Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!

Страната е на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас
111
Борисов към австрийския бизнес: Управляваме пандемията добре!
Снимка: Правителствена пресслужба

България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на срещата си днес с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас.

Като изключителен позитив премиерът посочи присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите.

"Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка", изтъкна още Борисов като обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията.

Министър-председателят специално акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството. "Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство", категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Акцент в рамките на срещата беше развитието на икономическите отношения между България и Австрия, за чиито потенциал е показателен както стокообменът през изминалата година, който надхвърля 1 млрд. евро, така и внушителният обем на австрийски инвестиции в България. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата бяха обсъдени резултатите от допитване до австрийските инвеститори в България, осъществено по инициатива на Търговския отдел на австрийско посолство в София, който по същество е Стопанската камара на Австрия в България.

Основната задача на отдела е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на деловите връзки между Австрия и България и да събужда интереса на австрийските фирми към българския пазар. Резултатите от допитването бяха представени от ръководителя на Търговския отдел на австрийско посолство Улрике Щрака.

Данните отразяват предизвикателствата пред австрийските инвеститори в контекста на пандемията, под чието негативно влияние премина почти цялата 2020 година. Като водещ приоритет в ситуацията на световна криза австрийският бизнес в България посочва предвидимата икономическа политика. Резултатите от допитването сочат още, че 60 от 94 компании са успели да не съкращават служители в пандемията, като част от компаниите са се възползвали и от социално-икономическите мерки на правителството.

За 65 от анкетираните компании по-нататъшните инвестиционни планове не са или почти не са променени поради пандемията. Допитването показва също така разбирането на инвеститорите, че подобряването на инфраструктурата в България е ключова за бизнес климата в страната ни.

Друга важна за инвеститорите тема е свързана с пазара на труда и недостигът на квалифицирани работници. Почти половината от анкетираните австрийски фирми у нас считат, че влиянието на кризата върху бизнеса заради пандемията от COVID-19 ще се усеща до 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Х е ваксинирал австрийците с кожената инджекция, щото ги видях да летят с 200 ...Велик имунолог....
58
9
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До ПатриотТи ли бе ***?:):):):)
57
3
 
6
 
! Отговори
Извод преди 3 години
Продължават да ни бият по канчето с *** "оправдания" и ние си мируваме. Само вижте как народът няма да гласува на изборите, щото не искат да си правят тестове и ваксини, и познайте кой ще спечели пак :)
56
10
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Мая Манолова Галева вика мутри вън:):):):)Бойкикев Маджото и той вика мутри вън:):):):)Васил Божков Черепа от Дубай вика мутри вън:):):):)
55
3
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ОСТАВКА -СЪД-ЕКЕКУЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!ЗА ВСЕКИ ГЕРБЕРАСТ!
54
3
 
3
 
! Отговори
Още преди 3 години
Кажете нещо за Скачов....Отдавна няма статия
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И австрийците трябва да се посмеят малко... Друг в въпроса каква е тая пандемия и кой я измисли?
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаОтвратяга ти ли си дежурен на мястото на чебурашка не ти ли омръзна да пишеш тАпизми?
51
22
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ГЕРБ-ПОБЕДА!Бойко Победоносец:):):)
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради доброто управление ли, хората падаха на стълбите пред болниците ???
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя нарцис сигурно и в ке.ефа си се четка колко е арен.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дървените философи по долу.Не обвързвайте това, че някой вярва в сериозността на пандемията с това, че подкрепя мутрата.Има хора, които вярват, че има пандемуя, но не харесват герб и това как я управляват.А за конспираторите..не съм видял нито един от вас да е доброволец без маска в някоя от болниците.
47
3
 
13
 
! Отговори
иво преди 3 години
Боко Тиквата пак се прави на луд.Иска да избегне затвора и да спаси в психиатрия.За Тиквара спасение няма.Трябва да е наясно с това.
46
7
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А на Корнелия и Деса Радева им е мило за Руската Братска Дружба,обаче пратиха дечурлигата да живеят в САЩ:):):)Стефан Данаилов(лека му пръст)и тий така,децата в САЩ:):):)Иначе говориме Руски......День победа,Льотчици,Водчици:):):)
45
1
 
8
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
До ДОЛУ МАСКИТЕ Браво за смелите думи! Толкова заблудени офци има че не знам как могат да вярват на такива глупости без да влагат никаква мисъл!
44
8
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Никой не иска с Русия:):):)С помощта на САЩ всички от бившото СССР и бившия СОЦ лагер показаха среден пръст на Кремъл и избягаха с 200:):):):)И никой не иска и да си спомня:):):)
43
3
 
24
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Управляваш добре само джипа си бе, ***-де-раст!За всичко останало си гола вода.Сътворил си толкова злини, че 15 години в СЦЗ ще са ти малко.
42
2
 
9
 
! Отговори
Цецо Голфа преди 3 години
Магистрали той строѝвече няколко мандата.Разполага с бол пари,не разчита на заплата.Има малко чекмедже,там спестява от закуски. Хитър е като джудже, знае даже малко руски. Вижда той, че идва пролет, изборите наближават. Чака го опасен полет, облаците се снижават. Пак започва да приспивас фокуси електората. Джипката почти не спира, обикаля пак страната. Хвърля пачки след порой, в селфита безброй се снимаИзбягва ловко всеки бой, оцеля и тази зима...Очевидно го обичат,все такъв неук, безроден.Социолози му предричатпак победен глас наро
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам бай Ставри да те управлява първите 20 години у затвора. После кат се пенсионира, синът на бай Ставри да те управлява още 20, след това.... изобщо да живееш 120 години и да те управляват потомствени надзиратели!
40
2
 
20
 
! Отговори
Рикардо Мути преди 3 години
Тоя човек, само виенската филхармония не е дирижирал още

Спонсорирани публикации