Трансексуална ще вдига тежести на Токио 2020, честно ли е или просто политика?

Лоръл Хъбард стана първият транссексуален олимпиец
25 юни 2021 16:00, Екип на Dnes.bg
144
Трансексуална ще вдига тежести на Токио 2020, честно ли е или просто политика?
Снимка: БГНЕС

Какво е справедливостта? В спорта тя е всичко. Още от деца виждаме, че ранният старт в състезанието на детската площадка не е справедливо. Същото чувство за почтеност прониква и в професионалния спорт. Шлайфане на топката за крикет: не е честно. Бокс с пълни ръкавици: не е честно. Умишлено погрешно представяне в параолимпийската класификация: не е справедливо. Сблъскване със синдикатите за залагания, за да се определи резултат: не е честно. Допингът в спорта: не е честно. Ние класифицираме спортовете, за да се противопоставяме на несправедливостта и да пазим хората в безопасност. Боксьорите в тежка категория никога не се борят с тези в по-лека категория. От пубертета половете се състезават отделно в повечето спортове през повечето време. Това са отдавна приети норми. Или бяха.

Така започва коментарът на спортната журналистка от The GuardianТаня Алдред, относно първата трансексуална жена, която ще се състезава на Олимпийските игри в Токио тази година. Алдред си задава въпроса - справедливо ли е?

Ето й пълния текст:

43-годишната Лоръл Хъбард е готова да стане първият транссексуален олимпиец, след като бе избрана за отбора по вдигане на тежести в Нова Зеландия. Това се превръна в една от големите истории на Токио 2020, което обърна фокуса към въпроса дали транс жените имат несправедливо предимство пред биологичните жени?

Разделянето на отборите по пол само по себе си показва защо го правим: предимството на мъжките резултати. Без отделна категория за жени нямаше да видим нито една жена на финалите на Олимпиадата. Дори в бягането на 100 метра, един от спортовете с най-малка разлика в представянето между мъже и жени, приблизително 10 000 мъже по света имат лични рекорди, които са по-бързи от настоящата олимпийска шампионка при жените Илейн Томпсън-Хера (10,70 секунди). И не става дума само за лека атлетика. Докато най-малката разлика в постиженията между половете идва при състезания по бягане, гребане и плуване (11-13%), тези проценти стигат до 16% -22% при колоезденето и между 29% и 34%, когато става въпрос за боулинг и вдигане на тежести. Разликата в силата на ударите между мъжете и жените е колосалните 162%.

Но Международният олимпийски комитет промени своите насоки през 2015 г., за да позволи на спортистки, като Хъбард, да се състезават в женската категория, при условие че общото им ниво на тестостерон се поддържа под 10 наномола на литър в продължение на поне 12 месеца. Транссексуалните мъже не се сблъскват с никакви ограничения в мъжката категория по очевидни причини.

Все по-често обаче изследванията показват, че тези насоки за тестостерон не гарантират "лоялната конкуренция", на която се е надявал МОК. Рос Тъкър, спортен учен и експерт по предимствата на тестостерона в спорта, кратко обобщава: "Понижаването на тестостерона е почти напълно неефективно за премахване на биологичните различия между мъжете и жените."

Просто няма доказателство, че намаляването на тестостерона отнема предимството на мускулната маса, силата, чистата телесна маса, мускулния размер или костната плътност. Въпреки тези нови доказателства от д-р Ема Хилтън и Томи Лундберг, МОК е отложил всяко по-нататъшно вземане на решения до Токио 2020 и е оставил на отделните спортни федерации да решават собствените си трансджендър политики. Някои са смели, други са написали своите политики заедно с транс лобистки групи, без да се консултират с женски организации или спортни учени. Онези, които задават въпроси, относно подобни политики, са обвинени в трансфобия - както откриха Мартина Навратилова и Никола Адамс.

Най-честият аргумент, използван в полза на включването на трансескуални жени в отборите, е, че в спорта става дума изцяло за естествено предимство и че да бъдеш транс-жена е просто още един фактор, който да добавиш към списъка, подобно на размера на краката на Майкъл Фелпс. Проблемът с този аргумент е, че не се състезаваме според размера на краката, а защитаваме целостта на женския спорт, защото предимството, получено от мъжкия пубертет, е толкова изчерпателно по отношение на скорост, мощност, сила и много други неща. Краката на Фелпс му дадоха предимство като плувец, но мъжкият пубертет му даде много по-голямо предимство. На Олимпийските игри в Пекин той спечели 200 м свободен стил за 1.42.96, счупвайки световния рекорд. Федерика Пелегрини счупи световния рекорд за жените на същото разстояние, завършвайки на 1.54.82 - време, което нямаше да я изпрати дори в полуфиналите за мъже. Не беше вътрешното женомразство това, което я забави.

Серена Уилямс сподели пред Дейвид Летърман, че ако се наложи да играе крещу Анди Мъри, "ще загуби с 6-0, 6-0 след ... може би 10 минути". Мъжкият пубертет и андрогените дават предимство в различна стратосфера.

Някои твърдят, че този дебат е без значение, тъй като транс жените не печелят всичко, което е вярно. Простото обяснение обаче е, че атлетите, които са преминали пълния преход, като цяло не са били достатъчно добри. Както казва Тъкър, най-добрата велосипедистка ще победи 99% от мъжете, но най-добрите мъже са с 10-15% по-добри. И така или иначе, независимо от това дали транс жените печелят или не - дали Хъбард печели или не - законно е да се поставят под съмнение правилата, които им позволяват да се състезават, като се има предвид предимството им. Като се имат предвид проблемите с безопасността при битка или сблъсък, както и в някои отборни спортове.

