8 любими храни, вредни за зъбите

Енергийните напитки са наситени с много захари, които вредят на зъбите
23 юли 2020 21:37, Михаела Лазарова
0
8 любими храни, вредни за зъбите
Снимка: Istock

Здравето на зъбите зависи от това с какво и как се храним. Свикнали сме да смятаме, че захарта и сладките храни са главните причинители на кариес и разваляне на зъбите. Освен тях обаче има много други храни, някои от които иначе полезни за здравето, които могат да навредят на зъбния емайл. Вижте кои са храните, които могат да причинят заболявания или счупвания на зъбите.

Пуканки

Пуканките изглеждат безобидни за зъбите, но всъщност не са. Те крият риск от счупване на зъбите заради твърдото ядро, което имат недостатъчно разпукалите се пуканки. Освен това дъвченето на пуканки може да предизвика нараняване и дразнене на венците, което е допълнителна предпоставка за поява на проблеми със зъбите.

Сушени плодове

Сушените плодове са колкото полезни, толкова и вредни. Полезни са заради хранителните вещества, които съдържат – витамини, минерали, фибри. Сушените плодове обаче са много концентрирани на захари, тъй като са дехидратирани. Това крие риск от разваляне на зъбите и поява на кариес. Освен това при консумация на по-голямо количество могат да предизвикат и скок в кръвната захар, което е допълнителен риск от диабет.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


0
Още по темата: зъбиплодовекариеси
Още от Гладен гид
Рецептата Dnes: Сармички с лозови листа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари