Оборотът на заведенията спаднал с 60%, задават се масови фалити в сектора

Хотели пълни на 20%, затварят още през август
178
Оборотът на заведенията спаднал с 60%, задават се масови фалити в сектора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заведения и хотели по родното море са в колапс от непомнен срив в оборотите заради коронакризата. Гледката на хлопнати кепенци вече е обичайна на северното ни Черноморие, а на юг някои ресторантьори се радват, ако масите им се “напълнят” с десетина души дневно. От 40 до 60 процента са намалели оборотите в бургаските кръчми, в съпоставка с миналия сезон, алармираха пред “Труд” собственици на ресторанти.

В 12 часа по обед, заведения за хранене в центъра на града, където друга година гъмжи от туристи, са полупразни. Едно от най- модерните кафенета в италиански стил пък на ул. “Ивайло”, което беше хит сред бургазлии, е хлопнало кепенци. “Тези, които работим, сме определено по-малко от миналото лято”, сподели собственик на пицария.
“Аз лично не пипам менюто, но знам, че има много колеги, които предлагат значително по-малък асортимент отпреди”, коментира друг ресторантьор.

 Най- посещаваните заведения в Бургас са така наречените “капани” - на брега на морето, такива приятни кръчмици има и вътре в града. Те предлагат рибена чорба и морски дарове от “а” до “я”. Техните обороти също са спаднали доста, включително и на един от най- предпочитаните, с гледка към морето и отплаващите корабчета към остров “Света Анастасия”.

Засега обаче рибните ястия не са намалени, същите като миналото лято са и цените им, с което приликата със сезон “Лято 2019” се изчерпва.

Липсата на туристи удря сериозно и ресторантьорите във Варна. Повечето от близо 2000 заведения в морската столица са отворени, но отчитат средно между 40 и 50 процента спад в оборота, обясни Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията. Той прогнозира, че през октомври ще има масови фалити в сектора.

Още по темата
Хотелиерите са в шок и още през август част от тях може да затворят. Половината хотели в комплексите край Варна не работят в разгара на летния сезон. “В част от отворените бази на Златни пясъци и “Св. Св. Константин и Елена”, където почиват туристи от Полша, Германия, Чехия и Румъния, заетостта е малко над 50 процента, но разчитащите само на един пазар са полупразни, съобщи пред “Труд” проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара. Според него регистрираният през последните дни ръст на заразените с COVID-19 води до нови анулации и не е изключено някои от работещите хотели да хлопнат кепенци още идния месец.

Труден е сезонът и в Албена, където над половината хотели все още не са отворени. В съседното с. Кранево детските лагери пустеят заради затворените граници с Украйна, Русия и Беларус, а в лъскавите нови комплекси до брега заетостта е около 20 процента. Затова и сезонните търговски обекти по пътя към плажа отварят само в почивните дни, когато ивицата се пълни с варненци и добричлии.

Сервитьорките и барманите са първите, които попадат под ударите на ниските обороти в крайморските кръчми. След пандемията, иде втора вълна от нови безработни, тъй като шефовете не могат да плащат заплати и съкращават новонает персонал.

Собствениците на заведения не си позволяват рекламни кампании като през минали години, когато отпред на по-лъскавите кръчми имаше хостеси. Тази година ремонтите и иновациите зад бара са обсолютно табу. Режат се и бройките на масите на открито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
8
 
7
 
! Отговори
Отровното трио преди 3 години
отрови сезона. Масовите корона партита, призивите да се ходи без маски и личния пример доведоха да бум на случаите. Вече сме под карантина с почти всички страни от Европа.
121
1
 
24
 
! Отговори
Stefan преди 3 години
Да останат само качествените заведения, повече от половината не стават за нищо откъм хигиена и цени, да не говорим за обслужване. А и да помислят за завръщане към селското стопанство.
120
0
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 3 години
Били сме по едно и също време. Аз бях на северния плаж. С лице към морето в дясно ми оставаше заведението-кораб, а в ляво някакъв хотелски комплекс. Та, точно над плажа, на улицата в някакво дървено капанче пих наливна бира /500 гр/ за 1.00 лев /ЕДИН ЛЕВ/. В Русе, в най мизерната кръчма цената е поне двойна!
119
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е нужмо човек да ходи на заведение? В едно здраво семеийство, християнско или каквото и да там ислямско или друго, няма нужда да се ходи на места където други хора са сготрили нещо с цел да изкарат пари, а ти да даваш пари за да го ядеш или пиеш.
118
3
 
22
 
! Отговори
Монката преди 3 години
каквото си посееш ,това ще пожънеш.Важи с пълна сила за родните мутро -тарикати по черноморието.Веднъж отидох с жена ми на ресторант на черноморски курорт и ми кажаха учтиво -тука не е за бегета .демек българи.Така ,че както казват някои -яко ще се фалира!
117
3
 
