България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз

Заедно с нас в двете структури е приета и Хърватия
Обновена: 10 юли 2020 19:16 | 10 юли 2020 19:15, Бойчо Попов
429
България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз
Bloomberg L.P.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като съществена част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Заедно със страната ни в двете структури бе приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

България ще предприеме последващи ангажименти, за да се стигне до реално въвеждане на еврото, в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия. По тези последващи ангажименти предстои да бъдат проведени преговори с европейските партньори, включително с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.Hidden Field

На 10 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклада си за постигнатия напредък в седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция. В заключителната му част се обобщава, че България не е готова за приемане на еврото и вече не изпълнява част от формалните критерии. Страната покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти, но заради растящата инфлация не покрива критерия за ценова стабилност.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Повече за пътя на страна ни към еврото вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още по темата: България в еврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
референдум ?????????????????????
317
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До VicctorТези които искат да бъдат свободни, а не роби и мразят безродните предатели.Нещо друго неясно?!
316
3
 
10
 
! Отговори
Vicctor преди 3 години
Кой има интерес от нарушаване на спокойния ход на България към Европа ? Европейския съюз не е идеален, но всички се бутат за там. ЕС си е самодостатъчен като пазар, производство, наука, култура. Но е клуб на богати държави.
315
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От един комсомолски секретар и син на милиционер, нищо добро не може да излезе.Живял съм тогава и точно това племе - комсомолците, чи е до нолка познато. Нагъл, подъл и страхлив - това е, и Лойко е същия.
314
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро теглих чертата и се оказа, че за 28 години трудов стаж, съм внесъл в хазната към 350 000 лв данъци.В последната половин година ме гонеха да ми дават заеми с лихва под 3%. Без всякакъв ЕРМ.Банкянският *** пак се превъзнася - нищо толкова специално не е станало. Само дето наля държавни милиони в частна банка в цялата суматоха.
313
6
 
11
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Твърдо смятам че това е най-доброто за такива като нас! Спряха ви далаверата, нали?
312
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потърсете в гугъл за приемането на Великобритания в ERM, колко бързо са влезли в криза и колко бързо и панически са отказали приемането на еврото. Неслучайно наричат ERM "eternal recession mechanism". А лоботомизираните гробари се радват колко хубаво било. Боже, боже...
311
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Това е исторически момент!В държава пълна с мошеници,тарикати,олигарси присъствието на Европа е от крещящо значение!Влизаме с приравнен курс,***,както никоя друга държава досега.ЕЗ е ключово условие за инвиститорите,което ще качи конкурентноспособността на труда,и естествено от там стандарта!Когато двама работодателя се борят за работник,цената му се вдига и обратното! ЕЗе гаранция за стабилен бизнес с и особено след драстичния спад на този показател в Китай,България ще успее !
310
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито! Влязохме в клуба на големите длъжници.
309
2
 
16
 
! Отговори
Чезаре от Италия преди 3 години
Българите не искате монархия. Не искате социализъм. Не искате капитализъм. Няма друго. Ако искате безусловен базов доход по 3000 евро на калпак значи са ви излъгали. Няма кой да ви ги даде.
308
13
 
21
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Това е много лоша новина за обикновения човек в България. Обедняването ще е лавинообразно и необратимо. Ще ни плащат заплатите в левове, а ще плащаме в евро. Всеки, който не го е осъзнал още да прочете какво става в Германия след приемане на еврото.
307
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нема що , ще станеме още по бедни ,суджука от Банкя ликува , ще си купи имат и на Малдивите
306
2
 
12
 
! Отговори
България преди 3 години
До пияница мистикВалутата на Англия 70% е в долари от Америка. Посоката им е винаги надолу и надясно.Улиците и дупките по тях са пълна трагедия. Лондон не е жесток град а една дупка на кавала и не михаресва зашото живея в Чикаго. Поздрави.
305
17
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До тулупчеА защо карат обратно на целия свят? Англичаните са си англичани, аз много ги харесвам, защото са различни. Нито валутата си дадоха, нито посоката на движение смениха. Да не говорим за двуетажните им автобуси и тесните улички по които карат. Живял съм една година в Лондон, жесток град, много ми хареса, но много скъп.
304
16
 
15
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
Царя се чуди и мае що народа не гърми шампанско и що не отваря кутиите с хайвер по повод тая извънземно убава вина....и даже вика недовеолен съм ..не я оценявате...и ни един царедворец не се сеща да му прошепне в ухото ..царю честити ..народа пие гола вода и яде сух лебец....тез дет са покрай тебе не са от народа ...те са наште хора....
303
13
 
13
 
! Отговори
дам... преди 3 години
България вече загуби една своя територия и тя премина в ръцете на младежки дпс активисти, да не кажа че направо премина в ръцете на младежки дпс терористи! Това е и трябва да е водещата новина!
302
8
 
4
 
! Отговори
F преди 3 години
Изберете мене АН , Аз Народът или Мани Ани за премиер за тримесечен мандат и аз за себе си и стотинка не искам, искам просто цялата власт да се изнесе у българския народ, има си някакви доказателства кой е българин и кой не! Или вие си направете такава партия АН, поръчайте си да ви изпрограмират български скайпове и политически сайтове, интелигентно направени, просто ще излезе малко по-скъпичко, но така и трябва да стане!
301
19
 
18
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
Като е толкова хубаво еврото защо Великобритания винаги е била със своята валута която и до ден днешен рита задните части на еврото дори при Брекзит? Борисов 10 години продава България на САЩ ( 50 годишните им ф-16 дето купи) и на централните банкери. Питайте Италия дали са станали по-добре като са минали на евро!
300
9
 
3
 
! Отговори
F преди 3 години
Вкарайте такава партия АН , Аз Народът, щом са такива из-роди и слаб0умници управляващите и няма кой да ни оправи, защо народът да не се самоизбере той? Малко и военни трябват, но пък българите се бият екстремно добре въпреки продажните ни военни, така че трябват ли ни военни? Май не, тия танкове на народа да ги раздадат. Военните си имат проверката кои са с български гени. Българите са достатъчно интелигентни хора, вече когато потръгне и се пооправи държавата, може и с избранници в парламента.
299
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито на всички нормални и интелигентни българи!