Американската колоездачка Вероника Айви (по-рано известна като Рейчъл Маккинън) казва, че транс жените са жени и трябва просто да могат да се идентифицират в женската категория на всяко ниво. В този аргумент има известна сила. И все пак, защо изобщо правим категории за спорт според пола? Просто съберете всички заедно и гледайте как биологичните мъже печелят. Бих твърдяла обратното. Науката е млада. Спрете. Дишайте. Транс жените трябва да могат да изживеят максимално спортния си живот, така че ако изследванията могат да намерят начин да участват в женски спорт без предимство - брилянтно. Дотогава напълно премахнете идеята и се върнете към категориите, базирани на пола - женска категория и отворена категория, която може да приеме трансмъжете, които са приемали тестостерон, трансжените и мъжете.

Но преди всичко трябва да има осъзнаване, че не винаги можете да имате всичко. Точно както жените и транс мъжете не могат да доминират в мъжкия спорт, а мъжете не могат да се включат в женския спорт, транс жените не трябва да могат да отворят врата, която е била заключена по някаква причина. Не е честно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Ебассси преди 2 години
Дайте и медал щом е първата транссексуална . Определете и доживотна пенсия . Направете сериал по живота и . Нека стане водеща на собствено ток шоу . Направете я президент на страната ви .... На мен какво ми пука . Нали уж имаше равенство , защо ми я тикате в лицето ? Тя/той като е транс да не би да е нещо повече от другите спортисти... за които не намирам нито дума в статиите за предстоящата олимпиада. Що така ?
131
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Вдига щанги, ама *** не вдига
130
0
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До Анонимен 137тоя май няма и операция. с медикаменти държи нивото тестостерон на "женско" . тоест, като се провали и на тая олимпиада, ще се окаже че се е объркал и ще влезе в "правия път"
129
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 2 години
Аговията на човечеството е приятна за тези дето са останали човеци.Това не е само възмездие, то е приятното усещане да виждаш че вдичко си отива на мястото.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е странно това. Оная бегачка Кастер Семеня я бяха спрели от бягания заради висок тестостерон (а тя е природен ***, както се оказа).Тия тарикати обаче, дето са били мъже, състезавали се при мъжете, си резват топките, пият женски хормони и блокери и вече се състезават при жените. Това ако е чесно здраве му кажи.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вдига бе, щом я влече.Ама други неща едва ли ще вдигне някога.
126
0
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Алоо Перуката къде спиш? Веднага кастрирайте нерезите Валери Божинов, Благо Джисъса и Ники Михайлов. Титлата във футболния турнир на Олимпиадата ни е в кърпа вързана!
125
0
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
От китайското министерство по младежта и спорта са изявили засилен интерес към новите ***-олимпийки. Вече няма да се налага да зобят жени с тестостерон. В името на комунистическата партия 10 000 яки младежи ще бъдат трансформирани в *** и подготвени за следващия олимпийски цикъл!
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Sweet Loretta Martin thought she was a woman,But she was another man.All the girls around her say she's got it coming,But she gets it while she can.Get back, get back.Get back to where you once belongedБийтълс- "Get back"
123
14
 
0
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Най-голямата й конкурентка за титлата каза, че я подкрепя напълно и няма абсолютно нищо против, но *** подвиква от масата, че не е честно...
122
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щангистка,ама с ***.....!!!!!!!
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво излиза сега. Една жена се скъсва дълги години от тренировки за да може да спечели квота за олимпиада и идва някой нацепен батка и я отнася. Направо невероятно.
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ся кво?В Нова Зеландия горди ли са, че имат такава щангистка?
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 124. Винаги е било така. Идват нови хора, които не знаят и не са видели това което е ясно на по-възрастните. Човек като гледа филми и си мисли че мацка 50 кила може да размята 20-30 батки стига тя да владее кунг-фу. И така. идват нови хора, нямат житейски опит и не знаят основни неща. Няма и къде да го научат този опит докато стоят вкъщи пред компютрите и цъкат на електронни игри.
118
0
 
12
 
! Отговори
Американ преди 2 години
За либерастията е важно да измисля и след това пробутва интересните на всякакви "малцинства" според старата римска практика на "разедляй и владей". За сега работи най-вече заради глупостта на по-младото поколение там. А и тука.
117
0
 
13
 
! Отговори
Дъгата преди 2 години
Единственото честно е да се състезава срещу пола с който е родено туй изродче, другото е нелоялна конкуренция.
116
2
 
13
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Според мен разделението между мъже и жени трябва да отпадне. Всички са равни. Трябва да отпаднат спортните и други първенства които са разделени на мъже и на жени. Тогава жените ще разберат къде им е мястото и сами ще поискат разделение. Обществото така и не разбра че навсякъде където има разделение между половете е в защита на женския пол! Всичко друго е подстрикаване и насаждане на напрежение и омраза и естествено печелене на дивиденти.
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е виновен трансформера, че се е възползвал от вратичка в правилата, а корумпираните старчета от МОК които само гледат как да си напълнят гушите
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е да вкарат псохотест като условие за участие в олимпиадата и ще се изчисти от представители на сектата на самоидентифициращите се.
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо казваше - човек като няма проблеми, започва сам да си ги измисля........Ами дядо ти е имал точна мисъл, гледал е човека дали еди кой си го вдига или не го вдига! Не му е гледал в пазвата дали му дрънкат орехите или камбанката а е гледал крайния резултат! :)))))))))

Спонсорирани публикации