СЗО: "Делта" бил два пъти по-заразен, може да стане и по-смъртоносен

Добрата новина, че тези случаи засега са само "няколко десетки"
Обновена: 25 юни 2021 12:58 | 25 юни 2021 12:42, Петя Славова
121
СЗО: "Делта" бил два пъти по-заразен, може да стане и по-смъртоносен
Снимка: БГНЕС

Щамът "Делта" е два пъти по-заразен от първоначалния коронавирус, заяви главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС.

"Делта", който първоначално беше идентифициран в Индия, сега е разпространен в повече от 85 страни.

"Като се има предвид скоростта, с която Делта се разпространява, изпреварвайки други щамове, това може да се превърне в доминиращ щам в света", каза Сваминатан.

Още по темата

Той се предава "поне два пъти по-лесно от оригиналния вирус" и следователно "един човек може да зарази не двама, а четирима, шестима, и дори осмина. Затова и сега има значително повече случаи, отколкото в началото на пандемията, всички членове на семейството да се разболяват.

"Повечето от ваксините, използвани по света, изглежда са ефективни поне за предотвратяване на тежки заболявания", продължи Сваминатан.

На въпрос в Twitter колко опасен е вариантът "Делта плюс", тя каза, че щамът има мутация, която потенциално може да повлияе на ефективността на антителата върху вируса, предаде БТА.

"Има опасения, че този щам може да стане по-смъртоносен", добави експертът. Има обаче и добра новина - установени са "много малко случаи" на заразяване с този щам - само "няколко десетки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спутника идва, не се безпокойте.
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки нов все е два пъти по-зле, но истината е че корона няма, има грип и то късна есен до ранна пролет.
60
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Англия и в Португалия, жертвите са неваксинираните. Там е малко смотано обаче, защото има и такива които са искали да се ваксинират, но не им е бил дошъл реда. Докато тук неваксинираните са тези дето не са пожелали. Така че, няма нужда ни от локдауни, нито от някакви мерки вече.
59
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е безплатно, държавата го е платила да може да се справим с пандемията по-бързо, но явно тук имаме експерти по ваксините чак за износ и те смятат да пробват следващата вълна как е.
58
3
 
22
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 години
Запомнете едно: ако дадено нещо е полезно, то не само нямаше да е безплатно, но щеше да струва майка си и баща си! Като гледате само с каква упоритост и непримиримост се агитират хората да се ваксинират-къде с жалки подкупи като кебапчета и бира, къде с празни обещания за махане на маските и свободни пътувания, къде със заплахи и чист рекет, веднага трябва да ви светне една червена лампа, че нещо не е наред!
57
3
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Човек, който знае много неща, това не означава, че чува гласове ! Живко от Варна в своето минало и настояще не е чувал и не чува гласове ! Тва е смешно !
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези от СЗО-то ще си говорят, докато не им хръкнат главите. Както беше казал Сталин - няма човек, няма проблем. Видяха, че с насадената пандемия потекоха за някои реки от пари и сега не спират с нови и нови щамове. Бъдете сигурни, че след Делта ще има и други, просто ние-хората, станахме бели опитни мишки.
55
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърска жътва иде ... Но ще има бум в продажбите на чайчета.
54
13
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До номер 50, който пита дали милионер е умрял от Ковид. Поне аз мога да дам един реален пример: Това е шефа на ,,Калинел", Троян милионер Марин Радевски. Той почина от Ковид. Дори беше транспортиран в София, но и многото пари не успяха да му помогнат. Така че шега няма с вируса!
53
2
 
10
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Мисирките неистово се опитват да накарат малкото останали ненабоцкани короноиди с апокалиптични заглавия и статии.
52
2
 
19
 
! Отговори
who are you? преди 2 години
СЗО вместо да респектират, вече станаха за смях за някои, а други ги наричат мафиоти или фшисти, т.е. никой човек със свободен дух не дава пет пари за това какво плямпат от WHO-тo
51
1
 
19
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
Е нали преди малко писахте, че Делтата бил лабава работа и ще сме си ларж с него?
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес в същия сайт "делта варианта има по-малка смъртност"два часа по-късно "делта може да стане по-смъртоносен" пълна жизофрения
49
3
 
12
 
! Отговори
Щам опасен бойковид преди 2 години
вируса ГЕРБола с геноцид.
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сзо са като жълт вестник... говорят си на оная работа от началото на пландемията едно нещо не са познали и пак ги цитират
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ъ ?
46
2
 
5
 
! Отговори
Марче така е преди 2 години
Нови вируси ще пуска. Пена радостна от гинеколога това лята тичаше от доктора имала ТРИ ПЕРА, ама не разбрала че има ТРИПЕР.
45
2
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
вирус след вирус ваксина след ваксина докато не ни изтребят няма да мирясатянките да сте чули милионер да е умрял от ковид ликвидираха ли спина зикаебола сега новия щам е в индия защото там няма ред и дисциплина и са над1 милиард
44
2
 
34
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 години
Пълна забрана на СЗО.
43
1
 
16
 
! Отговори
Младши Д-р Ливайн преди 2 години
Аз съм внука на Доктор Ливайн също съм доктор и предлагам Магнитни наколени с подарък космо диск за превенция срещу настоящия вирус и бъдещи неизвестни вируси комплекта действа в комбинация от ваксина. Ако не сте доволни връщате поръчката и получавате нова доза ваксина.

Спонсорирани публикации