Живеем в бъдещето: Летяща кола с междуградски маршрут в Словакия

Полетът е продължил 35 минути
30 юни 2021 22:45, Петя Славова
56
Живеем в бъдещето: Летяща кола с междуградски маршрут в Словакия
Снимка: pexels.com

Prototip 1 на летящия автомобил AirCar, оборудван с двигател BMW и обикновено гориво от бензин, изпълни първия си междуградски 35-минутен полет между словашките международни летища в Нитра и Братислава.

За разлика от eVTOL (електрически вертикално излитащи самолети), които приличат повече на големи безпилотни летателни апарати, отколкото на истински автомобили, AirCar е истински автомобил - и то летящ. Той може да се използва за два вида транспорт, както на пътя като кола, така и като самолет.

Това превозно средство е разработено от компанията "Klаin Vision" и е представено за първи път през 2019 година. Прототипът AirCar 1 извърши първия си полет в края на 2020 г. и оттогава има 142 успешни кацания и над 40 часа полет. Последното, 142-ро кацане е извършено на 28 юни - първото 35-минутно пътуване от международното летище Нитра до Братислава на дълго разстояние.

Професор Стефан Клайн, изобретателят на това транспортно средство и основател на компанията "Klаin Vision", управляваше превозното средство и в двата режима. Когато кацна в Братислава, той превърна AirCar обратно в кола - процес на изтегляне на крилата и опашката, който отне по-малко от три минути - и след това го подкара в града.

Първият междуградски полет е извършен с модела Prototype 1, който се задвижва от двигател на BMW с 160 конски сили и може да лети с максимална скорост от 190 километра в час.

В съобщение за пресата на "Klаin Vision" се отбелязва, че прототипът е достигнал височина от 2500 метра и че под наблюдението на администрацията на гражданската авиация е успял да направи стръмни завои под 45 градуса и да премине тестове за стабилност и управление.

Този тип превозно средство ще намали времето за пътуване наполовина по много проста причина - AirCar ще ни отведе до летището, където ще го превключим в режим на полет и ще продължим пътуването.

Според Клайн в бъдеще AirCar ще превземе напълно въздушния трафик, защото всеки, който го притежава, ще може да шофира до най-близкото летище и след това да се издигне в небето. Реално погледнато обаче, изглежда, че пътят към такова бъдеще ще бъде дълъг и криволичещ и ще включва сертификати, одобрения и най-вероятно разрешителни за пилот.

Прототипът AirCar 2 ще бъде предпроизводствен модел и ще има двигател с мощност 300 конски сили с витло с променлив ход. Той трябва да лети със скорост 300 километра в час и да има обхват на полета 1000 километра.

"Klаin Vision" се надява да успее да получи необходимите сертификати, за да регистрира това превозно средство както като самолет, така и като кола. Компанията планира да произведе две версии, с две и четири места, а също се планира модел, който ще може да плава. Разбира се, единственото нещо, което е по-добро от автомобил, който може да лети, е автомобил, който лети и плава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
I кола на Фантомас беше демонстрирана във филма с Жан Маре и Луи де Фунес - "Фантомас се развихря". Съветчаните веднага създадоха кавър версия на летящ съветски ЗАЗ (Завод Автамабильний Зверей) и заявиха, че е техен секретен патент. Казват: "Светът е оцелял, защото се е смял." Lol
26
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Бря,бря кво измислия.Сагъ остана и въздушен КАТ дъ има.Или ДАИ. Инак кък жа *** проверът дали иам пилотска книжка или съм пил?
25
2
 
5
 
! Отговори
Къде? преди 2 години
Къде утре има снимки с Буцата. Искам да се снимам с него, на изпроводяк. За архивите искам да ми остане. Да разказвам на внуците, че съм живял по това време.
24
0
 
3
 
! Отговори
Лети в Небесата преди 2 години
Някои политици сериозно летят над облаците, обаче много бавно - само с 200.
23
0
 
