Южният полюс се затопля три пъти по-бързо от останалата част на света

За последните 30 г. температурата там се е повишила с 1,8 градуса
30 юни 2020 21:20, Ния Христова
21
Южният полюс се затопля три пъти по-бързо от останалата част на света
Снимка: Pixabay
Южният полюс се е затоплил над три пъти повече от останалата част от света през предишните три десетилетия, съобщи ДПА, като се позовава на новозеландски учени.
 
Температурата на Южния полюс се е повишила с около 1,8 градуса по Целзий за предишните 30 години. Това е повече от три пъти над средното за света. Екип от университета на Виктория в Нова Зеландия са направили изследванията. Резултатите са публикувани в списание "Нейчър клаймит чейндж".
 
Резултатите оспорват схващането, че Южният полюс е защитен от затоплянето. Данните показват, че повишаването на средната температура се свързва с естествените климатични промени в тропиците. Това каза ръководителят на изследването Кайл Клем.
 
Изглежда, че по-топлите температури на морската повърхност в тропиците са засилили циклоните в Южния Атлантически океан. Това е улеснило движението на топлия и влажен въздух към вътрешността на Антарктида.
 
"Това показва колко тясно свързан е климатът на Антарктида с непостоянния климат в тропиците", обясни Клем.
 
Хората безспорно имат роля, но е трудно да се определи каква част от затоплянето може да се дължи на увеличените емисии от парникови газове. Човешкият принос може да е отговорен за затопляне от около 1 градус по Целзий през последните трите десетилетия според климатичните модели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
2
 
! Отговори
Flatearther преди 3 години
Южен полюс не съществува, земята е плоска!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехаааа, либерастите пак са ни снеснли поредната история за края на света. Плащайте ПОВЕЧЕ данъци, хранете повече мангупи докато те се стрелят по улиците и ви ограбват къщите.И да гласувате за дементиралата мъ..рша байдън, който обича децата да му галят косматите крака, както и да души децата по сцените.
13
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами след като е толкова на юг.
12
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 3 години
Антарктида, не Атлантида - съвсем се смахнах от жегата
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм убеден каква точно е земята, кръгла или плоска, но ако е кръгла то със сигурност оста и се е изместила, и това е очевидно по позицията на изгрева и залеза на слънцето. Част от климатичните промени на нашите ширини се дължат и на това.
10
2
 
8
 
! Отговори
HAARP преди 3 години
Докато ХААРП си прави каквото иска, така ще е!
9
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Единственият българин,който е стъпил на Южния полюс е проф.Христо Пимпирев.Това става през 2012 на 29 декември,почти 101 години от как норвежеца Амундсен стъпва там за първи път.Ледът на това място е дебел 2500 метра и е върху скала от 150 метра.Така че има доста години да се...затопля,за да може леда да отънее и се стопи до скалата.
8
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям майтап ще бъде, ако дойде едно земетресение и изчисти човечеството за няколко минути. И ще ис кажем - защо ручааме тогава жабетата с това затопляне, си оу ту, ар ю драйвинг иликтрик разби'ш'и, перки у полето мизерни киловати ток да правят, задръствания и нерви и загуба на време велосипедистии ти тротинетисти да се ползват цяло платно на автомобилите, данъци и не не знам си какво си.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затоплянето е добър бизнес със страховете на хората. Освен това може да послужи да се забави развитието на Китай и Индия, защото те не могат да живеят на стандарт на живота като нас, няма да има толкова суровини на планетата за да живеят като нас. Така че екологичните мерки могат да им забавят икономиките, после трябва да има война с тях ако исламе да си запазим стандарта на живот и да живеем добре и щастливо.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи в пстаналата част на свта температурите са се повишили само с 0,6 фрадуса за 30 години?!? Това ли повода за цвлата истерия, която ни натрапват! Поредното фоказятелство, че искат само пари!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цялата слънчева система има покачване на температурите както на Земята - и на Венера, и на Марс, даже и на Плутон. Безумие е да се мисли, че човек с неговата смешна дейност може да промени климата. Дори и всички ядрени бомби в един и същи момент да се взривят това няма изобщо да повреди Планетата и климата, хората са едни мравки, какво могат да направят едни мравки. Но хората са и арогантни и се представят, че уж виждатели спасявали Планетата. А Планетата може да ги изчиски само за един миг.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер българското черноморие ще дойде по близо до нас, а бетоновите курорти ще отидат под водата и няма да ни развалят гледката към морето.
3
4
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Водата пренася топлината затова на полюсите се вижда разликата най много. Северният търговски път е много натоварен в момента .В Китай се стига само за 21 дена. Това го пише в руските сайтове. Руснаците правят но флотилия от танкери .Нов модел .А за през зимата искат да направят подводница атомна която да транспортира газ през северния океан .Докато ние спрорим затопляме ли се хората правят пари ,а на нас ни говорят че членството в ЕС и нато било като слънцето и водата за бг.
2
4
 
14
 
! Отговори
dg преди 3 години
Хода на планетата и активноста на Слънцето не подлежат на промяна от човека !
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
М...да. Скоро очаквайте пингвини на Копа Кабана и на карнавала в Рио...

Спонсорирани публикации