Разединените американски щати и двамата им президенти

Малшансът на коронавирусната епидемия ли удари Тръмп?
27 дек 2020 22:10, Екип на Investor.bg
214
Разединените американски щати и двамата им президенти
Колаж: БГНЕС

Изборите в САЩ приключиха, но още преди да бъдат оповестени окончателните резултати едно нещо стана ясно – страната е разделена и няма признаци за обединение.

Според някои единствено малшансът на коронавирусната пандемия от последната година е причина за неуспеха на Доналд Тръмп на изборите, тъй като американската икономика през последните три години продължава успешното си разширяване.

Дори и без пандемията за Тръмп изборите нямаше да са така лесни. Същата тази вълна на разделение, която го вкара в Белия дом преди четири години, сега застраши неговото преизбиране. Ако преди четири години Тръмп успя да се възползва от недоволството срещу неолибералния политически, икономически и културен модел по начин, който не стискаше на никой друг републиканец, то от рано стана ясно, че това няма да е достатъчно.

Президентът излезе относително безпроблемно от процедурата по импийчмънт в началото на годината, след като мнозинството от републиканци в Конгреса не позволи в процеса да бъдат привиквани свидетели от близкото обкръжение на Тръмп. Все по-ясно започна да става, че картата с предполагаемите или действителни връзки на държавния глава с Русия е слаба и няма да донесе нужния резултат.

На друг фронт администрацията на президента Тръмп също постигна успех в началото на годината – средата на януари Вашингтон и Пекин подписаха първата фаза от търговското си споразумение. Китай се ангажира да положи повече усилия за предотвратяване на кражбата на американски технологии и корпоративни тайни от компаниите и държавните й институции, като в същото време очертава пакет от 200 млрд. долара за преодоляване на търговските му дисбаланси със САЩ. Сделката задължава Пекин и да избягва валутни манипулации за спечелване на предимство и включва система за контрол, която да гарантира, че обещанията се спазват.

Усмивките от снимките с подписването на търговското споразумение обаче бързо изчезнаха, когато стана ясно, че коронавирусът ще е явление, което няма да остане само в пределите на Китай. Забавената реакция на президента Тръмп (както по това време и на други световни лидери), както и скептичното му отношение към маските и спазването на социална дистанция помогнаха за създаването на хаос в американското общество около мерките за предпазване от коронавируса.

За това обаче допринесе и дупката, през която премина икономиката на САЩ. Страната се радваше на силен икономически ръст и рекордна заетост, преди да удари коронакризата и това помогна за известното отлагане във времето на някои от най-тежките последици. Те обаче бързо връхлетяха след първите блокади. През първите две тримесечия на годината ръстът на брутния вътрешен продукт в страната за първи път бе отрицателен от поне 2014 г. насам. Но макар силното възстановяване през третото тримесечие, то новият пик на болестта и повторното връщане на някои ограничения могат да изядат от възстановяването.

Подобна е и картината с безработицата, въпреки че пикът от март бе овладян, то молбите за помощи при безработица остават над нивото отпреди кризата.

Последствията за икономиката от коронакризата вече бяха налице, когато през май започнаха и масовите протести на движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение). Повод за повторното ескалиране на общественото недоволство стана смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през май, убит по време на арест от полицията.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа първи път напоследък чувам,че се делят на юг и север,а през последната година разбрах,че съществували и две общности - наднационални глобалисти и патриоти.Ако в Тубата не бяха пуснали клиповете през управлението на Тръмп, даже и нямаше да разбера,че съществуват такива неща изобщо.
51
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президент е Тръмп. Другото са медийни спекулации.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са ми спешни.Ще почакат.
49
0
 
