Некачествен сън, липса на движение... Кои вредни навици ни депресират?

Мобилните телефони водят до повишен стрес
23 сеп 2020 18:38, Екип на Tialoto.bg
7
Некачествен сън, липса на движение... Кои вредни навици ни депресират?
Снимка: Pixabay

Живеем в свят, в който получаваме почти всичко наготово с натискането на един бутон, но проблемите с психичното здраве на хората се увеличават. Миналите поколения не са имали автомобили, миялни, перални, централно отопление, доставки на храна по домовете и т.н. В днешно време хората наистина би трябвало да са доста по-свободни, а вместо това те са по-стресирани и нещастни. Това е парадокс, но той изглежда логичен, когато човек се замисли по-дълбоко за нещата.

Светът, в който живеем, е високотехнологичен и улеснен, но не и по-добър. Хората се нуждаят от чист въздух, слънчеви лъчи, полезна храна и ежедневно движение, за да се чувстват добре. Съвременният, особено градският начин на живот, не осигурява тези неща в необходимото им количество и оттам се появява кризата с психичното здраве.
 
По-долу ще разгледаме подробно кои наши навици могат да ни направят нещастни и депресирани:
 
1. Не се движим достатъчно
 
Хората от миналите поколения са живели по-близо до природата (в по-малки населени места), което по подразбиране е изисквало и повече движение от тяхна страна. Сега живеем в големите градове, където не е нужно да правим нищо, освен да се качим в автомобила си (градският транспорт не е много по-различен), да се закараме до хранителния магазин или до офиса, където да прекараме дълги часове, седнали зад бюрата. Липсата на движение, освен че вреди на физическото ни здраве, увеличава склонността към тревожност и депресия.
 
2. Вманиачени сме в пазаруването
 
Много хора в днешно време са придобили навика да купуват неща, от които наистина не се нуждаят. Някои от нас го правят, за да запълнят някаква празнота в живота си, други го правят, за да са в крак с модата. Проучванията обаче показват, че притежаването на повече и по-скъпи вещи, не може да донесе щастие на човек. Всъщност придобиването на твърде много излишни предмети, може да ни донесе безпокойство и стрес.
 
3. Не се наспиваме достатъчно
 
Липсата на сън има пряка връзка с депресията. Човек се нуждае от качествен, 8-часов нощен сън, за да функционира правилно. Прекаляването с технологиите (особено вечер), стресът, липсата на движение, некачествената храна и много други фактори, често пречат на здравословния сън, което може да доведе до изостряне на проблемите с психичното здраве. Да не говорим, че количествата кофеин, които изпиваме през деня, за да сме тонизирани, също могат да влошат нощния ни сън.
 
Какво още може да ни депресира четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
мераклия преди 1 месец
Рекувам ти депресията мила,
с компресия на твойта слива.
3
9
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
До 123

Кво парно беей, сечи дърва като мене. Иначе, след времe....800 лева парно, за тарикатете
2
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 месец
И кое по-точно получаваме наготово? Един среден. Всичко струва пари, а у БГ много пари спрямо доходите. Какво психично здраве, какви 5 лева? Спи спокойно, като парното ти е 400 лв., а заплатата 1500 - в най-добрия случай, за човек с образование, опит и т. н...
1
1
 
2
 
! Отговори
anon преди 1 месец
абе пич, как може да си толкова неграмотен?...

Спонсорирани публикации