Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма

Хората се пробуждат, категорична е екоактивистката
20 юни 2020 19:00,
269
Грета се завърна, подкрепя протестите срещу расизма
Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг заяви, че протестите на движението Black Lives Matter (BLM, „Животът на черните има значение“) показват, че обществото е достигнало повратна точка, при която несправедливостта вече не може да бъде пренебрегвана, но тя вярва, че „зелен план за възстановяване“ от пандемията няма да бъде достатъчен за решаването на климатичната криза, цитира думите й британският вестник The Guardian.

Още по темата

Размишлявайки върху протестите, които завладяха земното кълбо през последните седмици, шведската активистка заяви пред ВВС: „Усеща се, че сме преминали някакъв вид повратна точка, когато хората започват да осъзнават, че не можем да продължим да гледаме отдалече на тези неща. Не можем да продължим да метем тези неща под килима, тези несправедливости“.

„Хората започват да намират своя глас, за да разбират, че всъщност могат да окажат влияние.“

Пандемията от коронавируса й даде надежда, като показа, че властите са в състояние да действат, когато са изправени пред извънредни ситуации, но климатичната криза трябва да се третира със същата спешност, каза тя.

„Това показва, че в криза действате и то действате с необходима сила“, каза тя. „Изведнъж хората на власт казаха, че ще направят всичко необходимо, тъй като не могат да сложат цена на човешкия живот, допълва „Фокус“.

„Основното послание, което подчертава всичко, което ние (като активисти за климата) правим, е:„ Слушайте науката, слушайте експертите “и изведнъж чувате всички навсякъде да казват това. Усеща се, че коронавирусната криза е променила ролята на науката в нашето общество. "

17-годишната активистка използва времето си за изолация, за да учи, въпреки че си е взела почивка от училище за една година, за да може да се бори с климатичната криза. .

„Мислех, че така или иначе съм вкъщи, така че бих могъл просто да уча… в свободното си време, като бонус. Всъщност не се брои, но обичам да уча толкова много “, каза тя. "Аз наистина съм последният, който се оплаква, защото не съм бил засегнат от това."

Тя също е използвала времето си за създаване на радиопрограма „Човечеството все още не се е провалило“, размишлявайки върху някои от своите преживявания и срещи през последната година и разглеждайки някои от предизвикателствата, пред които е изправен светът при справянето с кризата в околната среда.

„Климатичната и екологичната криза не могат да бъдат решени в рамките на днешните политически и икономически системи“, каза тя. „Това не е мнение. Това е факт," обобщава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това момиче да се погрижи първо за себе си, преди да спасява света!
139
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, искам да споделя: живях 5 години в САЩ, и 8 във Великобритания. Бях умерено дискриминиран в САЩ и малко повече във Великобритания. Учтиво ми бе обяснено, че съм роден другаде и ако имам претенции, макар и справедливи, да си ги потърся вкъщи, понеже съм гостенин и не е особено правилно да проявявам такива. Естествено бях дискриминиран заради: акцентът си, външния вид ( южноевропейски), и често се случваше да подочувам неприятни подмятания, когато казвах откъде съм. Грета остана безмълвна.
138
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато чета изказванията на "активистката" си мисля, че Ленин, Маркс, Енгелс, Хо Ши Мин, Индира Ганди, Че, Мао и ред други "знайни и незнайни" могат трева да пасат;)К'во става с вируса???
137
1
 
24
 
! Отговори
преди 3 години
Грета е експерт в едно нещо: крещенето в лицето на възрастни хора.
136
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе тва знае ли ИЗОБЩО на къде е тръгнало!?
135
1
 
10
 
! Отговори
до 120 пали меча преди 3 години
Икея е много зле, магазин за oфце му викам аз, обикаляш по едни стрелки....да гледаш гадни неща. Волво е Китайско много отдавна, Грипен никой не купува, двигател и въоръжение като на ф16 с по лоша авиониа и т.н., H&M са евтина ширпотреба, Скайпа умрe. Музика?? Валя Балканска лети в космоса, Николай Гяуров, Борис Христов, Гена Димитрова и др. Лактобацилус булгарикус, шести сърдечен тон, безстепенна кутия -открити от българи. 2-*** космонавти, 3-ти при производство на космическа храна......
134
0
 
