвет. Как ще се отрази поевтиняването и ще бъде ли усетено от крайния потребител?

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече", каза Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура.

"България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров.

Цените на пазара бяха два пъти по-ниски от тези, които България плащаше на "Газпром", обясни той.

По неговото мнение - спрямо средната цена в Западна Европа страната на ще плаща по 20% повече и след договарянето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
26
 
! Отговори
Въпроси? преди 4 години
-Защо Българя години на ред плаща най-скъпия газ в Европа?Отговор:-Данък към червената мафия. На Русия никога не им е пукало за България - дори напротив гледат да вземат колкото могат повече.
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не може да разчита на собствените си политици, всичките са негодници, мислещи само за собственото си благополучие. Ако имаме договорен по-евтин газ, това е защото го договори Европа за членовете си и заради споразумението с ЕС, Газпром беше принуден да свали цената.
15
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
До БългаринТова го говорихме и вчера и онзи ден и т.н. Няма такова нещо. Един от рушифилите поиска доказателства под формата на цени за различни дъжави, през които газта минава през още повече междинни страни. След като му ги дадох, изчезна безследно.
14
19
 
13
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Ами защото сме големи антикомунисти,антипутинисти,проевропейци,икономисти и всякакви ***.Защо Германия например не ни продава по евтин газ,който получава от Раша?Нали се обичат с Бойко с Плевнелиев.Нали помните че *** искаше да прави флот срещу Русия!
13
9
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЗАЩОТО ФАЛШИВИЯ ПУТИН НИ МИСЛИ ДОБРОТО!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно , сега при свършения факт - анализатори и съмишленици, МНОГО, а като се бяхте закачили за ко..му..ни..сти..че..ската тръба и ни цуцахте ,се правехте на ударени , въпреки примерите ,че Раша продават на З. Европа далеч по евтина газ ..дори ни убеждавахте ,че тук горивата са най- евтините в СВЕТА..с из..ме..кяри дотук ще "цъфти" икономически родината ни -да си върнете дипломите откъдето сте ги взели , а достойнството си си го за..в..рете ,знаете къде , ама то май не е излизало оттам
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не се опълчват пишман експертите на бензиностанция, или в хипермаркета. Може и в мола.Цената пада, заради потребление по обща тръба, а не щото нещо друго. Ако има разни комисионни, пак не искам да говорят пишман експерти, а прокуратурата и съдът.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринГлупости.Не само газта за България минава през Украйна.Включително и сега 2/3 от газта за Германия минава през Украйна.
9
7
 
25
 
! Отговори
То ясно ! преди 4 години
Защото сме братушки !
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какви експерти сте, но мога да се обзаложа с вас, че нито топлото нито газа за бита ще поевтинее, или най-много с 10% за летния сезон след което ще скочи с 20% за през зимата! Така, честито на печелившите!
7
7
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЗАЩОТО С НАСЕЛЕНИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СМЕ БРАТЯ!
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев да пита Р. Овч! Ограбването на народа продължава с пълна сила
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото нямаше по-евтин.
4
32
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Защото досега минаваше през Украйна, и украинците ни деряха с транзитни такси. Ако беше построен Южен поток да идва директно в България щеше да е още по евтин сега.
3
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради опг бсп-дпс!!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Satira преди 4 години
Колко ще се усети от крайните потребители, това очакваме да разберем ??
1
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото Хан Тикван води най проамериканската политика.

Спонсорирани публикации