Марихуана, бира, лотарии и заплахи - как държавите засилват ваксинациите?

В Лас Вегас са открити пунктове за имунизация край стриптийз клубовете
25 юни 2021 07:15, Нели Христова
60
Марихуана, бира, лотарии и заплахи - как държавите засилват ваксинациите?
Снимка: БГНЕС

Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите им час по-скоро да се ваксинират срещу коронавируса: провеждат томболи, предлагат на ваксинираните безплатна бира и коктейли, а в Лас Вегас дори откриват пунктове за имунизация край стриптийз клубовете.

Други държави решиха да действат по-радикално, въвеждайки задължителна ваксинация за някои групи граждани - така постъпиха и някои региони на Русия. ТАСС проучи кои мерки дават по-голям ефект, предаде БТА.

Томболи, пушки и марихуана

В САЩ като цяло нивото на ваксинация е много високо: поне една доза са получили вече към 65 на сто от хората, а над 40 процента - и двете. Жителите на редица щати обаче не искат да се инжектират: анкети в Западна Вирджиния примерно сочат, че 28 на сто от населението не желаят ваксина.

Щатските власти правят опити да променят тези нагласи - някои прибягват до томболи. Практика, използвана за първи път в Охайо - на 12 май губернаторът Майк Дюин заяви, че щатът всяка седмица ще разпределя чрез жребий сред новите ваксинирани награди от 1 милион долара, а на петима ученици, чиито имена бъдат изтеглени, ще плати изцяло следването в местен университет. Властите заявиха, че с тази акция са успели да спрат спада на желаещите да се имунизират, а за седмица броят на ваксинираните между 30 и 74-годишна възраст е нараснал с 6 на сто.

Примерът на Охайо бе последван от Ню Йорк, но там главната награда бе увеличена на 5 милиона долара. Подобни томболи организираха също Мериленд, Колорадо и Калифорния. Властите в Западна Вирджиния впрочем освен пари и университетски стипендии предлагаха възможността да спечелиш камионетка, доживотен лиценз за лов и риболов, пушка или излет за уикенда в тамошен природен парк.

Щатската управа на Ню Джърси подмамваше хората да се ваксинират, обещавайки чаша бира без пари, а Ню Йорк и Вашингтон раздаваха на имунизираните... марихуана.

Всички тези акции обаче не водеха до експлозивен ръст в броя на желаещите да си сложат ваксина. Жънеха успех главно през първите седмици, после интересът към тях рязко отслабваше.

Крави, кокошки и злато

В други страни властите разиграваха сред ваксинираните по-екзотични лотарии. В Тайланд например се теглеха награди като златни накити, ваучери за магазини и дори тор. Най-добър резултат обаче дадоха мерките, взети в провинция Чианг Май - там печелившите получаваха крави и броят на желаещите ваксина тутакси скочи от стотици до няколко хиляди.

В Индонезия желанието за имунизация бе най-ниско сред възрастните хора. Там успяха да ги мотивират с кокошки - след инжекцията всеки вземаше по една жива птица. Така темпото на ваксинация в селските райони бе ускорено десетки пъти.

Всички на ваксинация

Саудитска Арабия се реши на радикални мерки в борбата за колективен имунитет - на 7 май властите заявиха, че имунизацията ще е задължително условие за работа и на служителите в държавни агенции и предприятия, и на трудещите се в частния сектор. На 1 август влиза в сила забрана за посещения на държавни учреждения, обществени, културни и други прояви без ваксинационен сертификат.

До момента в страната с население около 34 милиона души са поставени вече над 16 милиона дози. Но властите все още не информират как твърдите мерки са се отразили върху темпото на ваксинация.

Филипините действаха още по-категорично. Президентът Родриго Дутерте заплаши отказващите ваксина с арест, нарече ги вредители и им препоръча да напуснат страната. Но според проучванията само една трета от филипинците смятат да се явят за инжекция.

Отделните групи жители и заплахите с ограничения

В Европа темата за задължителна ваксинация на някои категории граждани е обсъждана неведнъж, но засега са малко страните, предприели тази стъпка. В Италия например, ваксините са необходими за всички медицински служители, включително аптекарите, но правителството обеща да не планира мащабна задължителна ваксинация.

Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10 на сто от служителите в националното здравеопазване. По данни на в. "Таймс" идеята за задължителна ваксинация се подкрепя от премиера Борис Джонсън, но лейбъристите и синдикатите в медицината най-вероятно ще са против.

В Германия идеята за задължителна имунизация бе дискутирана още миналата есен, но срещна сериозно недоволство и сред гражданите, и сред политиците.

