Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали

30 часа без следа от Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор
Обновена: 6 фев 2021 23:01 | 6 фев 2021 10:00, Петя Славова
120
Нова опасност на К2, трима алпинисти са изчезнали
Атанас Скатов. Снимка: архив, БГНЕС

Часове след смъртта на Атанас Скатов нова драматична ситуация се развива под К2. 30 часа няма новини за Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, съобщава алпинистът Чанг Дава Шерпа в социалните мрежи. Той ръководи експедицията под К2. На 5 февруари около 1 часа сутринта местно време Джон, Али и Саджид, синът на Али тръгват към върха от Лагер 3. Към тях се присъединява и Хуан Пабло (без кислород), предава "24 часа".

Около обед Саджид съобщава от Лагер 3, че са заедно в 10 часа сутринта, в добра кондиция и продължават към върха като само той се връща към Лагер 3 заради проблес регулатора на кислородната бутилка.

Още по темата

Саджид е чакал Али, Джон и Хуан Пабло над 20 часа. Успели да го навият да слиза надолу, защото е бил прекалено дълго на голяма височина и е изморен и няма как да им помогне, ако се върнат.

Двама от шерипите Темба Боте и Фурбу Кусант останали в Лагер 1 да приготвят храна и топла вода за Саджид и да му помогнат, ако е необходимо. Изпратени са два хеликоптера от Армията с по двама пакистански алпинисти в тях за да търсят изчезналите.

Пилотите са инструктирани да летят на максимално ниска височина. Температурата е ниска, а вятърът над 6500 метра е над 35 км/ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щерю- Кой знае какви нечовешки условия са сега там, под К2... Като условията не са човешки, кому к.ура търсят там!!
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много важна новина, няма що! Аз пук скочих в язовира да се давя от погнуса от това, което става около мен, ама се оказа, че мога да плувам!
75
0
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Шерпите го изкачват ежедневно ,носейки багаж на алпинистите без да ги славят за това. прилича на една карикатура на която щангисите се пънат да вдигат една тежка щанга , докато не идва чистачката , която изпита и отнася щангата да не и пречи.
74
0
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Това търсене на адреналин все повече заприличва на руска рулетка ако револвера не гръмне каква е славата за България , ако пък гръмне -нацонален траур ацииите се прославят с това което произвеждат , а не с върховете изкатерени от техни алпинисти
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман, колко ресурси се хабят за тези комплексари...
72
0
 
6
 
! Отговори
K2 преди 3 години
не е шега работа... За този връх колко филми са направени.
71
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А пък Христо Проданов е изгубил доста време и усилия на един праг, за да помага на шерпа да се изкачи, но той се е отказал и се е върнал....
70
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Уели Щек и Симоне Моро са имали проблем с шерпите, но долу в базовия лагер. В планината са разменили само няколко реплики и толкова. Но в базовия лагер е имало голям проблем.
69
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Кой знае какви нечовешки условия са сега там, под К2...
68
10
 
9
 
! Отговори
от де на къде преди 3 години
аз трябва да плащам за хеликоптерза да прибира мършшите на тези "герой" малко *** хрантутя та и тези "герой-алпинисти" - умник-Гюровци ще храня
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що вместо да обвиняваме шерпите, просто не си признаем, че не е бил добре подготвен? Каквото е мнението и на колегите му всъщност!
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем даже логично си е местните шерпи да ги бутат. Те са в положението да обслужват някакви полулуди, които харчат цели състояния, спрямо техния стандарт, за някаква глу пост. Представям си как в някакъв разговор му се хвали на шерпа колко е хубаво в БГ, как има от пиле млеко, живее в къща с парно и тола вода, има декари равна плодородна земя, но е платил 50 хил евро за да ака и пика на 7 хил метра в некви замръзнали памперси. Как да не го бутне...
65
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска ми се да вярвам, че нещастията се случват заради грешки/умора/лоша преценка на алпиниста и лоши атмосферни условия, но прави впечатление, че при трагичните случаи, на които се дава гласност, шерпите оцеляват.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох! А аз пък си помислих, че К2 е някакъв нов, още по-страшен щам на коронавируса!!!Ох, успокоих се!!! Нямам работа на този връх!!!
63
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да цъкнете минус се замислете възможно ли е шерпите да убиват алпинисти, а не само природата? Цитирам статия от Нейшънал Джиографик от 2013г.: "Катерач на Еверест: Шерпите се опитаха да ме убият" Симоне Моро. Страната ни губи поредния голям катерач и се чудя дали някой ще се опита да разследва тази версия? Вече нищо няма да катери и семейството му е тотално разбито.
62
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупаците няма да свършат. Тези с болни амбиции също. Хималаите са най-високото гробище в света - стотици алпинисти лежат по скатовете и до пътеките от десетки години, без никой да ги прибере. Тонове ***, тонове глупост, тонове егоизъм, това е алпинизмът. А да - и патологична напразна амбиция. Да се качиш на една купчина камънак, че и да му се молиш като на човек "да те пуснел горе" - аман от ***.
61
1
 
32
 
! Отговори
Герои боклучари преди 3 години
Средно алпинистите оставят по 7 тона отпадъци и 1 тон *** на сезон на връх.На някои от върховете положението с камарите *** е толкова лошо че представлява сериозна заплаха за животът на местното население. Миналата година е регистриран първият случай на масово отравяне със забележете фекални води стичащи се от планина с 8 км връх.Много от шерпите са в болница-те пият тази вода за разлика от дебелогъзите алпинисти които си носят специална вода в пластмасови шишета които хвърлят.
60
16
 
7
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Затлъстели ориенталски шибеци са почти всички коментиращи тук. Като кокошките, птици които не могат да летят. Нещастници...
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко месеца даваха как на Хималайте и други такива високи върхове през лятото държавите там ги изпращат срещу заплащане да изтържат останките на замразените байргерой след това с останалата смет ги изгарят. АБДАЛИТЕ сигурно си мислят, че остават за винаги там в подножието или на върха, но това не е така. Изгарят останките им с отпадъка оставен там палатки и т.н.
58
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41 и всички, които мислят като негоИзмислен герой.е Скатов. Нима е направил открития като например как да се разгради пластмасата или пък лечението на някоя от генетичните болести? С нищо неговите действия не допринасят за развитието на човечеството и в частност на българското общество. Единствено тези експедиции увеличават замърсяването и на недостъпните Хималаи - ако през 2003 събраха 2 тона болклук от Еверест, то през 2018 изчистиха 8,5 тона отпадъци.

Спонсорирани публикации