2
 
! Отговори
Виж как, видиш ли? преди 3 години
Как от мухата става слон! Върнете ли ги - фалит. Не ги ли върнете фалит. Колко дуалистно звучи. ТИ НЯМА ДА ГИ ВЪРНЕШ И ЩЕ ЗАМЕТЕШ ТОВА, ЧЕ НЕ СТЕ БИЛИ ВИЕ, ОБАЧЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗНАЕ, ЧЕ СТЕ ВИЕ!
48
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ветира закона за военния бюджет в който са заложени драконовски санкции срещу СП2 и Турски поток с цел да осигури 2-3 седмици време на началника си Путин да довърши СП2, но лошите демокроти се събират още на 29 декември за да преодолеят ветото на Тръмп с 2/3 от гласовете. А че ще го преодолеят е ясно защото още при приемането 90% гласуваха за военния бюджет. Много от наблюдателите в САЩ се чудеха на това обречено вето и единственото обяснение е да угоди на Путин.
47
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разединените щати да налагат военно положение и да правят нови избори. То се е видяло че или това, или да хващат пушките севера и юга.
46
6
 
4
 
! Отговори
Да им обясня на преди 3 години
Господата, че са във фалит, но все го отлагат като поотраднят от някой - в конкретния случай те са откраднали от 500 000 български ученици в продължение на 12 години по 50 милиона долара за да си финансират или дофинансират нещо и им кажете, че ако не върнат тези пари започвайки от 1 януари ще има инциденти, които ще болят много! Много повече от тези 600 милиона. И щом парите за тях са по-важни от човешкия живот, от бъдещето на един народ, от младите хора да се стягат за война. Икономическа ...
45
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин да му мисли, Байдън ще му нацепи шлифера!
44
8
 
5
 
! Отговори
Дупе и гащи: преди 3 години
Симеон 2 не е нацист към никой друг освен към българите, но за сметка на останалите там той е изключително систематичен, бих казал по систематичен от Гьоринг с неговите газови камери, а лошото е господа САЩоамериканци е, той ако е дупето, вие сте му гащите. А още по лошото е, че аз не съм расист, нито нацист - аз мразя всички ви еднакво, но особено него много!
43
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не разбрах защо Тръмп е против имиграцията. Нали и двете му жени са имигрантки?
42
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като насадят Тръмп в панделата за корупция и агентурна работа за Русия ще свърши разединението в САЩ. Единственото спасение за Тръмп е бягство в Масква при водещия си офицер Путин.
41
4
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До 52"Зъбите на Джо Байдън избеляха откакто започна да се жабурка с белина по препоръка на д-р Тръмп." На Доктор Тръмп вика....Хахахха - евала пич, разсмя ме - това беше коментара на деня...Жив и здрав ;)
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:D ддз това е чене не са зъби
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зъбите на Джо Байдън избеляха откакто започна да се жабурка с белина по препоръка на д-р Тръмп.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анчо Салич преди 3 години
Да! Кранг имам предвид, не Шрьодер. Извинявам се за грешката. От невнимание е.
37
1
 
9
 
! Отговори
Кога ще ги стигнем? преди 3 години
С толкова бели зъби като на бАдян няма как да ги стигнем. Тук с тия бели зъбки, само Благо Жизуса може да играе.Давайте да го избираме за премиер - то се е видяло! Благо Премиер, але алеееее!
36
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рижавият комплексар - бай бай
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във връзка със стрелбата в Американските училища, Тръмп решил да се раздаде оръжие на учителите. На библиотекарките дали пистолети със заглушител.
34
4
 
16
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 3 години
Разпадане на САЩ е по приемливо от гражданска война. При разпадането на СССР започнаха сблъсъци но за разлика от съветите на който комунистите бяха забранили притежаването на оръжие то почти всеки втори американец има оръжие. Представяте ли си 200 мил. въоръжени да започнат да се стрелят като в каубойски филм. По добре мирно разделени от колкото кърваво обединени.
33
4
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ас залагам на Юга,важното е да гледаме "риалити шоу",труповете са безплатни.

Спонсорирани публикации