11
 
! Отговори
Чукча не читатель преди 3 години
До ГостВъй някой е засегнат. За справка до 44та произвеждаме шасита за Додж, Даймлер и имаме клон на IBM от 30те още. Имаме и солидно присъствие в производството на радио предаватели които са на или над нивото на производители като Филипс. Със завист,алчност и бандити които знаят само да вземат на готово няма и да имаме производство и ще си стоим бедни. Ти знаеш за кои прасета говоря. Това, че говоря за производство и може би износ а не за внос дори няма да коментирам. :)
133
4
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименАма прасчо това си ти, бе! Тъй че говори за себе си. Вносът не винаги е доказателство за престиж на дадена европейска страна. Твоите дядовци и баби само с чуждестранни и вносни стоки, услуги и технологии са се ползвали, няма що!
132
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой? лансира Грета, и предостави трибуна за нейната дейност. Защо? точно Грета, а не казахстанката Алма например. Как? се осъществява финансирането на нейните прояви. Кого? обслужва Грета и чии интереси. Къде? едно обикновено дете в тийнейджърска възраст може да бъде избрано за подобни действия. Какви? са причините за нейната поява на сцената.
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 120Skype е естонско, не шведско. Повечето хитове от 90те не са шведски, The Cardigans и Abba не отговарят на критерия "повечето". Gorenje е словенско и Beko турско, така че няма значение до такава степен ? Шведите (че и турците и до степен словенците) не са управлявани 76 години от послушни толупи, по модел близък то този рекламиран от Грета. Затова имат и бизнес. Ето пример: прасчо иска бизнес и айде бой по монбат щото собствениците имат акъл за разлика от праси. Там това липсва.
130
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименИ за Тесла и Айнщайн са мислели че са лудиАма, те все пак са мъже, ***! А тая поне за сега по пол е малко момиченце, та накъде се е запътила?
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми то по тая логика и не трябва да се наричат и "американци",щото Америка е на името на откривателя и морелплавателя - Америко Веспучи от Флоренция(Европа).Обществото има доста по-големи проблеми за решаване,отколкото глупави теми и занимания с имена и личности от миналото.Хората искат достоен живот и заплащане,това ги интересува.
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички престъпници независимо от цвета трябва да се застъпват с коляно.
127
3
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименБългарите не сме роби, а ощетени! Арменците също! То по твоята логика и гърците и сърбите са роби на турците! Иначе че трябва турци и гурчоля да ни връщат земи, е ми трябва, бе, ***!
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е просто, трябва да се спазва закона.Справедливостта е за всички. Това е Америка. Специални отстъпки за цветни са недопустими.
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците и гърците също трябва да върнат на българи, траки и армени заграбените Армения и Тракия, че са им били роби.
124
0
 
10
 
! Отговори
Panov преди 3 години
Абе тая нема ли да спре да си проветрява устата, че що емисии направи, гретенизъм с гретенизъм...
123
2
 
16
 
! Отговори
aa преди 3 години
и те ще минат по този път!! това което се случва сега в западна европа и щатите се случи в българия 1944.когато некадърниците ,лентяите опоскат всичко напъхат в миша дупка умните и кадърни ще разберат точно какво е социализъм и пълха анархия, господство на ***.
122
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грета!Опитай се да караш нормален пубертет.Ако не можеш, лекувай се. Има добри психиатри.
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според черните и Грета САЩ трябва да върнат цялата държава на индианците и техните внуци както и да се преименуват имената на градовете като Ню Иорк, което в превод е "нов пристаище за роби" или Бостон, "гард на господарите" и много други. Но къде ще идат тогава белите и черните като върнат заграбеното на индианците.

Спонсорирани публикации