6
 
! Отговори
az преди 3 години
ха. То с новите корона вълни, и следващия и по-следващи сезон са заминали. Да не говорим за икономическата криза дето още не ни е ударила даже. Просто истината, е че вече няма място за 100 хиляди хотели и кръчми, а за 20 хиляди. Като изпофалират мнозинството, останалите ще си живеят добре. Даже аз ако бях кръчмар, щях да искам другите да фалират по-бързо, че да има за мене.
116
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко. Ще затворят първо хубавите заведения, в които се храня редовно, защото българина си предпочита гнусната кухня и занижените хигиенни норми, само и само да спести 2 лева.
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128Хипербола, баценце. Никой не ти е казал, че сме Сахара, ама въпросът е, защо разни северни страни са в пъти по-напред от нас в земеделието си, при положение, че получават на 1/2 от слънцето, което получаваме ние. Защо има толова земи,д ето се гледат култури, които не са нито за почвата, нито за водата, нито за климата.
114
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ти нормален ли сиТози коментар не може да е на нормален човек. България била в пустеещи земи!! Обиколи малко, огледай се, отвори google earth и виж....Вероятно си сляп или просто комунистическа чугена глава.
113
6
 
25
 
! Отговори
ти нормален ли си преди 3 години
До АнонименЧе кое не е съсипано??? Цяла България е в пустеещи земеделски земи, и какво точно произвеждаме за износ че не се сещам??? *** към Монтана, Плевен, Шумен, Благоевград, Кюстендил, Видин и т.н. всичко е мизерия и пустош.
112
1
 
7
 
! Отговори
Bobi преди 3 години
102 Пепа го е казала: "Големите хотели почти са затворени,но по малките си имат туристи. Плажовете са доста пълни." Ето това е истината. При малък брой туристи (както е било замислено...) е ОК. Прекарали са добре.
111
3
 
23
 
! Отговори
az преди 3 години
Въобще не са им пипнати менютата. Въобще. Цените са тройни на тия наглеци за още по-долната им услуга тая година. И после се чудят що няма хора. Кретеноиди.
110
1
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
До Анонимен#120: Керкенез, питай баба си, да ти каже за завод с 4500човека персонал, в който се сменят поколения работници, с детска градина, докторски кабинети, почивни станции, жилища. На нас няма да повярваш. Това сега тука фирма с едно работно помещение, едно складово и тоалетни, аз не го смятам. То пенсийте на 100000човека няма да ти изкара.
109
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като си избърсах сълзите (много се развълнувах за хотелиерите и ресторантьорите), с тъка в сърцетото си мисля: Ами да фалират! Да не съм ги карал да застрояват де що имаше плаж? Да не съм ги карал да си гонят клиентите било с лошо обслужване, било с високи цени, а най-често и с двете?Айде, къш!
108
0
 
15
 
! Отговори
Спокоен преди 3 години
Вчера бях на "Константин и Елена". Свободните от такси места са пълни докрай! Поразходих се из комплекса - 70% от хотелите, заведенията и магазинчетата са затворени.
107
4
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
Не е вярно това! Я елате да видите в Ямбол - град с две военни поделения и пенсионери военни. Заведенията са пълни. Пък нека са "селяни" във вашите очи.
106
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Няма какСъсипаха земеделието, съсипаха производството, съсипаха енергетиката.кое производство са съсипали бе каскет смачкан? Я кажи една сериозна фирма, която да си е затворила завода? Кажи кое точно е съсипано в земеделието? Къде си видял пустеещи земи? А за енергетиката?Стига с тия лъжи на Радев и Нинова!
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не им е виновен. Държат цените високи. Барбони, тoалетни за 5 лв., бутилка минерална вода на 100% по- скъпа... Нека да продължават така!
104
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведения и хотели по родното море са в колапс от непомнен срив в оборотите заради коронакризата."Незапомнен срив" от неиздаване на касови бележки :) Всички плащания само в брой. Няма касов бон - нямало било клиенти!
103
1
 
26
 
! Отговори
Патриот!!! преди 3 години
Министърката на туризма ми каза да почивам на нашето море. И затова сега ще тегля бръз кредит 3000лв за да заведа жената и детето у Приморско да ядът гренясала цаца по 10лв, да лежат на барбарони по 20лв и да пият фрапе по 8лв. След морето ще тегля още един бръз кредит от 2000лв за да покрия медицинските разходи за лечение на чревни проблеми, кожни възпаления и други. Така хем ще почивам като баровец, хем ще помогна на едни честни хотелиери!!!

Спонсорирани публикации