Живеем в бъдещето: Летяща кола с междуградски маршрут в Словакия

Полетът е продължил 35 минути
30 юни 2021 22:45, Петя Славова
56
Живеем в бъдещето: Летяща кола с междуградски маршрут в Словакия
Снимка: pexels.com

Prototip 1 на летящия автомобил AirCar, оборудван с двигател BMW и обикновено гориво от бензин, изпълни първия си междуградски 35-минутен полет между словашките международни летища в Нитра и Братислава.

За разлика от eVTOL (електрически вертикално излитащи самолети), които приличат повече на големи безпилотни летателни апарати, отколкото на истински автомобили, AirCar е истински автомобил - и то летящ. Той може да се използва за два вида транспорт, както на пътя като кола, така и като самолет.

Това превозно средство е разработено от компанията "Klаin Vision" и е представено за първи път през 2019 година. Прототипът AirCar 1 извърши първия си полет в края на 2020 г. и оттогава има 142 успешни кацания и над 40 часа полет. Последното, 142-ро кацане е извършено на 28 юни - първото 35-минутно пътуване от международното летище Нитра до Братислава на дълго разстояние.

Професор Стефан Клайн, изобретателят на това транспортно средство и основател на компанията "Klаin Vision", управляваше превозното средство и в двата режима. Когато кацна в Братислава, той превърна AirCar обратно в кола - процес на изтегляне на крилата и опашката, който отне по-малко от три минути - и след това го подкара в града.

Първият междуградски полет е извършен с модела Prototype 1, който се задвижва от двигател на BMW с 160 конски сили и може да лети с максимална скорост от 190 километра в час.

В съобщение за пресата на "Klаin Vision" се отбелязва, че прототипът е достигнал височина от 2500 метра и че под наблюдението на администрацията на гражданската авиация е успял да направи стръмни завои под 45 градуса и да премине тестове за стабилност и управление.

Този тип превозно средство ще намали времето за пътуване наполовина по много проста причина - AirCar ще ни отведе до летището, където ще го превключим в режим на полет и ще продължим пътуването.

Според Клайн в бъдеще AirCar ще превземе напълно въздушния трафик, защото всеки, който го притежава, ще може да шофира до най-близкото летище и след това да се издигне в небето. Реално погледнато обаче, изглежда, че пътят към такова бъдеще ще бъде дълъг и криволичещ и ще включва сертификати, одобрения и най-вероятно разрешителни за пилот.

Прототипът AirCar 2 ще бъде предпроизводствен модел и ще има двигател с мощност 300 конски сили с витло с променлив ход. Той трябва да лети със скорост 300 километра в час и да има обхват на полета 1000 километра.

"Klаin Vision" се надява да успее да получи необходимите сертификати, за да регистрира това превозно средство както като самолет, така и като кола. Компанията планира да произведе две версии, с две и четири места, а също се планира модел, който ще може да плава. Разбира се, единственото нещо, което е по-добро от автомобил, който може да лети, е автомобил, който лети и плава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой живеят други ги грабят мафията и нямат пари и за едно кисело мляко .
6
2
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
Това страничното огледало на снимката ни дава много ясна представа как изглежда летящата кола- нема спор!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпо е. Трябва да се излеят много милиарди за да се усъвършенстват батериите и да летим с дронове например. Такова нещо- кола, самолет, параход в едно никога няма да си купя.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7Започваме от твоите родители!
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Словакия и до днес се борят срещу съветския режим - ако исмаме да дръпнеме като словаците и да зимаме големи заплати да живеем като материално богати хора, требе да се бориме със СССР като словаците. Словаците намалят пенсиите на всички, които по един или друг начин са работили за този съветския режим. Всички в България които са работили по времето на СССР трябва да им се намалят пенсиите.
2
3
 
3
 
! Отговори
Кух като Марсо преди 2 години
Искам летяща жипка и кокала. Без нас ще настъпи апокалипсис и т.н.
1
3
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост преди 2 години
Искам летяща джипка, пък ако ще и Ердоганово да е. Ръцете горе за падишаха - изучавал съм го 3 седмици на големия екран по сериалите. Много ми сече пипето. Питайте Яне Янев.

Спонсорирани публикации