Василев: Пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите

Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с 1,5 млрд. лева, заяви той
Обновена: 9 юли 2021 21:14 | 9 юли 2021 20:48,
241
Василев: Пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите
Снимка: БГНЕС

„Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 милиарда лева“, заяви слубебният министър на финансите Асен Василев по БНТ.

По думите му това се дължи на действията на НАП и Агенция „Митници“.

"Преизпълнението е основното нещо, което залагаме в една актуализация на бюджета, която да бъде внесена в новия парламент. Този милиард и половина да бъде заложен за евентуално посрещане на тежка COVID криза през есента и зимата, и държавата да има осигурен ресурс", поясни финансовият министър.

В министерството са открити случаи на неточни  методически указания и директно пренебрегване на закона, където определени хора са си превишавали правата и са възлагали дейности без да има осигурено финансиране, поясни Василев.

"Открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, се възлагат по него дейности за 180 милиона. Не само това, но в доклада пише, че няма осигурено финансиране на тези дейности, те са много спешни, молим, когато се осигури финансиране, те да бъдат възложени. Това се случва на 7 април тази година. На 8 април УС на Пътна инфраструктура казва "възлагайте дейността", Министерският съвет да приеме постановление и да осигури финансиране. УС на Агенцията задължава Министерски съвет какво да направи, без да има абсолютно никакво право за това. Става въпрос за инфраструктурна отсечка за 91 милиона. По този начин имаме над 2 милиарда и половина възложени дейности от Агенция "Пътна инфраструктура" извън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на обществени поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше около час да се съвзема, защото количеството течове, които са се случвали е огромно. Но това, което ме натъжи е, че ние сме казвали, че нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна фирма", коментира служебният финансов министър.

Василев допълни, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс.

Още по темата

"Работим по процес тези проекти да не стават на тъмно, а да е ясно и да се организират честни прозрачни конкурси за тези проекти, да има обществен дебат за какво си харчим парите", каза финансовият министър.

Той поясни, че проблемът с инхаус процедурите е, че се превъзлагат поръчки на частни фирми без конкурс.

По думите му пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите.

"Това, което ние сме заложили като разчети е между 100 и 150 милиона на месец. Общият разход на година за пенсии е 12 милиарда. Това означава, че пенсиите могат да бъдат увеличени с около 15-16 процента", коментира Асен Василев.

Финансист номер 1 беше категоричен, че парите за увеличението на пенсиите ги има в бюджета. Според него няма нужда от увеличение на данъците и на здравните осигуровки. По думите му това, което трябва да се направи, е да се огледат разходите.„Аз винаги съм бил в експертна роля, ако се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи и, ако имам свобода на действие, както и възможност да продължим това, което правим, да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете", категоричен бе министър Василев.

Той уточни, че няма предложения и, че докато не е ясно какъв ще бъде кабинетът, не би участвал в такъв.

"Аз бих бил доволен да работя с експертен екип за бъдещето на България, ако стане въпрос да си наредим наши хора, да се правят политически договорки, не се занимавам с тези неща. Това не е свързано с пост, това е свързано с морала на хората", подчерта Асен Василев.

Той каза още, че не следи от близо какво се случва с изборите, защото е прекалено зает с бюджета, но се надява вотът в неделя да бъде честен, успешен и безпроблемен. Според финансовия министър Асен Василев служебният кабинет е осигурил машини и спокойствие и по тази причина се надява да има по-честен и по-спокоен вот на 11 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
1
 
! Отговори
бай шиле преди 2 години
Да те питам ,какво ти откраднаха на теб- къщата ли ти вьеха, апартамента ли ,колата ли или заплатата ,която взимаш в някоя фирма/ако работиш/,или ти взеха жената -кажи какво?
186
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
Явно и ти си от излъганите,които вярват на всяка дума на ченгето и имотен крал бойко рашков.Видя ли поне едно нещо казано от него да се потвърди с факти и документи за да е истина .Всичко е само кьорфишеци за да се направи на интересен и главатар.
185
3
 
0
 
! Отговори
фактите преди 2 години
Това не са кражби, а щедро раздавани наши пари, за да се връщат обратно определени проценти при точно определени държавни мъжища..
184
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.194 Може би е по-добре: who knows what the future may hold for him...
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мин.Василев, спирането на кражбите зависи от вас, не от нас. И имайте предвид, че за ББ ще гласува 430-хилядна държавна и общинска администрация.
182
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да съм стара, но ми е убидно мова министърче-еднодневка още с млеко около устата, да ми вика "пeнcия".Все едно да му викам Чиполино, но съм възпитана и не си го и помислям.
181
2
 
9
 
! Отговори
дядо Петко преди 2 години
И тъй като кражбите няма никога да спрат, ясно е, че никакво увеличение на пенсиите няма и да има. Въпреки красивите обещания.
180
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще публикуват списъка с корумпирани политици и магистрати и тайните им офшорни сметки? Бойко Рашков обеща пред Сашо Диков това да стане днес на 9 юли! Пак ви излъгаха! Докога ! ? Пробутаха ви пушилки пиар акции и долнопробно панаирджийско чалгаджийско шоу вместо Истината! Докога?
179
3
 
8
 
! Отговори
Кимо преди 2 години
АКО- баба ми беше мъжка,щеше да има дръжка
178
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдам, както направи БСП в годините на управление, нали? Oh wait
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колко проост народ останахме, дали ще имаме сили да си запазим държавата.
176
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да се спрАт кражбите в България,като мнозинството е готово на всичко да краде.Аз смятам,че мнозинството в България си заслужава съдбата.Тези които не заслужават това отношение и крадене отдавана са напуснали страната.Ние сме нещастници и не заслужаваме нищо по-добро.
175
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната долна манипулация от немигащия, беза да му мигно окото ви внуши, че ако не гласувате за една партия, то ще ви увеличат пенсиите, а иначе няма да ви ги увеличат.Мога да ви успокоя, че това е напълно невярно твърдение и е пуснато единствено с цел да гласувате против някого.
174
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо май много си повярва чак пенсийте взе да увеличава бря бря след сто години може да са стигнали четиристотин лева евентуално.
173
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
народа става все по-невеж, суеверен и нерелигиозен. вече се вижда края на съществуването му.
172
9
 
18
 
! Отговори
Ако ГЕРБкрадяха преди 2 години
До Анонименнямаше да има увеличение на пенсиите до сега. А когато *** бяха на власт спомняте ли си да е имало такова? Прости ми ,прости народе, стой си беден и чакай увеличение на кукуво лято от тук нататък, щом продължаваш да чакаш комунисти и чалгаджии да те управляват! Ще слушате обещания от сутрин до вечер ще гледате на снимки имотите на крадливите Рашковци, Радевци, Курнелки и т.н.
171
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам и считам, че и други ще ме подкрепят пенсиите да се преизчислят съгласно трудоният стаж с база поне 2018г. Тези 14 или 17 % е нереално и е нещо като уравновиловка. При пенсия н-р за вишист 600лв. пенсионирал се преди 10 години средно около 600 лв. - 17% са стотина лева - т.е нищо и като се спрат 50 лв. = отново бедни пенсионери.Преизчислете ги, това заслужават пенсионерите, не подаяния.
170
16
 
9
 
! Отговори
Магунго преди 2 години
То беше ясно че досега еднолично управляваше бойко тиквата и подставените му лица си разиграваха конете, а министрите са само за параван.
169
13
 
10
 
! Отговори
Маринков преди 2 години
Тиквата дойде със заканата да опандизи крадците, но се превърна в един от тях.
168
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако върнем комунизма, ще има за всички парички.

Спонсорирани публикации