Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората

Тази практика прилагат две болници във Великобритания
11 фев 2021 07:15, Нели Христова
728
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората
Снимка: БГНЕС

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване.

Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
538
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я па тия. Все едно импо.тент.ните да искат да забранят сек.с.а за всички, защото не могат да го вдигат.
537
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потисничество е да казват на хората как да се изразяват и какво да мислят.Извратени умове започват да влизат в личното пространство на мислите на хората. Става по-лошо отколкото при комунизма.Хората трябва да дадем отпор на перверзни и развратни политици които ни потискат и ни манипулират.Това е забрана да мислим и го има само в най-противните на човешкия род режими като фашизма и комунизма.
536
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света полудя и пандемията не им помага да им се отрезвят мозъците. Англичаните, толкова ли не могат да разберат, че човека не е по-силен от природата. Жената ражда, кърми и т.н., това е нормалното, всичко д.руго е изопачено. Кой какъвто иска да е, но природните закони не могат да се заличат.
535
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то вече ме хваща срам, че съм жена, бяла на цвят, харесвам мъже и раждам деца, а не съм небинарна! Въобще, жестока цензура и подмяна на истинските ценности чака това болно общество, в което предстои да живеят децата ни. Биг да е с нас...
534
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А до преди години искаха само собствени тоалетни. Нещо им порастнаха претенциите напоследък.
533
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Транс хората защо не си гледат собственото обезобразяване, а искат да обезобразят обществото?
532
1
 
17
 
! Отговори
... преди 3 години
"Вече четвърт век неспирно ни се внушава, втълпява със заповедническо стряскащо ни предупреждение, че ние, българите, вече сме само съставна, обвързана и завързана част от евроатлантическите групировки. Обяснява ни се, че ние не трябва да ги критикуваме, а да си налягаме парцалите. И да целуваме много специалните им ***, защото ще загинем без техните благоволения, отстъпки, наставления, насочвания, съчувствия, съжаления, предупреждения."Юлия Вучков
531
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махаш си нещо между краката и си имплантирал гърди и мислиш, че си жена. Махаш си гърдите и си имплантирал някакъв друг силикон и си мислиш, че си мъж. Обаче хромозомите в трилиони твои клетки знаят истината.Истинска смяна на пола на тялото не съществува. Има смяна на полови белези. И к'во?
530
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе, да не би силиконовите ци.ци, които си имплантират мъжете, за да имитират външния вид на жените, да не служат за кърмене? Каква изненада :) И заради тази изненада трябва да променяме концепции, които сме градили хиляди години. Айде, скрийте се, да не изядете боя за нахалство.
529
1
 
16
 
! Отговори
да преди 3 години
Крайно време е думата "мама" да бъде също цензурирана от всички медии по света. Защото е въпрос на секунди, предполагам, да почнем да я използваме по предназначение в коментарите си под такива "новини"!
528
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Питанчо има ли хора? 593Да си различен заради природа е едно, да си различен заради дивиденти и внимание е друго.
527
24
 
4
 
! Отговори
Питанчо има ли хора? преди 3 години
Отворете си поне малко ограничените мозъци.Освободете се от вашите злоба и агресия Разширите си вашето съзнание и ум къде живеете и в какъв свят Пълен примитивизъм е да отричаш различните от теб, да ги обиждаш и да си изкарваш злобата, агресията и простотията си.Затова се правят подобни кампании хората да разберат и да преодолеят своята ограниченост и агресия към различното. Света и природата разнообразието и различията са богатството на живота !!!
526
22
 
2
 
! Отговори
Питанчо пита ЗАЩО ?? преди 3 години
Защо имат зърна мъжете? Защо както мъжете така и жените имат и двата вида полови хормона?Защо с напредване с възрастта баланса хормоните се изменя повече мъжки хормони у жените и повече женски у мъжете? Дори в природата не са само два пола? Има мъжки, женски, ***, безполови и многополови организми - неоспорими факти.Има и специален вид океански риби, които при необходимост си менят пола, за да им оцелява вида в природата.
525
18
 
2
 
! Отговори
дръга новина преди 3 години
в русия управляващата върхушка са 90% педофили, содомисти, джендари, хомосексуалисти и транссексуалнихайде сега да видим тази новина колко ще се разпространи и дали нашите анонимни форумци не са платени путинистки ***
524
20
 
2
 
! Отговори
глупости преди 3 години
няма такива неща това са неща писани от про-руски сайтове насочени срещи западаскоро четох че и в сащ имали такива нещаНЯМА ТАКИВА РАБОТИРАЗБЕРЕТЕ И СПРЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ПУТИНСКИТЕ ТРОЛОВЕЦЕЛТА ИМ Е ДА УНИЩОЖАТ ЗАПАДА КАТО ИМ ДАВАТЕ МЯСТО РЕЖЕТЕ СИ КЛОНА
523
1
 
11
 
! Отговори
платен кибик преди 3 години
До Случаен минувачЗапази си учудването колкото можеш повече,бедна ти е фантазията какви неща ти предстоят!:))
522
4
 
32
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Откъде-накъде 99.9% нормални хора, трябва да се съобразяват с наглите претенции на 0.1% изр0ди ??? Докога ще ги търпим и не е ли по-добре да ги вкараме на мястото им - в лудниците, където да бъдат лекувани със силни лекарство и лоботомия? Шефовете на болниците, взели това безумно решение, дискриминиращо нормалните жени и мъже, трябва да бъдат линчувани публично !!!
521
2
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Аз съм сигурен че са объркали. Не става въпрос за болница това е психиатрия за долно пробни наркомани, лекарите се шегуват с тях като ги наричат родител 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,9 може10, 11,и така на татък. Нормално е да се подиграваш на ненормалното, те не се усещат.не го усъзнават.
520
2
 
4
 
! Отговори
Благодаря, преди 3 години
До Гордостта да сиЕлтън Джон не слушаме, някои от нас. А върхът е примерът с онова грозновато нещо, Саманта Фокс, която дори дотътриха на някой Златен Орфей, където тя блесна в цялата си възвишена артистична неподражаемост. Още някои примери?
519
2
 
14
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Има две комбинации, XY и XX. Всичко друго е само налагане на луциферианизъм, посредство хедонизъм и/или атеизъм. Математиката е Бог. Точна наука. 2+2 винаги е равно на 4. Всичко друго е неверно.

Спонсорирани публикации