Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма

Хората се пробуждат, категорична е екоактивистката
20 юни 2020 19:00,
269
Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма
Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг заяви, че протестите на движението Black Lives Matter (BLM, „Животът на черните има значение“) показват, че обществото е достигнало повратна точка, при която несправедливостта вече не може да бъде пренебрегвана, но тя вярва, че „зелен план за възстановяване“ от пандемията няма да бъде достатъчен за решаването на климатичната криза, цитира думите й британският вестник The Guardian.

Още по темата

Размишлявайки върху протестите, които завладяха земното кълбо през последните седмици, шведската активистка заяви пред ВВС: „Усеща се, че сме преминали някакъв вид повратна точка, когато хората започват да осъзнават, че не можем да продължим да гледаме отдалече на тези неща. Не можем да продължим да метем тези неща под килима, тези несправедливости“.

„Хората започват да намират своя глас, за да разбират, че всъщност могат да окажат влияние.“

Пандемията от коронавируса й даде надежда, като показа, че властите са в състояние да действат, когато са изправени пред извънредни ситуации, но климатичната криза трябва да се третира със същата спешност, каза тя.

„Това показва, че в криза действате и то действате с необходима сила“, каза тя. „Изведнъж хората на власт казаха, че ще направят всичко необходимо, тъй като не могат да сложат цена на човешкия живот, допълва „Фокус“.

„Основното послание, което подчертава всичко, което ние (като активисти за климата) правим, е:„ Слушайте науката, слушайте експертите “и изведнъж чувате всички навсякъде да казват това. Усеща се, че коронавирусната криза е променила ролята на науката в нашето общество. "

17-годишната активистка използва времето си за изолация, за да учи, въпреки че си е взела почивка от училище за една година, за да може да се бори с климатичната криза. .

„Мислех, че така или иначе съм вкъщи, така че бих могъл просто да уча… в свободното си време, като бонус. Всъщност не се брои, но обичам да уча толкова много “, каза тя. "Аз наистина съм последният, който се оплаква, защото не съм бил засегнат от това."

Тя също е използвала времето си за създаване на радиопрограма „Човечеството все още не се е провалило“, размишлявайки върху някои от своите преживявания и срещи през последната година и разглеждайки някои от предизвикателствата, пред които е изправен светът при справянето с кризата в околната среда.

„Климатичната и екологичната криза не могат да бъдат решени в рамките на днешните политически и икономически системи“, каза тя. „Това не е мнение. Това е факт," обобщава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко чудовище!
159
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е права! Всички каузи имат някъде допирна точка, защото ЛИПСВА СПРАВЕДЛИВОСТ в обществото на всички нива, ама мислете малко с умовете си, вместо да правите *** обобщения за Грета!Така ако говорите с децата си, както се заканвате на Грета, бог да им е на помощ!! НЕ тя, вие сте за психиатрия, в кой век живеете???
158
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това гремлинче се бута навсякъде, но ще изяде калая.
157
1
 
11
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Тази да си оправи малко физиономията, щото ще си остане девственица...
156
0
 
18
 
! Отговори
Грета се завърна?! преди 3 години
Бегай, спасявай се!
155
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като излезе Грета да дрънка в защита на нещо, следва нещо гадно.Такава последователност забелязвам.Афропитеците ще вземат да направят някоя беля.
154
3
 
7
 
! Отговори
Халил Мутлу преди 3 години
Ейй на тая бела шведска тийнейджърка че и почистя ваrинкaта от любав. Она веке е свикнала на тояги с качествен сюнет, като моите братовчеди Реджеп Башкъ и Мехмет Аурелю Чок Сикиджананъ, които имат шведски паспорти, тъй че да чака и батко си Халил директно с полет от Кушадасъ отивам у Стокохолм у апартаменто, понеже родителите и обичали да гледат дореде язе вадя карабината.
153
0
 
18
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Малко ме разочарова Грета - очаквах да защити правата на коноравируса. Да се снима с епиопския счетоводител, шеф на СЗО, с Манавчийски, като защитник на коронавируса и носенето на намордници.
152
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо пуснаха тази. После пуснаха вируса. После пуснаха американския майдан. Какво ли ще пуснат след него? Интересно, че всичкото трае по 4 - 5 месеца. Ако не бъркам.
151
2
 
6
 
! Отговори
Ин то дъ ТрапЪ преди 3 години
Това е дъщеря на Ангелкова.
150
0
 
31
 
! Отговори
Нормален Гретин Ден. преди 3 години
- Грето, пак ли си се успала, ставай веднага, че ще ядеш шамарите!- Но мамо, не разбираш ли, че аз съм просто дете... тези реплики които ме карате да наизустявам не са мои мисли. Аз искам да излизам с приятели, в пубертета съм, тръгна ми мeнзиса и много искам да се целувам с Ханс, мисля че го обичам!- Няма такива работи Грето!!! Ти си родена да изкарваш кеш за мама и тати. А това с пубертета ще го излекуваме с ей тези хормонални хапчета, да не ти растат бoзките! ПИЙ! ПИЙ И НЕ МРЪНКАЙ! УPУД!!!
149
0
 
23
 
! Отговори
Един ден на Гретка.. преди 3 години
- Добро утро маме!- Оф, мамоооо... остави ме да спя!- Не маме! Ние смехора с кауза! Ние не спим. Ставай бързо, мий зъбите, приготвила съм ти закуска с лимец и ленено семе, с растителна мазнина от био веган мас. - Моля те поне днес направи едни мекици, Неделя е...- Не мама! Пърженото е ЗЛО! Творение на Сатаната! Отивай да мииш зъбките.След 5 минути..- Хайде мама, до чинията имаш новите реплики, които трябва да наизустиш. Днес ще водиш митинг за Парниковия Ефект. Наизусти го, ще те изпитам!!
148
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това маолоумното пак ли го изкопахте бе? Срам нямате.
147
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът си може и без нея.
146
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За света не знам, но тази със сигурност е стигнала повратната точка и повече нормална няма да стане!
145
2
 
14
 
! Отговори
На Софията преди 3 години
Тая не можете да я върнете в училище, също както и мен на село. На София съм! На София съм... Тара-ду дай!
144
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как беше лафа: Когато някъде в света пали двигател на КрАЗ, Грета Тунберг получава нервна криза и се пени...
143
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен От пс.хиат.рията ли се завърна ? Айде обратно !
142
0
 
10
 
! Отговори
Непопулярно мнение преди 3 години
"Животът не черните има значение"??????___________________________________Сериозно ли? На ЧЕРНИТЕ?? Това ли е правилният изказ според вас?Май ще се окаже, че този протест наистина има основание! Хората определено имат нужда от повече култура.
141
2
 
20
 
! Отговори
Горкото преди 3 години
Дете! Ужас!

Спонсорирани публикации