Живеем в бъдещето: Летяща кола с междуградски маршрут в Словакия

Полетът е продължил 35 минути
30 юни 2021 22:45, Петя Славова
56
Живеем в бъдещето: Летяща кола с междуградски маршрут в Словакия
Снимка: pexels.com

Prototip 1 на летящия автомобил AirCar, оборудван с двигател BMW и обикновено гориво от бензин, изпълни първия си междуградски 35-минутен полет между словашките международни летища в Нитра и Братислава.

За разлика от eVTOL (електрически вертикално излитащи самолети), които приличат повече на големи безпилотни летателни апарати, отколкото на истински автомобили, AirCar е истински автомобил - и то летящ. Той може да се използва за два вида транспорт, както на пътя като кола, така и като самолет.

Това превозно средство е разработено от компанията "Klаin Vision" и е представено за първи път през 2019 година. Прототипът AirCar 1 извърши първия си полет в края на 2020 г. и оттогава има 142 успешни кацания и над 40 часа полет. Последното, 142-ро кацане е извършено на 28 юни - първото 35-минутно пътуване от международното летище Нитра до Братислава на дълго разстояние.

Професор Стефан Клайн, изобретателят на това транспортно средство и основател на компанията "Klаin Vision", управляваше превозното средство и в двата режима. Когато кацна в Братислава, той превърна AirCar обратно в кола - процес на изтегляне на крилата и опашката, който отне по-малко от три минути - и след това го подкара в града.

Първият междуградски полет е извършен с модела Prototype 1, който се задвижва от двигател на BMW с 160 конски сили и може да лети с максимална скорост от 190 километра в час.

В съобщение за пресата на "Klаin Vision" се отбелязва, че прототипът е достигнал височина от 2500 метра и че под наблюдението на администрацията на гражданската авиация е успял да направи стръмни завои под 45 градуса и да премине тестове за стабилност и управление.

Този тип превозно средство ще намали времето за пътуване наполовина по много проста причина - AirCar ще ни отведе до летището, където ще го превключим в режим на полет и ще продължим пътуването.

Според Клайн в бъдеще AirCar ще превземе напълно въздушния трафик, защото всеки, който го притежава, ще може да шофира до най-близкото летище и след това да се издигне в небето. Реално погледнато обаче, изглежда, че пътят към такова бъдеще ще бъде дълъг и криволичещ и ще включва сертификати, одобрения и най-вероятно разрешителни за пилот.

Прототипът AirCar 2 ще бъде предпроизводствен модел и ще има двигател с мощност 300 конски сили с витло с променлив ход. Той трябва да лети със скорост 300 километра в час и да има обхват на полета 1000 километра.

"Klаin Vision" се надява да успее да получи необходимите сертификати, за да регистрира това превозно средство както като самолет, така и като кола. Компанията планира да произведе две версии, с две и четири места, а също се планира модел, който ще може да плава. Разбира се, единственото нещо, което е по-добро от автомобил, който може да лети, е автомобил, който лети и плава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеем в Idiocracy. Филма е уникален.
46
0
 
1
 
! Отговори
Кина преди 2 години
Прекрасно ! Приятно съм впечатлена и от факта, че Стефан Клайн, изобретателят на това транспортно средство лично го е управлявал.
45
1
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Москва ,затова даже не се опитва да прави такива коли! Държи на живота на своите поданици! Да умират от алкохол, но не от нови технологии!:Путина!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от 1949 има такива коли. Аerocar по дизаин на Моултон Тейлор. Цели 6 са произведени поради голямото търсене :)
43
2
 
3
 
! Отговори
Гледам ги преди 2 години
шофьорите даже мъже не знаят как да паркират Smart-че... а пък искат летящи коли да правят :D
42
1
 
3
 
! Отговори
Тази идея преди 2 години
за летящите коли няма как да бъде масов транспорт. Откъде ще излитат и къде ще кацат? Къде ще се паркират тези "коли" 10м дълги? Какво става при катастрофа в небето... сигурна смърт. И още хиляди проблеми....
41
1
 
6
 
! Отговори
друг анонимен преди 2 години
До АнонименНякой автомобилен джигит като ти влезе в хола на панелката на осмия етаж, друга песен ще започнеш
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
таман няма да се оплакваме за дупките по улиците
39
2
 
5
 
! Отговори
гого преди 2 години
Летящите коли са ОГРОМНА ГЛУПОСТ, която няма как да стане масово и популярно по чисто физически причини, това е добре.Представете си ужасите, които сега се случват по пътищата със стандартните коли и камиони, да се случват над дома ви, над вилата ви, над градинки, дворове, училища, плажове и пр.Освен това да търкаляш някакъв товар по земята върху колела е енергийно много по-ефективно, отколкото да летиш с него.Представете си паркинг на мол пълен с летящи коли, които излитат със клиентите
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако се развали във въздуха и падне на главата на някой?
37
2
 
4
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Само глупави и мръсни технологии! Разсекретете летящите дискове! Крайно време е вече!!
36
3
 
4
 
! Отговори
Като преди 2 години
Гледам как хвърчат по пътищата и се размазват като мухи,представям си как ще се трепят с летящи коли в бг
35
1
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Тогава защо се харчат грешни пари за 'хемус'
34
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Иначе по принцип се работи в това направление - в Япония са създали минихеликоптерче за 1 човек. С бензинов двигател го показаха, вдига се и се спуска плавно. Сигурно може и за 4 човека да се направи такова. Но създателят си го каза - японската бюрокрация не ми разрешава да се вдигна на повече от 6 метра височина. Така че в обозримо бъдеще това просто няма да проработи и да стане масово.
33
0
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Гледах по националния географски канал (жълтия правоъгълник) един пич, който обясняваше, че няма как летящите коли да станат масово превозно средство. За да подкарате летяща кола, ще ви трябват 16 разрешителни, в т.ч. и книжка за пилот. В Калифорния, даде пример той, има 16 милиона леки коли. Представяте ли си всички да литнат? Тогава неминуемо ще има въздушни ПТП-та. И те могат да бъдат много по-страшни, защото при въздушна катастрофа колата може да падне върху къщата ви и да ви убие всички!
32
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Прочетох коментарите тук, за летящата кола, малко след това прочетох и статията, че качвали със 7 лева социалната пенсия и от 141лв ставала 148лв :))) И реших, че даже тези пари са много за толкова пp0ст народ като българския. Съжалявам, ама не може под статия за летяща кола да се пише за политика. Иначе идеята за колата е супер, ама нямам как да стане, без да се обособят въздушни трасета.
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни плащат. Мразим ви безплатно гербави престъпници! Ако знаехме сигурен начин, щяхме да ви унищожим до крак!
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете смислени коментари. Статията дискутира летящ автомобил и никъде не споменава каквото и да е за Бойко, ГЕРБ или политиката в БГ. Не политезирайте неполитическите публикации и не пишете щуротии изсмукани от пръстите.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако трябва да плащам на АнтиГЕРБерските ***, няма да получат и 1 стотинка. Даже ще се наложи да плащат демидж-репарации за невладеене на български и русский язък. Този тролитариат е умен, като Отровното трио и Зеленочорапов.
28
7
 
5
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Абе вие здравата сте назад, друго не знаете ли да л а е т е, освен герб и бойко? Изглежда добре ви плащат предизборно.Много ви е страх от него.