Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна

Тя ще се слага доброволно, заяви здравният министър
28 авг 2020 16:23, Нели Христова
127
Проф. Ангелов: Ваксината за коронавирус ще бъде безплатна
Снимка: БГНЕС

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус. Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18.

Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Още по темата
Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с който Европейският съюз подписа договор.

"Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина", заяви проф. Ангелов.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора", допълни още министърът на здравеопазването.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

"Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина", каза проф. Костадин Ангелов.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KiroКупи си 2-3 за многократна употреба, едната докато се пере другата си я носи, а третата ще ти е като резерв.
24
1
 
7
 
! Отговори
Kiro преди 3 години
Поне маски да раздават безплатни, че всеки месец се харчат безумни пари за маски. Една маска повече от ден-два не става за носене, редно е държавата да се намеси и като белите държави да раздава маски на хората. В Гърция например и по училищата ще раздават на учениците, а при нас нищо?
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два милиона ваксини за 7 милиона души това ще е дефицитна стока, а наплашения *** ще иска да се ваксинира и ще стане една търговия.
22
2
 
5
 
! Отговори
ЕЗ преди 3 години
Аз не видях някъде да пише, че България е закупила ваксина. Прочетох, че България ще ПОЛУЧИ 2300000 ваксини.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако закупите тест, получавате безплатна ваксина!
20
2
 
7
 
! Отговори
Встрани от темата преди 3 години
Сега учените педиатри препоръчвали на бебетата, които са на естествено кърмене до 6-месечна възраст да не се дава вода между храненията. Защото в природата нито едно млекопитаещо не давало на малките вода, а само ги кърмели. Млякото съдържало достатъчно вода. Също и захранването с пюрета да ставало след 6-я месец, а не в 4-я както е досега. Не била развита още храносмилателната система на 4 месеца и затова бебетата имали колики около 5-я месец.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Русия прави ваксина и запада се правят на неразбрали. Чакат когата ТЕ открият ваксина тогава да е разпространят на останалите държави. Това драги зрители ви показва още веднъж че живота ви не е важен, а е важно да има студена война за която пак запада е виновен.Как така се подписва за несъществуваща ваксина сега с някаква фирма? Това е абсурно
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как безплатни бе? Два милиона по 50 лева е 100 милиона лева.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани." С други думи да купим нещо, което го няма. Още не е измислено. Но фирмичката вече е глътнала 16 милиарда евро. И после "ми не стана - ходи се маскирай".
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете - платени, а ваксината безплатна. Вярвате ли? Аз не.
15
2
 
8
 
! Отговори
кукурпигу преди 3 години
А къде ви е ваксината?
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините предназначени за източна Европа да си ги сложат Гейтс, Сорос и ко.
13
1
 
14
 
! Отговори
Kiro преди 3 години
Абе ваксината.А за маските нещо няма ли да каже? Навссякъде по белия свят са безплатни и ти ги тикат в ръцете, само при нас всеки си ги купува. А си е сума, на седмица колкото и да ги пазиш си заминават едни 3-4 броя, по левче всяка, за месец ей ти едни 15лв., като сложиш и за жената и децата, ей ти 60лв. на месец, а вече са доста месеци ...
12
3
 
24
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Запомнете едно, нищо което е полезно в този свят не е безплатно!
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатно друг път ще се плаща от на всички данъците, а тоя бизнес с ваксините е много доходоносен и сладък ваксините почти навсякъде по света ще са задължителни. Отделно ще са освободени от наказателна отговорност при дефекни ваксини водещи до лошо здравословно състояние.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи рибата още е в морето, но тигана е сложен защо ли се чудя същия подход като с фЪ-16 поръчваш и плащаш нещо дето го няма.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закупихме Не направени Самолети, Закупуваме Не създадена Ваксина ...... Да ме е срам да кажа из света,че съм Българин , защото Държавата ми поставя етикет на Будала !!!!!
8
5
 
21
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Закупили сме ваксина, която още НЕ Е СЪЗДАДЕНА! ГЕРБ задмина себе си по схеми на кражби. Не е ясно и кога ще бъде доставена в България - 2302-ра година може би... Всъщност ще бъде доставена, когато навлезе в етапа: тестване.
7
1
 
9
 
! Отговори
z преди 3 години
Седем милиона население. Пък два милиона поръчани. Смешка.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'доброволна'Който се върже на чипирането, се върже.