60 ядрени бомби и 5000 тона химически оръжия – запасът на Северна Корея

Тя се надява, че страхът от ядрена война ще държи противниците на режима далеч
21 авг 2020 21:03, Нели Христова
104
60 ядрени бомби и 5000 тона химически оръжия – запасът на Северна Корея
Снимка: БГНЕС

60 ядрени бомби и над 5000 тона химически оръжия крие Северна Корея в арсенала си, става ясно от доклад на американската армия, наречен "Тактиките на Северна Корея". Според него Ким Чен Ун няма ни най-малко намерение някога да се откаже от този запас, тъй като чрез него възпира страните, които иначе ще направят всичко възможно да променят режима.

"Северна Корея има между 20 и 60 бомби, като е способна да произвежда по 6 нови на година", гласи докладът. Някои експерти обаче твърдят, че до края на 2020 година КНДР вече може да има близо 100 ядрени бойни глави.

"Страната продължава да ги произвежда, защото лидерите й смятат, че ядрената заплаха ще възпре останалите държави, които искат да променят режима", допълват авторите.

Според американската армия Северна Корея има третият най-голям запас от химически оръжия - между 2500 и 5000 тона. Военните вярват, че в ситуация на конфликт, КНДР най-вероятно ще използва химически артилерийски снаряди, съобщи агенция Yonhap News.

В САЩ също така са притеснени, че армията на Ким Чен Ун може да притежава антракс или едра шарка. Според експертите, ако бъде прикрепрен към ракета, изстреляна към Сеул, само 1 кг антракс може да убие 50 хил. души.

Северна Корея също така развива способностите си за кибервойна, като е наела близо 6000 хакера, повечето от които са базирани в чужбина.

Според изтеклия доклад на ООН, Северна Корея може да създаде достатъчно малки ядрени глави, за да се поберат в  балистичните й ракети. В началото на август няколко държави предупредиха, че Кралството на отшелниците може да е преодоляло техническото препятствие за изстрелване на ядрена ракета с голям обсег. Те също така предупреждават, че КНДР продължава да извършва ядрените тестове, въпреки че тяхното прекратяване бе договорено между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп.

КНДР не е тествала ядрено оръжие или ракета с голям обсег от 2017 г., когато Ким Чен Ун обяви, че страната му е финиширала в състезанието за създаване на "Бомбата", въпреки международния скептицизъм. През същата година лидерът на Северна Корея наблюдаваше изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета Hwasong-15, която е в състояние да достигне САЩ.

Експертите предполагат, че страната е тествала термоядрена бомба в подземната си площадка, която е била толкова мощна, че е причинила частично срутване в планината.

Експертите предупредиха - по това време от учените, работещи за Ким, се е изисквало да направят ядрената бомба възможно най-малка, за да може тя да бъде прикрепена към балистичната ракета. След това те трябвало да разработят технология, която да я приземи точно на целта. Така КНДР щяла да има оръжие, способно да заплаши САЩ.

Доклад, публикуван от "Ройтерс", бе представен на 15-членния комитет за санкции на Съвета за сигурност на Северна Корея.

"Корейската народнодемократична република продължава своята ядрена програма, включително производството на високообогатен уран и изграждането на експериментален реактор за лека вода. Корейската народнодемократична република продължава производството на ядрени оръжия", гласи доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това я пази, ако ги нямаше досега нямаше да има Северна Корея. Не я нападат единствено защото знаят, че загивайки, Северна Корея ще отговори с болезнен за САЩ удар.
50
6
 
13
 
! Отговори
Фен на НРБ преди 3 години
До 59Седемте чудеса на Българския комунизъм 1. Всички имаха работа.2. Въпреки че всички имаха работа - никой не работеше.3. Въпреки че никой не работеше - планът се изпълняваше 100%.4. Въпреки че планът се изпълняваше 100% - в магазините нямаше нищо.5. Въпреки че в магазините нямаше нищо - всички имаха всичко.6. Въпреки че всички имаха всичко - всички крадяха.7. Въпреки че всички крадяха - винаги оставаше още за крадене.
49
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Народна Република България (1944 - 1989) - Златният Век!"Хаха, никога няма да забравя, каква мизерия беше тогава! Единствено само безработица нямаше ама и нищо не плащаха. 95% от населението под линията на бедност. Идеш да си купиш някаква техника то няма. Айде, намериш нещо то пълен ***, разглабяш и преправяш! Гледаш като Гаврош едни немски списания Некерман и ти текат лигите. Златният век е бил преди 1944г преди да дойдат тия безхаберници. Е, тия по върховете на партията не са живяли така
48
1
 