В Израел, където си поставиха ваксини над три четвърти от пълнолетните жители (един от най-високите дялове в света), властите не въведоха задължителна имунизация. Неваксинираните обаче бяха ограничени в посещаването на обществени места - барове, ресторанти, музеи, театри, хотели, спортни обекти и прояви.
 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До хх 11 ... ииии пак ли ва морят бе ? То не беше умиргане то не беше чудо. С кво ли не ва мориха. И още мърдате.
12
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До x....За грипа всяка година си имаше кампании. Постоянно ни плашеха с различни щамове и разправяха колко е хубаво да се ваксинираме преди поредната "вълна" на която и знаеха точно и вида на щама. Но Ковида измести грипа. А с набързо създадените ваксини с цел огромни печалби въпросът стои малко по-иначе. Имаме право да се съмняваме.
11
6
 
26
 
! Отговори
хх преди 2 месеца
До ЛилиянаКОЙ МИЛИ ЗА НАС,?НИКОИ НЕ МИСЛИ ЗА НАС ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ЦЕЛТА Е ТИ АЗ ВИЕ НИЕ ТЕ ДА УМРЕМ??? СЕПТЕМВРИ-ОКТОМВРИ ЩЕ НАДУЯТ БРОИКАТА НА УМРЕЛИТЕ И БОЛНИТЕ И ЩЕ ОБВИНЯТ НЕВАКСИНИРАНИТЕ А ХОРАТА ЩЕ УМИРАТ ОТ ВАКСИНАТА?? ТАКА ЩЕ ИМАТ НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ.ОТГОВОРЕН КЪМ КАКО И КОГО,ЧУВСТВО ЗА ВИНА ЛИ НАСАЖДАТЕ ???ВИЕ НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ НИТО ВАКСИНА НИТО НИКОИ НЯМА ДА ВИ СПАСИ СЕГА КАТО ПУСНАТ QR КОДОВЕТЕ,И КАТО ВИ СПРЕ ЖИВОТА ДА ВИ ПИТАМ,??
10
1
 
23
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 месеца
Плоскоглави ковиваксъри... Защо не можете да мислите... Защо не можете да четете... "Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10 на сто от служителите в националното здравеопазване" Ето, пише си го... Ама ковиваксър не чете
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Лилияна 6....Аз нямам нужда някой да мисли вместо мен.
8
2
 
24
 
! Отговори
x преди 2 месеца
Защо за грипа нямаше такава кампания за ваксиниране в цял свят, а за ковида има? Яко намирисва. Всъщност то си е ясно, за будните умове. Няма сила и пари, които да ме накарат да се ваксинирам с тези т.нар. ваксини.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЦИРК КОВИД...Кой казал, че не искат "да се бодат" ? Ваксинирани са си.
6
26
 
0
 
! Отговори
Лилияна преди 2 месеца
До 4 . Да , въпросът е сложен и затова е желателно да се Довврим на тези, които имат Капацитета да мислят вместо Нас!!!!!
5
0
 
31
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 месеца
Айде бе, плоскоглавите ковиваксъри... Загрейте го вече... Сетете се защо лекарите и медицинските сестри не искат да се бодат? И в Англия ли са заради "матряла"? Пак ли ще си нмаерите засукано обяснение и ще опитате да нагрубите отказващите, докато обяснението е елементарно?
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Лилияна...Упойващите вещества са една друга работа малко по-различна от наркотиците. Особено синтетичните. А какъв е правия път и защо някой друг трябва да мисли вместо мен е сложен въпрос.
3
30
 
3
 
! Отговори
Лилияна преди 2 месеца
Не разбирам хората как не са осъзнали, че това е Мега-Хипер Заплахата за човечеството!. Затова приветствам всички мерки за здравно ограмотяване и вкарване в правия път на неоринтираната стадна еденица без която Имунитета на Стадото е недостижим! Дори съм склонна да приветствам легализирането на изчистените и контролираните от държавата Упойващи вещества, ако това ще насочи Колективното ни мислене в правилна посока!!!!! Бъдете отговорни, доверете се на Тези, които мислят за Нас!!!!!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ограничаването е хубаво нещо. Колкото по-голям процент са ограничени, толкова по-малко ще печелят барове, ресторанти, музеи, хотели и т.н. Браво ! Ще спестим пара.
1
0
 
9
 
! Отговори
Асма от Ветрен-28г. преди 2 месеца
Дану ни спрът соцяла.

Спонсорирани публикации