5
 
! Отговори
А така преди 2 години
А ние строим сгради за колцентрове и евтини женици, мазачи и чистачи.
22
2
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Кога ще започва гражданската война на ГЕРБ с 30-те им лелички, влюбени в Боко, подкрепени с 10 дилъри на хероин + българския Навални - Стъки? Дата и час ми трябват?
21
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Карайте каруци - летящите коли са зло! От 3 летящи коли, само една влиза в централата на ГЕРБ - другите влизат в централата на ИТН. МАНИПУЛИРАТ ВИ!
20
0
 
5
 
! Отговори
излетял преди 2 години
изглежда решението на бнб и министерство на финансите от 30.06 за въвеждане на еврото от 2024 не е новина.
19
4
 
6
 
! Отговори
Какви летящи коли преди 2 години
Тука ГЕРБ искат да гласуваме на хартия.. машините били зло - Ха-ха-ха. Гениални в малоyмието си.
18
2
 
4
 
! Отговори
АБЕ?? преди 2 години
Боко като щракне по Магнитски догодина Май месец (ако е в България), Биков ли ще го защитава в съда или Каназирева със сините очи? А БЕ?
17
1
 
1
 
! Отговори
Идва преди 2 години
Ей сега американците като сменят държавата, Боко ще си го вземат при Ел Чапо, в Ню Йорк - в хубавия затвор. Боко ще лежи горд - доживот. Жалко, че няма да има на кого да се похвали - това може да му е терсене.
16
1
 
0
 
! Отговори
Пето: преди 2 години
Мафията в България така както я мислите за всемогъща едва ли не може да бъде смазана от държавата за месец два ....ГДБОП и ДАНС и гледаме кой какво пари има и собствености и ще лъснат веднага и после не е сложно да се сетите ....
15
0
 
1
 
! Отговори
Гадни номера преди 2 години
Че кви гадни номера може да ти направи една нимфоманка, когато и биеш шута? Да ме чуе как пъpдя сутрин ли кво. Монтирала ми микрофон. Леле мале. Мързи ме да го търса тоа микрофон, че после трябва да се съдим в Страсбург - по-добре ми слушайте пръднята. Може и да ви опсувам няма да се плашите. Аз съм си вкъщи - хахаха.
14
0
 
0
 
! Отговори
Ей палячо преди 2 години
Какво означава това "царски ***", Глупакoв?
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин - президент,...Моля, до- 24 часа , да- обясните, на- колегите- сй,...Защо, на- 29 Юни 2021 година,..Има, доклад- във- СРС ,..За, нередности ....
12
3
 
6
 
! Отговори
Живота преди 2 години
Живота ми се подобри РЯЗКО с падането на диктатора от Банкя. РЯЗКО. И то не финансово. Просто средата стана много по-добра ... РЯЗКО
11
0
 
11
 
! Отговори
журнаГлисти преди 2 години
Да бяхте сложили поне една реална снимка, рбийш
10
2
 
0
 
! Отговори
Трето: преди 2 години
За мафията - ти не знаеш какво говориш ... Най-голямата мафия в България са царските *** на Симо сложени на ключови позиции за кеф на Симо и за наше разорение и свещениците непозволяващи и малко размисъл върху същността на нещата.И вие много, ама много бъркате за мене като цяло ... Че със саботажите върху моята работа поради причини неизвестни за мен вие всъщност помагате на мафията!
9
2
 
0
 
! Отговори
Няколко неща: преди 2 години
Много не харесвам:Първо: да ме разиграват в стил пиян морков ... И да си играем на сляпа баба ... Нема да свършите добре, защото не бавите мен, а един много светъл човек.Второ: За това как е възможно Младене от торбата с правилните избори да извадите грешния избор - царската ***. За незнаещите *** наричат жените дето не са про.стит.утки да предлагат сексуални услуги за пари, а такива леко стил нимфоманки, които това правят и за пари и без пари, но правят и гаднииии номера ...
8
1
 
9
 
! Отговори
Млад Гласоподавател преди 2 години
Може ли адрес на следващата среща на ГЕРБ? Искам да разгледам всички гледни точки. Искам да отида на среща на ГЕРБ. Към кое село да паля колата?

Спонсорирани публикации