5
 
! Отговори
Слънчарски преди 3 години
До До 46Всичко му се е плащало от народа, за да работи срещу него. И не е само Доган. Всеки ДС агент е бил така. Дори не се знае какъв им е бил броят на тия ***. И сега същите продължават да ни смучат. Да не мислиш, че тия, които са били привиквани за разпити са били пускани по живо по здраво? Най-малкото са измъчвани, за да признаят или издадат някого. А Белене е бил специално за такива затворници. 5000 човека наведнъж е можел да приема. Илюзията е, че си мислиш, че е бил някакъв рай...
47
6
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А у нас крадлив дедо и сюлейман паси нарязаха ракетите....
46
1
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
И всеки различно виждал и чувал в марковия ефир. На това марков ли му викаш?
45
2
 
3
 
! Отговори
Слънчарски преди 3 години
До До 46То защото никой не е влизал в затворите има израз "политически затворник". Ако се поразровиш, почетеш досиета за агенти на ДС, ще разбереш за какво е идело реч. Само ще каза, че Ахмед Доган е бил привлечен към ВГУ, защото е изказал пред агент, че негов приятел говорил, че турците в България ще скочат като тези в Алжир. Погледни му досиетата. Получавал е по 200 лева месечно, отделно му се е плащало образование, храна, дрехи и "бонуси". Само, за да доносничи за колеги и приятели.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мотокари изнасяхме в цял свят.......докато използваме олово за противотежест.......опитай опят каскет.
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей 48, никой не те кара да вярваш.Намери някой възрастен човек на когото да повярваш.Отиди в Белене - там сега е музей да ти покажат свинарниците, които са захранвани с човешки трупове. На днешния депутат от БСП Тома Томов баща му е бил шеф на Белене.Тй затова се покри и не се вижда. о не се отказва от депутатската си заплата.
42
3
 
9
 
! Отговори
Слънчарски преди 3 години
До Анонимен 42Много от тия заводи са работили на загуба и производството им е изчезвало безследно (крадено от работници, от управа, от доставчици и др.) Или голяма част е била само на хартия. Както стана ясно при ревизиите след 1990-та. Не може да има толкова много заводи, а железарии и магазини за техника да стоят полупразни. Всъщност е имало 1 такъв магазин само в най-големите градове. Няма логика. Филмът "Кит", ако си гледал, доста дочно описва ситуацията.
41
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47 Нищо не изхвърляхме. В Куба видях наши вилици - Made in Kaspichan. Мотокари изнасяхме в цял свят. Да продължавам ли? Домати и пиперки в цял свят. Българска роза - 80% от световното производство беше наше. Нефтопреработване, текстил, металургия, лека и тежка промишленост - Народна Република България (1944 - 1989) - Златният Век!
40
4
 
9
 
! Отговори
:-) преди 3 години
Браво на КНДР!!! Да продължава все в същия дух!
39
10
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Хвърляни в каторги, защото казали виц за бай Тошо. Стига бе, не думай. Точно бай ти Тодор ходеше да му разказват вицове за него. Никой не лежал в затвора за това, не лъжи.Дори през комунизма се правеха филми критикуващи системата - къде комедийни, къде сериозни - "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита" и т.н.А днешните свободи не са никакви свободи, а илюзия за свободия. Бедният е 95% от населението (по времето на НРБ бедни, гладни и жадни нямаше), за Париж и Лондон няма пари да отиде.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали съм ги обикалял тези заводи.Продукцията им беше под всякаква критика. Повечето за изхвърляне.Дори в соц страните не можехме да я пробутаме.Добре, че руснаците ни даваха евтино петрол и го препродавахме, та големите заводи, които също работеха на загуба да бъдат дтирани.И бай Тошо си го каза през 89та - "Социализмът е едно недоносче" - това го каза този който ти го налагаше социализма 35 години.
37
4
 
4
 
! Отговори
Слънчарски №40 преди 3 години
До АнонименСвободен си да пишеш и говориш (почти) каквото си искаш. Затова и има фалшиви новини, пропаганди и т.н. Защото хората имат свобода да пишат такива неща, а не да бъдат арестувани, бити или хвърляни в каторги, защото са казали виц за Тато. Свободен си да ходиш където си искаш, стига да паспорт. Дори и пеша може да стигнеш до Париж или Лондон. Места невъзможни преди 1990-та, ако не си бил партиен или от ДС агентурата. Има много свободи. Просто живееш в миналото и отказваш да ги видиш.
36
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всеки град имаше по няколко завода. Имаше работа и за тези които не искат да работят. А днес българина се унижава да мие улиците и да работи в кланиците на хитлеристите и е щастлив че му плащат мизерните евра защото иначе в демократична България е свободен да умре от глад.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фанатици,И на тях ще им дойде краят
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Сега не си ли роб? Роб на банки, роб на ГМО храни, роб на корпорациите, роб на майд контрол, роб на фалшиви новини, роб на цинизъм и комерсиализъм.Няма по-страшно от роба, който си мисли, че е свободен.Днешната илюзия за свобода е в пъти по-страшна от тоталитарния режим, границите, Белене и репресиите на комунизма. Идиотско време на цинизъм и упадък е днес.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ чрез подставената си канадска фирма Дънди Прешъс изнася злато за милиарди от България като плаща смешната комисионна от 1.2%.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2.4 милиона живеят под прага за бедността