Поколение, белязано с пандемия... Какво е да си COVID-тинейджър?

Битката на младите днес в срещу двама врагове: самота и отчаяние
43
Поколение, белязано с пандемия... Какво е да си COVID-тинейджър?
Снимка: БГНЕС

През годините в гимназията Чарли Дейн винаги поглеждал мислено с усмивка към университета, представяйки си го като мястото, където ще прекара най-добрите години от живота си, ще се срещне с нови приятели и най-накрая ще разпери крила.

Това, което 18-годишният младеж не очаква обаче е, че ще прекара по-голямата част от първия си семестър не само далеч от дома си, но и в абсолютна социална изолация, пише вестник "Дейли мейл".

След пристигането си в университета, за да започне обучението си в инженерния факултет през септември миналата година, Чарли установява, че лекциите и практиката ще са онлайн и лекционните зали са затворени. През следващите самотни няколко седмици той разговаря с някого едва за кратко по зловещо тихите стълбища и коридори, само, за да му бъде обяснено изрично от университетския персонал да не се събира с никого.

Малко след това, в една дъждовна нощ през ноември, Чарли е глобен със 100 британски лири от охранителите в кампуса, защото стои извън блока си с малка група от студенти.

"След това ме беше страх да напусна стаята си", казва Чарли, който вече си е у дома с родителите си Бил, агент по недвижими имоти и Уенди, преподавател в Ашфорд, Кент.

Чарли не назовава университета си, но споделя, че животът му е в застой.

"Когато се намирате в малка стая, широка 2,4 м, само с един лаптоп за компания, всеки ден се слива в следващия. Това унищожава душата", споделя той. И звучи победен и премирен, точно като престъпник, на когато единственото престъпление е да бъде тийнейджър по време на пандемия.

Разбира се, през последните месеци всички ние трябваше да адаптираме радикално живота си, за да се опитаме да победим вируса. Но за тийнейджърите, които са по-малко склонни да се разболеят сериозно от Covid-19, основната битка е срещу други двама врагове: самота и отчаяние.

Във време на пандемия, когато младите хора губят и образованието си и стабилното си психично здраве, кой ще се справи с дългосрочните икономически вълни на кризата?

Да бъдеш юноша никога не е лесно, като мнозина от тях се мъчат да разберат кои са и какво искат да правят с живота си. Поне до този момент животът на тийнейджърите имаше организация и цел.

Критиците могат да посочат, че на предишните поколения например се налагаше да преживеят травмата от войната, а това, което се изисква да направят младите сега, е просто да седнат на дивана. Но е грешно да се подценява колко катастрофална може да бъде такава загуба на посока в тази възраст.

Макар че живеем в мирно време, безцелността принуждава много тийнейджъри да водят различни битки сами в стаите си. И колкото повече време минава, толкова повече младите усещат промяната в себе си. Според проучване на Института за образование на UCL, 19-годишните страдат от най-високите нива на депресия, тревожност и самота.

Тази седмица Кралският колеж по психиатрия предупреди, че данните на NHS, показващи рекордния брой проблеми с психичното здраве на деца и юноши, което е скочило с 20% спрямо миналата година - рискува мнозина от това поколение да бъдат загубени за цял живот.

За някои тинейджъри първата фаза на изолацията е много трудна. Двама студенти отнеха живота си през октомври, защото се мъчеха да се справят с изолацията.

Семейството на едното от момчетата, сложило край на живота си, разказа как 19-годишният мъж се е превърнал от "умен, забавен и жизнен" в човек, в който "няма никаква светлинка".  

Същия месец 19-годишният студент Фин Китсън беше намерен мъртъв в университета в Манчестър, след като отне живота си. Баща му, икономист от Кеймбридж, споделя: "Ако заключите младите хора заради Covid-19, трябва да очаквате, че те страдат от силно безпокойство".

17-годишната Попи Върнън от Тависток, Девън, открива, че първата изолация й действа освободително в началото, като намира шанс да навакса с хобита като четене и свирене на пиано. След това обаче самотата я изтощава.

"Не спя добре, защото подсъзнателно се тревожа, не само за факта, че вирусът ме затваря, но и за бъдещето ми", споделя Попи.

Тя посещава общински колеж и обикновено се мести между домовете на разведените си родители. Според нея каквито и оценки да получи на онлайн изпитите, няма да ги почувства заслужени. "Ще ми бъдат ли достатъчни оценките? Щом получа диплома, ще имам ли изобщо работа?", мисли си тя.

Междувременно някои от приятелствата на Попи се изплъзват в хода на пандемията.

"През март ми е 18-ият рожден ден. Преди няколко години може би си представях да направя парти. Сега се моля поне да ми бъде позволено да се видя с един приятел", споделя момичето.

След като научава новината за трети локдаун на Острова, Попи се срива. "Когато Борис Джонсън съобщи новината, аз просто се разплаках. Сега през зимата ще е дори по-трудно, не можем дори да излезем на открито", казва тя.

"На много мои приятели им е трудно. Да, всички сме в една лодка. Но лодката потъва..."


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сте стига бе. Преди нас хората са преживявали тинейджърските си години във време на война. Този вирус е нищо
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Расте поколение от имбецили, но световният елит е доволен, защото умствено изостанали се контролират по лесно.
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако аз бях на 20 и ми бяха затворили заведенията щях да прегриза на ня.кой гърлото.
Толкова ми се живееше.
Ходил съм поне по 5 вечери в седмицата. И като изляза сменя поне 5-6 заведения за вечерта - механи, барове, дискотеки, рок-клубове. Оттук оттам позабършеш някое маце. Пиеш, падаш, ставаш, повръщаш, посбиеш си с някои и продължаваш. Райски живот. Не спирайте живота на младите - те да са живи!
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде и тука някакви ах.маци на големи мъже се правят, все едно са ходили на 5 войни.
И то единствено, защото са минали една казарма, дето са студували и са марширували по плаца. Поне съм бил и съм го видял каква глупост е това.
На младите хора им се живее, пуснете ги да си ядат и пият и веселят.
Дъртите няма какво да ги мислите, те са се наживели - какъкто им е късмета.
33
5
 
9
 
! Отговори
Остатък от Останкино преди 1 месец
А какво да кажем за изгубеното поколение в България.
18-19 години бай Тошовизъм
30 години преход към пост-цоциализъм
Тотален демидж
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хххх

80% от съвремените войници ветерани имат сериозни психически или физически проблеми.Почти толкова и не успяват някога да живеят нормален живот след това.
31
1
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 14
Ами толкова ти е образованието....нека да ти го направя лесно за твоя мозък...тия нежни души дори не можеш да ги призовеш за войници това има в предвид...ще си свалят гащите пред врага....сега разбра ли...
30
1
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До Анонимен 22
Уаууу то пък новото освен лай...на след себе си друго може ли да остави...
поколението на 70-80-90 са ти дали технически прогрес...но щом се смяташ за провал много хубаво..
29
1
 
14
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Ами сигурно по-добре отколкото тийнейджър между 1939 -44г. или между 1910-1915
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от драми. Чак път толкова. На мен ми се отрази чудесно, започнах нова работа, преосмислих много неща, имах време за себе си.
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ауууъ, каква трагедия! Няколко месеца си стоял повече в стаята и вече края на света!
Че и за цяло прецакано поколение говорят. Ще решиш, че има Covid криза от 20 години.
26
3
 
14
 
! Отговори
Айде бе преди 1 месец
Чакайте де, още няма и година.
А няколко години световна война?
45 години "социализъм" и т.н.
25
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Какво да е. Неуките ц.ъ.рвулчета никога няма да намерят отговора
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами те сами си го направиха като пренебрегваха простите предпазни мерки досега и после олеле какво стана.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15
Е що като животът няма смисъл на 43 години защо го живееш?
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко поколение трябва да се опитва да остави по-добро общество на следващото. Поколенията на40, 50, 60,70 и дори 80 години на 20 век се провалихме.. Егоисти създаващи нови такива, при това емоционално увредени, без здрави ценности, абсолютен провал!
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мнение на тинейджър по темата: "На повечето тинейджъри не им пука да се срещат с хора. Повече си чатят. И ако на някой единствените му срещи с хора са в училище, това значи, че той няма никакви приятели и има проблем от много преди това."
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Класическата история-някакъв на 18 години не му пука че ще изпозарази и убие 'n' на брой човека защото за него е много важно да се събира с другите глупаци от университетът за да пушат трева и да ходят бар а след тва по проститутки.Колко тъжно наистина каква трагедия.
19
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Ковид, джендърство, права на всичко извратено и само извратени във властта през последните 20 + години.
По-кофти ще ства!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"..се е превърнал от "умен, забавен и жизнен" в човек, в който "няма никаква светлинка".

Само енергийни вампири могат да се скапят така от изолацията.

Спонсорирани публикации